Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θανάσης Θάνος: Μνημονεύοντας

Θανάσης Θάνος

Θανάσης Θάνος: Μνημονεύοντας

Στις 26-8-2021 έφυγε  από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Θανάσης Αλεξανδρής. Ένας άνθρωπος με πολλά προσόντα. Στον ΟΤΕ διακρίθηκε για την προσφορά του, έχοντας ως εφόδιο και το πτυχίο του ηλεκτρονικού του ΕΥΚΛΕΙΔΗ Θεσσαλονίκης. Διακρίθηκε επίσης για τα βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα πολλών εκδηλώσεων (σχεδόν όλων) τόσο του Μουζακίου όσο και των γύρω χωριών. Για τα στιγμιότυπα αυτά, μαζί και με φίλο του που δεν ζει, αφιέρωσε πολύ χρόνο και δεν εφείσθη δαπανών. Για τις επόμενες γενιές το οπτικό αυτό υλικό θα δείχνει τον τρόπο ζωής  των ανθρώπων στις διάφορες εκδηλώσεις (πανηγύρια, παρελάσεις, γάμοι, αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και λοιπές πολιτιστικές). Ενδεικτικά θυμάμαι και τα στιγμιότυπα από τη λαϊκή αγορά Μουζακίου την τελευταία φορά που υπήρχε η δραχμή, αποδίδοντας την αμηχανία και την αγωνία πωλητών και πελατών για την επερχόμενη αλλαγή με το ευρώ. Δίνοντας μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια του κάθετι, απαθανάτισε και όλες τις περιπτώσεις συνανθρώπων που διακρίνονταν σε διάφορους τομείς. Η διαρκής προσπάθεια του να συγκεντρώνει στοιχεία γύρω από όσα συνέβησαν στην εμπόλεμη περίοδο στην ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου ήταν εκπληκτική. Ακόμη τον προβλημάτιζε και η προέλευση της ονομασίας «Μουζάκι» και για τον σκοπό αυτό «έτρεχε» και στα υπόλοιπα χωριά της Ελλάδας με το ίδιο όνομα (Ηλεία, Μεσσηνία, Ζάκυνθος). Έφτασε μέχρι την Αλβανία όπου βρήκε οικογένεια με πολύ παρεμφερή ονομασία, προσπαθώντας πάντα να βρει στοιχεία και εξήγηση.

Από τα κορυφαία βιντεοσκοπημένα έργα του η «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» το 1979 και «ΜΟΥΖΑΚΙ 1600-1943». Παρόμοιες ενέργειες έγιναν και για πολλά άλλα. Όλα τα ανωτέρω τον έκαναν «σοφό» περί τα πάντα που σχετίζονται με το Μουζάκι. Καθισμένος στην ίδια θέση σχεδόν πάντα, μπροστά στον κεντρικό δρόμο στο κεντρικό καφενείο αποτελούσε τα «διόδια» της κάθε πληροφορίας για τον κάθε ξένο επισκέπτη αλλά και για όλους μας. Για το οτιδήποτε οι εκτός Μουζακίου παίρναμε τηλεφωνικά πληροφορίες. Φεύγοντας, άφησε δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους μας και κυρίως στην υπέροχη οικογένεια του, στη γυναίκα του, στα παιδιά, στα εγγόνια του, που στάθηκαν πλάι του με φροντίδα και αγάπη μέχρι την τελευταία στιγμή. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη που τον γνωρίσαμε και μοιραστήκαμε μαζί του ένα κομμάτι της ζωής του.

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
Total
0
Shares
Previous Article
Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών η Αναστασία Μακρυγιάννη

Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών η Αναστασία Μακρυγιάννη - Σήμερα η κηδεία στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Γελάνθης

Next Article
Δήμος Πύλης: Το πρόγραμμα φωταγώγησης των χριστουγεννιάτικων δέντρων στις Τοπικές Κοινότητες

Δήμος Πύλης: Το πρόγραμμα φωταγώγησης των χριστουγεννιάτικων δέντρων στις Τοπικές Κοινότητες

Related Posts

Θωμάς Παπαλάσκαρης: Τεχνικό άρθρο για το σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας
Διαβάστε περισσότερα

Θωμάς Παπαλάσκαρης: Τεχνικό άρθρο για το σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας – Περίπου 160 εκατομμύρια κ.μ. κατέβασε στο σημείο ο Ποταμός Καλέντζης

160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, περίπου, κατέβασε στο σημείο ο “Ποταμός Καλέντζης” στην κακοκαιρία “Daniel”