Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θάνος Θανάσης: Θεσμικές αλλαγές

Περί φοροδιαφυγής - Ελληνοτουρκική προσέγγιση - Οικονομική ταυτότητα –  Eπιδόματα - Θανάσης Θάνος: O βασιλιάς της υγείας είναι γυμνός;

Θάνος Θανάσης: Θεσμικές αλλαγές

Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 14.01.2024 δημοσιεύτηκε άρθρο του Κ. ΠΑΝΑΓΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ με τίτλο «Μοναδική συγκυρία για θεσμικές αλλαγές».

Από το κείμενο προκύπτει μεταξύ των άλλων και το ότι χρειάζονται θεσμικές αλλαγές σε Παιδεία, Δικαιοσύνη, Διοίκηση και αλλού.

Τονίζεται ότι όσο ικανά  κι αν είναι τα πρόσωπα, ελλείψει θεσμικών αλλαγών, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί βελτίωση.

Ταπεινά αναφέρεται κι από μέρους μου ότι πράγματι είναι η μοναδική συγκυρία για την παρούσα κυβέρνηση να προβεί σε θεσμικές αλλαγές. Δυνατές οι προτάσεις του ανωτέρω άρθρου.

Το ερώτημα που τίθεται, και που έχει και διαχρονικότητα, είναι θα τολμήσει ο Πρωθυπουργός;

Βέβαια είναι μεγίστη η δυσκολία η οποία, όπως συνέβη και με προηγούμενους δυνατούς Πρωθυπουργούς στο παρελθόν, δεν «πηγάζει» μόνο από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά σε μεγάλο βαθμό και από το εσωτερικό της Κυβέρνησης.

Στο «και αλλού» του ανωτέρω άρθρου, κατά την άποψη μου μεγίστη αλλαγή θα είναι και η μείωση του αριθμού 300 των Βουλευτών.

Γιατί να μην μπορούμε να μιμηθούμε την υπόλοιπη Ευρώπη δοθέντος ότι κι εμείς είμαστε (θεωρούμαστε) μέρος της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τη μείωση σε 200 Βουλευτές χωρίς να απαιτείται αναθεώρηση. Αναλογικά και ο αριθμός των 150 είναι μεγάλος. Τολμηρή ενέργεια θα είναι και μειώσεις των εν γένει δαπανών της Βουλής ώστε να  «συμπάσχει» και η Βουλή με τις οικονομικές δυσκολίες των υπολοίπων.

Το τι τελικά θα γίνει θα εξαρτηθεί από το πως βλέπει τον ιστορικό ρόλο του ο Πρωθυπουργός, που τελευταία «αχνοφαίνονται» κάποιες τολμηρές ενέργειες. Αν θα υπερισχύσει ο στόχος της μακροημέρευσης του κόμματος(είναι σχεδόν κατά κανόνα «ασύμπτωτες ευθείες» η μακροημέρευση και οι απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές, λόγω πολιτικού κόστους), δεν υπάρχουν ελπίδες για να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Βέβαια η μακροημέρευση δεν είναι και το κύριο μέλημα του λαού.

Όμως η υστεροφημία γενικά απαιτεί αγώνες, απαιτεί θυσίες.

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π.
Total
0
Shares
Previous Article
Γ.Κωτσός : Η κυβέρνησή μας ενισχύει τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλία - Να επισκεφθεί η επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής τα έργα του Αχελώου

Γ.Κωτσός : Η κυβέρνησή μας ενισχύει τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλία

Next Article
thessaliko theatro larisa 1

«Ναυαρχίδα» του Πολιτισμού για τη Λάρισα το Θεσσαλικό Θέατρο

Related Posts

Δ. Τρικκαίων - Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς
Διαβάστε περισσότερα

Δ. Τρικκαίων – Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς

Ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε και περιέγραψε αναλυτικά, ολόκληρο το φάσμα των ενεργειών, δράσεων, πρωτοβουλιών, συνεργασιών και έργων