Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θανάσης Θάνος: Προβληματισμοί με την τεχνητή νοημοσύνη

Θανάσης Θάνος

Θανάσης Θάνος: Προβληματισμοί με την τεχνητή νοημοσύνη

Tεχνητή νοημοσύνη είναι η ευφυΐα των μηχανών. Πρόκειται για τεχνολογία που μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και πολύ καλύτερα. Έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας από το 1996 όταν για πρώτη φορά σε παρτίδα σκάκι έχασε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροφ.

Έκτοτε μπήκε στη ζωή μας το κινητό, το facebook κ.λπ. και ποιος ξέρει τι θα επακολουθήσει. Σίγουρα θα αλλάξουν πολλά, θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στις κοινωνίες, στην οικονομία, στη φύση της εργασίας, στη βιολογία-ιατρική, στην τέχνη, στην αμυντική βιομηχανία κ.λπ.

Θα προκληθούν και ψυχολογικά προβλήματα, αφού οι μηχανές οι αλάνθαστες θα ταπεινώνουν «εν πολλοίς» τον άνθρωπο που κάνει και λάθη. Σίγουρα θα προκύψουν και θετικά στοιχεία π.χ. στα οπλικά συστήματα, που γενικά εμποδίζουν την πρόοδο της ανθρωπότητας, αρκεί να υπάρξει λογική στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης θετικά στοιχεία θα υπάρξουν στην υγεία, όπου αναμένονται «θαύματα» κ.λπ.

Ίσως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η τελευταία εφεύρεση της ανθρωπότητας, καθώς έπειτα οι μηχανές θα είναι ικανότερες στο να επινοούν νέες εφευρέσεις. Όμως υπάρχουν αλγόριθμοι, που αποτελούν πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης, με προκαταλήψεις επειδή φτιάχνονται από ανθρώπους που έχουν προκαταλήψεις. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει συνείδηση, αυτή είναι η διαφορά με τον άνθρωπο. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι άνθρωποι με τους μη συνειδητούς αλγορίθμους υψηλής νοημοσύνης, που θα μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα. Αλγόριθμοι σε νοσοκομεία των ΗΠΑ έκαναν συστηματική διάκριση σε βάρος μαύρων στο δέρμα πολιτών, επίσης σε τράπεζες οδήγησαν την έρευνα της πιστοληπτικής ικανότητας των πολιτών σε προγνωστική αστυνόμευση κ.λπ. Ειδικοί στα ανωτέρω τονίζουν τον μεγάλο κίνδυνο κατάργησης θέσεων εργασίας.

Η άποψη μου είναι ότι η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όπως διαχρονικά έγινε με όλες τις μεγάλες αλλαγές, αρκεί να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για τα επερχόμενα. Ακόμη οι άνθρωποι ίσως θα έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με τον «άνθρωπο», ίσως μπει στη ζωή μας περισσότερο η φιλοσοφία. Η όποια ανησυχία έγκειται στο ότι τα μεγάλα κράτη δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην κλιματική αλλαγή, στα εμβόλια και σε άλλα. Θα συμφωνήσουν στα πιο δύσκολα της τεχνητής νοημοσύνης; Τα περισσότερα από τα ανωτέρω είναι θέσεις ειδικών, οι οποίες, ταπεινά δηλώνω, αποτελούν και προσωπικούς προβληματισμούς.

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Total
0
Shares
Previous Article
ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να κατασκευάσει γρήγορα νέα ασφαλή γέφυρα Αργύρη - Βατσουνιάς Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Σταματήστε τις διαρκείς παρατάσεις των έργων και δώστε λύσεις στα προβλήματα των ορεινών χωριών της Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών επιχειρηματικού ομίλου σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στη δομή προσφύγων και μεταναστών του Κουτσόχερου - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του λαού και της περιουσίας του από τον κίνδυνο νέων πλημμυρών - Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Ο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε Λάρισας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στις νέες αυξήσεις στα διόδια - Να καταργηθούν σε όλους τους δρόμους - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας στην Π.Ε Καρδίτσας - Η Λαική Συσπείρωση για το «γάμο» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κουρέτα - Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία - Παρεμβάσεις και Ανακοινώσεις της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Π.Ε Καρδίτσας Η Λαική Συσπείρωση δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη διαδικασία της κατεπείγουσας και διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΣ Θεσσαλίας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να διοριστεί άμεσα μόνιμος γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους καλλιτέχνες - Λαική Συσπείρωση: Όχι στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό - Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ - Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία - Επερώτηση για τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης και την παράκαμψη Ελασσόνας - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας για το λιμάνι στον Πλατανιά Νοτίου Πηλίου

Next Article
Ανακοινώσεις του ΕΛΓΑ για τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από βροχοπτώσεις στην Τ.Κ. Μέλισσας

Αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ για 9.000 στρέμματα από τον Δήμο Μουζακίου

Related Posts

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”