Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Άνοιξε το MyCar για κατάθεση πινακίδων

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Άνοιξε το MyCar για κατάθεση πινακίδων

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Άνοιξε το MyCar για κατάθεση πινακίδων

Σε λειτουργία έχει τεθεί το mycar όπου μέσω της πλατφόρμας μπορούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων να κατεθέσουν ηλεκτρονικά της πινακίδες των οχημάτων τους για να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας 2021 αλλά και να βγάλουν βεβαίωση βεβαίωση μη οφειλής για τα τέλη κυκλοφορίας.

Με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας να έχει πάρει παράταση, μέσα από την πλατφόρμα MyCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δυο δυνατότητες:

  • να θέσουν ψηφιακά σε ακινησία το όχημά τους, καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους
  • να εκδώσουν/κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Η προθεσμία για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet.

Στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο εφαρμογές:

Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:

– πληροφορίες για τα οχήματά τους,

– τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά,

– τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων

– να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος

Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:

– να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,

– να άρουν την ψηφιακή ακινησία,

– να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις

Βεβαίωση περί μη Οφειλής Τελών Κυκλοφορίας

Από την εφαρμογή αυτή, μπορείτε να εκτυπώσετε βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για οχήματα ιδιοκτησίας σας προκειμένου να τη χρησιμοποιήσετε για:- Μεταβίβαση οχήματος-Εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό-Επαναταξινόμηση οχήματος

Η βεβαίωση έχει διάρκεια ισχύος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησής της και χορηγείται για αποκλειστική χρήση από τον αιτούντα για την έκδοσή της.

Σε περίπτωση που είστε ιδιοκτήτης οχήματος και αυτό δεν εμφανίζεται απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. για προσθήκη του στον Α.Φ.Μ. σας.

Δεν χορηγείται ηλεκτρονική βεβαίωση περί μη οφειλής:

– σε περίπτωση απαλλαγής από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας στον κάτοχο (πχ. αναπηρικά, απορριμματοφόρα που ανήκουν σε ΟΤΑ, ασθενοφόρα που ανήκουν σε νοσοκομεία κ.λπ.). Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση.

– σε περίπτωση οφειλής τελών κυκλοφορίας για το διάστημα που είστε ιδιοκτήτης του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προκειμένου να εξοφλήσετε την οφειλή.

– σε περίπτωση που είστε σήμερα ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο είχατε παλαιότερα μεταβιβάσει, είτε κατά ποσοστό, είτε εξ’ ολοκλήρου.

Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία

– Θέση σε Ακινησία

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να θέσετε σε ακινησία, ηλεκτρονικά, επιβατικά ΙΧ οχήματα και μοτοσυκλέτες ΙΧ, χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας στη Φορολογική Αρχή (Δ.Ο.Υ.)

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής θέσης οχημάτων σε ακινησία καταλαμβάνει τα οχήματα που εμφανίζονται «σε κίνηση» στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων τους ΑΑΔΕ, τα δε οχήματα αυτά καθώς και τα στοιχεία κυκλοφορίας τους βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

– Τέλη κυκλοφορίαςΠροκειμένου για την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν την λήξη την 31/12 του προηγούμενου έτους από αυτό που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας ή τη λήξη της παράτασης.Δήλωση ακινησίας μετά τη λήξη της προθεσμίας, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας.

Το όχημα μπορεί να τεθεί σε Ακινησία, ακόμα και αν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος ή παρελθόντων ετών.

– Φύλαξη οχήματος και στοιχείων κυκλοφορίας του

Μετά τη θέση του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά, τα στοιχεία κυκλοφορίας αφαιρούνται από το όχημα και φυλάσσονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή κατόχου.Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό ή περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δηλώνονται υπευθύνως κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Εξαιρέσεις

Δεν δύνανται να υποβληθεί δήλωση ακινησίας ηλεκτρονικά, αλλά μόνο στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, στις εξής περιπτώσεις:- Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος- Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό- Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί- Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού- Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή- Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος ( ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση- Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας (η) Πλειστηριασμού του οχήματος- Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου- Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Για την απόδειξη των ως άνω ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος προσκομίζει στην Δ.Ο.Υ. τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά έγγραφα, τα οποία εξετάζονται από τη Δ.Ο.Υ. πριν την θέση του οχήματος σε ακινησία.

Εάν για όχημα που έχει τεθεί ηλεκτρονική ακινησία, συντρέξει γεγονός εκ των περιπτώσεων α-ι, της παρ.1, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχός του δηλώνει το γεγονός στη Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Για τις περιπτώσεις που η κατάθεση των στοιχείων κυκλοφορίας γίνεται σε άλλη δημόσια αρχή και συντρέχει κάποιο από τα γεγονότα των προαναφερόμενων περιπτώσεων (α) – (ι), η θέση του οχήματος σε ακινησία δηλώνεται στη Δ.Ο.Υ., με την προσκόμιση των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων.

Σε περίπτωση αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη ή κατόχου, οι νέοι κάτοχοι (κληρονόμοι στο όνομα των οποίων δεν έχει ακόμα εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας) θέτουν το όχημα σε ακινησία στη Δ.Ο.Υ.




Total
0
Shares
Previous Article
covid19 test

Δωρεάν έλεγχος δημοτών για COVID-19 στην πλατφόρμα testing.gov.gr

Next Article
Δρυάδες εν Πλω: «Ο Πάγος Φλέγεται» - Παρουσίαση στη Λίμνη Πλαστήρα (video)

Δρυάδες εν Πλω: «Ο Πάγος Φλέγεται» - Παρουσίαση στη Λίμνη Πλαστήρα (video)

Related Posts