Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τα Τρίκαλα αποκτούν έναν κανονικό και νόμιμο ποδηλατόδρομο

Το καλύτερο δώρο στους τρικαλινούς και στο ποδήλατο, με την έναρξη των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ήταν η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας.

Με την υπ’ αριθμόν 2659/148642/ 15-9-2016 απόφασή του, ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα της Διοίκησης κ. Ηλίας Τσέλιγκας, εγκρίνει την υπ’ αριθμόν 443/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, με την οποία οριζόταν τελικά ο ποδηλατόδρομος. Ετσι, 8 ολόκληρους μήνες μετά την υποβολή της μελέτης, τις πρώτες εγκρίσεις και τον καθορισμό της κίνησης στην πόλη, με έμφαση στο ποδήλατο, τα Τρίκαλα αποκτούν αυτό που ανέμεναν επί χρόνια οι δεκάδες χιλιάδες ποδηλάτες: έναν κανονικό και νόμιμο ποδηλατόδρομο.

Σε μια διαδρομή μήκους 2,4 χιλιομέτρων – κληρονομιά, στον μεγαλύτερο βαθμό, της διαδρομής του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό – οι τρικαλινοί ποδηλάτες και οι χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα, ανεμπόδιστα, με ασφάλεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Δήμος Τρικκαίων άμεσα αρχίζει τις διαδικασίες διαγράμμισης και τοποθέτησης των απαραίτητων σηματοδοτών, προκειμένου να τηρείται η νομιμότητα.
Σε πρώτη φάση, για μία εβδομάδα, η Δημοτική Αστυνομία θα κάνει απλώς συστάσεις και θα υπενθυμίζει την ύπαρξη του ποδηλατοδρόμου. Από την επόμενη εβδομάδα, όμως, αναγκαστικά θα εφαρμόζεται η νόμιμη διαδικασία επιβολής των προστίμων. Σε αυτή την προσπάθεια, εκτός από τις ενέργειες του Δήμου Τρικκαίων, συμμέτοχος και πραγματικός κυρίαρχος, είναι ο τρικαλινός ποδηλάτης. Δηλαδή ο πολίτης, που επιθυμεί να κυκλοφορεί με ασφάλεια, κάνοντας χρήση του δικαιώματός του για διαγραμμισμένο ποδηλατόδρομο, ευρωπαϊκής προοπτικής σε μια από τις 10 πόλεις Βιώσιμης Κινητικότητας σε όλη την Ευρώπη. Ο κάθε ένας από εμάς, μπορεί να συμβάλλει στην υλοποίηση και διατήρηση του ποδηλατοδρόμου ως πανελλήνιας εμβέλειας απόδειξης, ότι το ποδήλατο είναι το μέσο που ταιριάζει στον τρικαλινό, το μέσο που βοηθά στη άθληση, το μέσο που μειώνει απίστευτα το κόστος κυκλοφορίας στην πόλη.

Εξάλλου, ο Δήμος Τρικκαίων, με τον ποδηλατοδρόμο στην οδό Κονδύλη, με αυτόν στην οδό Καλαμπάκας και την επικείμενη ολοκλήρωση του περιαστικού ποδηλατοδρόμου προς Διαλεχτό, είναι ο Δήμος του ποδηλάτου και με αριθμούς:
–   30.000 περίπου ποδήλατα σε πληθυσμό 80.000 κατοίκων
– 15 περίπου χλμ. ποδηλατοδρόμου (αστικού και περιαστικού)
– σύγχρονες προδιαγραφές (στα Τρίκαλα εφαρμόζονται πρώτη φρά σε όλη τη χώρα, οι νέες διατάξεις του υπουργείου Μεταφορών για τους ποδηλατοδρόμου).

Ο νέος ποδηλατόδρομος βρίσκεται στις οδούς:
– Καποδιστρίου, Κοραή, γέφυρα Γούρνας, Αμαλίας, κεντρική πλατεία, Βασίλη Τσιτσάνη, Διονυσίου, Απ. Ιακωβάκη, γέφυρα Γκίκα, Ελ Βενιζέλου (αντίθετη φορά), Μουσείο Τσιτσάνη, Καποδιστρίου.

podilatodromos_trikala_2

podilatada2




Total
0
Shares
Previous Article

Εφαρμογή για τη διαχείριση των Δημοτικών Τελών και Φόρων Ακινήτων

Next Article

Η Καρδίτσα υποδέχθηκε τη “Φλόγα της Αγάπης”

Related Posts