Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θανάσης Θάνος: Για τον ακαδημαϊκό ΓΕΩΡΓΙΟ Κ.ΒΕΗ

Περί φοροδιαφυγής - Ελληνοτουρκική προσέγγιση - Οικονομική ταυτότητα –  Eπιδόματα - Θανάσης Θάνος: O βασιλιάς της υγείας είναι γυμνός;

Θανάσης Θάνος: Για τον ακαδημαϊκό ΓΕΩΡΓΙΟ Κ.ΒΕΗ

Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 30-01-2022 δημοσιεύτηκε κείμενο με θέμα «Ένας ξεχωριστός ακαδημαϊκός», αναφερόμενο στον ΓΕΩΡΓΙΟ Κ.ΒΕΗ (1929-2022).

Μεταξύ των άλλων αναφέρεται  ότι είχε αποκληθεί «πατέρας της δορυφορικής γεωδαισίας», με ξεχωριστή, με διεθνή αναγνώριση, προσωπικότητα επί σειράν δεκαετιών στον ακαδημαϊκό χώρο.

Το 1951 πήρε το δίπλωμα του τοπογράφου μηχανικού από το Ε.Μ.Π. Από το 1955 -1958 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. της Σορβόννης.

Από το 1959-1997 ήταν καθηγητής στην έδρα της ανώτερης γεωδαισίας και χαρτογραφίας, στη σχολή των τοπογράφων μηχανικών του Ε.Μ.Π. Απλά αναφέρω ότι στην ανώτερη γεωδαισία τα πάντα μετρώνται πάνω σε μια περίπου σφαιρική επιφάνεια της γης (γεωειδές), ότι δεν υπάρχει πουθενά στη γη ευθύγραμμο τμήμα, ούτε επίπεδη επιφάνεια (π.χ. η απόσταση μεταξύ πόλεων είναι  καμπύλη) και οι υπολογισμοί γίνονται  μετά από μετρήσεις με τη βοήθεια  των ανώτερων μαθηματικών.

Επί των ημερών του αναβαθμίστηκε  δια της παρουσίας του  και η υποβαθμισμένη για κάποια χρόνια  περί το 1966 έδρα της κατώτερης γεωδαισίας. Στα προσόντα του και ο υποδειγματικός τρόπος  της γραπτής εξέτασης, όπου αρχικά μοιραζόταν ένα έντυπο με ερωτήσεις  για απαντήσεις «ναι» ή «όχι» (διάρκεια 10 λεπτά), μετά άλλο έντυπο  με θέματα για ανάπτυξη με κλειστά βιβλία (διάρκεια περίπου 1 ώρα) και τέλος τρίτο έντυπο με θέματα για επίλυση  με ανοιχτά βιβλία (διάρκεια περίπου 1 ώρα).

Υποδειγματική και η συμπεριφορά του απέναντι στους σπουδαστές, χωρίς να υπερτονίζεται η καθηγητική εξουσία. Έχει χρηματίσει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού κτηματολογίου και πρόεδρος του εθνικού γνωμοδοτικού συμβουλίου έρευνας. Το 1994 ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του ομοσπονδιακού πολυτεχνείου της Ζυρίχης.

Από το 2003 εξελέγη από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής των Ελλήνων πρόεδρος του ΑΣΕΠ, όπου συνέβαλε καθοριστικά  στη θέσπιση διαγωνιστικών διαδικασιών προς όφελος της διαφάνειας.

Ήταν ενεργό μέλος της διεθνούς επιτροπής ερευνών του διαστήματος. Πολλά τα προσόντα του, μεγίστη η προσφορά του.

Ξεχωριστή προσωπικότητα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ

Τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π.




Total
0
Shares
Previous Article
Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Δημήτρης Παπακώστας: Άρχισαν τα ...όργανα ενόψει εκλογών 2023 με προτάσεις «βετεράνων πολιτευτών»& αντίλογο ΝΥΝ Αυτοδιοικητικών!

Next Article
Δήμος Μουζακίου: Ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό σε κλιματιζόμενους χώρους σε Μουζάκι και Τοπικές Κοινότητες

Κλιματιζόμενους χώρους στο δημαρχείο και στα κοινοτικά καταστήματα λειτουργεί ο δήμος Μουζακίου για τον επερχόμενο καύσωνα

Related Posts