Τάσος Τσιαπλές: Η ομιλία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (11/11/21), για τον προϋπολογισμό του 2022 

Τάσος Τσιαπλές

Τάσος Τσιαπλές: Η ομιλία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (11/11/21), για τον προϋπολογισμό του 2022

Η ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (11/11/21), για τον προϋπολογισμό του 2022

Συζητάμε τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2022, σε μια περίοδο που η πανδημία καλπάζει, με βαριές συνέπειες για την υγεία του λαού, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει την αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική διαχείρισής της, αλλά και την αντιλαϊκή επίθεση, με την συναίνεση επί της ουσίας και των άλλων αστικών κομμάτων, σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2022, αφού υπηρετεί όπως και ο κρατικός, τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι της πλειοψηφίας του λαού.

Σήμερα επείγουν:

 • Η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλίας και των Κ.Υ, που έχουν φρακάρει, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, η ακύρωση των αναστολών εργασίας, η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση τους και την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων με το προσωπικό τους χωρίς όρους.
 • Ενίσχυσης της ΠΦΥ για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολιαστικού προγράμματος, με αξιοποίηση όλων των επιστημονικών κριτηρίων, με δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο, με συστηματική και στοχευμένη ενημέρωση, με κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Ουσιαστικά μέτρα για την υγεία στους χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ.
 • Άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς με ΣΣΕ, στις συντάξεις.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού. Ατομικό αφορολόγητο 12.000, αυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί.
 • Ακύρωση των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Μείωση 50% των οικιακών τιμολογίων, κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και για τους αγρότες, γενικότερα στα καύσιμα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη υγιεινής, φάρμακα, σχολικά, κλπ.
 • Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της περιφέρειας για το 2022, γιατί κι αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, είναι εναρμονισμός με την πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών.

Καταρτίστηκε με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για τη μείωση του ελλείμματος και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Τα έσοδα των 251 εκ. ευρώ, που προβλέπει για το 2022, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και της Ε.Ε.

Το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις γενικά και στη Θεσσαλία, θα είναι ο κύριος ωφελημένος και από τα κονδύλια κι αυτού του προϋπολογισμού της περιφέρειας, αφού εκεί θα καταλήξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τα περισσότερα από τα 166 εκ. ευρώ, που προορίζονται για επενδύσεις – έργα από το ΠΔΕ, αντίστοιχα το ΠΤΑ, όπως και από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, για το οποία δεν έχει γνώση και γνώμη το Π.Σ.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίσατε, με μόνη διαφωνία της Λαικής Συσπείρωσης, συνδέεται με τον προϋπολογισμό και δείχνει που θα πάει η πλειοψηφία των κονδυλίων.

Από τα 166 εκ. ευρώ του τεχνικού προγράμματος και τον προϋπολογισμό, τα 59 εκ. ευρώ αφορούν οδικά έργα, κύρια περιφερειακούς-διαπεριφερειακούς άξονες, που γίνονται με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του μεταφορικού έργου μεγάλων επιχειρήσεων και όλα γίνονται από εργολάβους, όπως και τα έργα αποκατάστασης από καιρικά φαινόμενα, συντήρησης του οδικού δικτύου, ηλεκτροφωτισμού ύψους 28 εκ. ευρώ, κάνοντας ορισμένους απ’ αυτούς χρυσοκάνθαρους.

Δίνεται 24 εκ. ευρώ, άμεση στήριξη για την επιχειρηματικότητα, πλάι σε πολλά ακόμα που δίνονται από το ΕΣΠΑ.

Για έργα όμως αντιπλημμυρικής προστασίας, που πολλές περιοχές της Θεσσαλίας πλημμυρίζουν, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια, ζωικό κεφάλαιο, σε υποδομές, όπως πέρσι στο Ν. Καρδίτσας, στο Δ. Φαρσάλων, στο Δ. Αλμυρού, σε περιοχές του Ν. Τρικάλων, αλλά και στο Πήλιο, στο Βόλο, στα παράλια και άλλες περιοχές του Ν. Λάρισας, γίνονται ελάχιστα, χωρίς συνολικό και επίκαιρο σχεδιασμό. Για το 2022, στο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπονται μόλις 5,5 εκ. για αντιπλημμυρικά!

Τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι δαπάνες της περιφέρειας για την αντισεισμική προστασία για το 2022, παρ’ ότι η Θεσσαλία χτυπήθηκε από τον σεισμό της 3/3/21, είναι μηδενικά! Γεγονός που σημαίνει ότι η Θεσσαλία θα παραμένει απροστάτευτη από τους κινδύνους σεισμών, με δεδομένο ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια και πολλά περισσότερα ιδιωτικά, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε με οπτικό έλεγχο, πολύ περισσότερο δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση. Το ίδιο ισχύει και για την αντιπυρική προστασία.

Τα κονδύλια για την προστασία από την ρύπανση του αέρα, των νερών και του εδάφους, που επιβαρύνονται από την δράση κυρίως του μεγάλου κεφαλαίου στην Θεσσαλία είναι ελάχιστα. Επιπλέον όχι μόνο επιτρέπεται στην ΑΓΕΤ και άλλες επιχειρήσεις να μολύνουν το περιβάλλον, ψηφίσατε τον ΠΕΣΔΑ που επιτρέπει την καύση σκουπιδιών και την παραγωγή SRF, εγκρίνεται διαρκώς την εγκατάσταση ιδιωτικών ΑΠΕ που μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα την ενέργεια, μεγαλώνουν την ενεργειακή φτώχεια, πλήττουν την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον.

Για δημόσιες δομές εκπαίδευσης προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα μόλις 60.000 ευρώ, ενώ για τη μεταφορά των μαθητών, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, το κονδύλι παραμένει και φέτος στα 13,7 εκ., παρ’ ότι χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία για την ασφάλεια των μαθητών, τηρώντας οι μεταφορείς (ΚΤΕΛ), τις συμβάσεις που προβλέπουν αμιγώς μαθητικά δρομολόγια και όχι μικτά και μάλιστα με συνοδούς που συνήθως δεν υπάρχουν.

Ο σχεδιασμός στο τεχνικό πρόγραμμα και τα κονδύλια για το αγροτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, είναι ελάχιστα, το ίδιο για έργα άρδευσης 245 χιλ, ύδρευσης 336 χιλ, αποχέτευσης 2,8 εκ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, θα συνεχίσει να διεκδικεί:

 • Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
 • Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης περιφερειών και δήμων, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ.
 • Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
 • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, 4623/19, μνημονιακοί νόμοι) και του οικονομικού παρατηρητηρίου.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών της Περιφέρειας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης.
 • Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους), βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα, σε όλη τη Θεσσαλία με προτεραιότητα τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες (Καρδίτσα, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Αλμυρός. Πήλιο, παράλια Λάρισας) και τον σεισμό (Νομοί Λάρισας και Τρικάλων).
 • Πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων, από το κράτος και την περιφέρεια για τις καταστροφές που υπέστησαν και γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, χωρίς αναθέσεις.
 • Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων. Να προχωρήσουν οι επικαιροποιημένες ολοκληρωμένες μελέτες και η κατασκευή με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση των κατοίκων, των φραγμάτων Μουζακίου, Σκοπιάς, Πύλης, Τιτάνου, Νεοχωρίτη, Αγιονερίου. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, οριοθέτησης, διευθέτησης και καθαρισμού ρεμάτων. Συντήρηση επαρχιακού & αγροτικού δικτύου χωρίς εργολάβους.
 • Ουσιαστικά μέτρα και χρηματοδότηση για την προστασία του αστικού και γενικότερα του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα και των νερών. Να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με απαγόρευση της καύσης SRF/RDF και ΠΕΤ ΚΟΚ.
 • ΠΔΕ, αξιοποίηση ευρωενωσιακών κονδυλίων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
 • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.
Total
0
Shares