Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τα νέα Λιμναία οικοσυστήματα αναβάθμισαν τα ορεινά χωριά Πλαστήρα – Σμοκόβου – Αλιάκμονα – Κρεμαστών και περιοχής Στράτου – Καστρακίου!

Δημήτρης Παπακώστας

Τα νέα Λιμναία οικοσυστήματα αναβάθμισαν τα ορεινά χωριά Πλαστήρα – Σμοκόβου – Αλιάκμονα – Κρεμαστών και περιοχής Στράτου – Καστρακίου!

Σε μια σχοινοτενή απαντητική επιστολή ,με ένα ‘κείμενο – ποταμό’ ,ο φίλτατος πρόεδρος Αδελφότητας Πηγών Άρτας Χρήστος Β.Καπερώνης, αναπτύσσει εκ νέου τις θέσεις του εναντίον της κατασκευής αειφορικών έργων ΑΠΕ στην υπό δημογραφική ερήμωση και φτωχοποίηση περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου ποταμού ,όπου ήδη έχουν γίνει και λειτουργούν πολλά καινοτόμα έργα ΑΠΕ.

• Σέβομαι όλα τα επιχειρήματα του γείτονα -φίλου ,πλην των υπαινιγμών του περί …εκθείασης της κατασκευάστριας εταιρίας ,ως ανάξιους απάντησης , καθότι η ισχυρή εταιρία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ δεν χρειάζεται υποστηρικτές ,ούτε αισθάνομαι ότι ως ταπεινός ενεργός Αργιθεάτης -Θεσσαλός Βραγκιανίτης έχω τόση δύναμη που να επηρεάσω την κοινή γνώμη και τον «Ρούν της Ιστορίας …»!
Ποτέ δεν διεκδίκησα θέση ….ινφλουένσερ ( επηρεαστή στα σόσιαλ μίντια )…
Θα μπορούσα να του …αντιγυρίσω οτι εκείνος έχει θέσεις …υπέρ των μεγάλων εταιριών ορυκτών καυσίμων ,φυσικού αερίου ,κάρβουνου ….
όμως η αγωγή μου και η εκτίμηση μου στο πρόσωπο του φίλου προέδρου Πηγών Τετραφυλλίας Άρτας δεν μου το επιτρέπουν…

• Από την εποχή του Νικολάου Πλαστήρα και του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1950-1960) η Ελλάδα μπήκε δυναμικά μέσω του ισχυρού ομίλου της ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος μέσω των μεγάλων Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων σε όλη την Ελλάδα .
Εμβληματικό έργο είναι η Λίμνη Πλαστήρα ( εκτροπή ποταμού Μέγδοβα- παραποτάμου του Αχελώου ) ,μια ιδέα του Μαύρου Καβαλάρη ,που υλοποίησε ο Κ. Καραμανλής -μάλιστα σπιλώθηκε από τους αντιπάλους του το 1965 για την πρωτοπόρα τότε πολιτική του ,για να απαλλαγεί πανηγυρικά λίγο αργότερα …

* Τα φράγματα στην Αιτωλοακαρνανία 1955-1975,επίσης.

* Το νέο φράγμα της λίμνης Σμοκόβου Καρδίτσας, στον Αλιάκμονα , τον Αραχθο !

••• Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας μας ( αέρας ήλιος νερά γεωθερμία ) είναι η μόνη εναλλακτική για αειφόρο ανάπτυξη , απεξάρτηση από λιγνίτη και κάρβουνο ,παραγωγή καθαρού πλούτου και υγιεινή ατμόσφαιρα ,στην ζοφερή συγκυρία της κλιματικής κρίσης .
Εμείς , η ορεινή κοιλάδα Αχελώου , η Αργιθέα,η Τετραφυλλία, ο Βάλτος έχουμε ανάγκη το ελληνικό Δημόσιο , την Ευρ. Ένωση, τις εταιρίες ΑΠΕ ( ΤΕΡΝΑ -ΔΕΗ κα) και όχι το αντίστροφο. Οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται πολλές φορές…
Οι Αιρετοί της Αυτοδιοίκησης οφείλουν να βλέπουν μπροστά ,να καινοτομούν ,να τολμούν ,να αξιοποιούν όλες τις ευκαιρίες .
Να μην μεμψιμοιρούν , να μην κλείνονται στο καβούκι και εσωστρέφεια .
Να μην υπολογίζουν προσωρινό εκλογικό κόστος ,αλλά να εργάζονται για τις επόμενες γενιές !
Αν θελουμε μια κοιλάδα Αχελώου και νότια Πίνδο ,καθαρή ,πράσινη, αειφορική, με ασφαλή προσβασιμότητα ,οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη ,με αξία γης και ακινήτων ,με γρήγορο
Ίντερνετ ,5G , πολιτισμό και καινοτομία ,τότε συζητάμε με τα Υπουργεία , τις εταιρείες ΑΠΕ , είμαστε καταρχήν υπέρ των έργων ΣΔΙΤ ( συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα ).
Πλούτος ,ανάπτυξη, δίχως επενδύσεις και μεγάλα έργα ,δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να παραχθεί .
Όσοι επιθυμούν τα αντίθετα, δικαιούνται να εναντιώνονται ,αλλά με σεβασμό στην αντίθετη απ αυτούς άποψη , ευπρέπεια,χωρίς λασπολογίες κ Fake news .
Για τα λιμναία οικοσυστήματα υπάρχει προϊστορία ζωντανή και νομολογία θετική από ανώτατα δικαστήρια και ενωσιακό σύστημα.
** Μια σημείωση : καθόλου δεν επηρεάζεται η ολοκλήρωση του ημιτελούς φράγματος Συκιάς Αργιθέας από το υπό μελέτη νέο υδροηλεκτρικό έργο Καταφυλλίου ( λεγόμενο από εποχής ΔΕΗ -1965 : Αυλακίου ).
Για το θέμα αυτό μπορούν να δώσουν πληροφορίες πιο έγκυρες ,οι δυο εταιρείες .
Ελπίζω ο φίλος πρόεδρος Πηγών να είναι υπέρ του φράγματος Συκιάς , για το οποίο οι γείτονες Ατωλοακαρνάνες ωρύονται εναντίον του ( να γκρεμιστεί ? ).
Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών Καταφυλλίου , Βραγκιανών ,της ενότητας Αχελώου είμαστε υπέρ του αειφορικού έργου στο Αρδανοβο ,φυσικά με διαβούλευση υπεύθυνη , ανταποδοτικά έργα , αμοιβαίο όφελος .
——————————————
* Η Σοβαρή κατολίσθηση στην θέση Καρφί του δρόμου περιφερειακής ευθύνης Κοράκου – Βραγκιανά – Αργυρι , ελπίζουμε να συνταράξει τους αρμόδιους – ευτυχώς αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε θύματα – και να μελετηθεί οριστική λύση :

1. Τοποθέτηση πλέγματος στα βραχώδη σημεία .
2. Σήμανση κ στηθαία σε όλο το τμήμα Κοράκου – Βραγκιανά , με σύμπραξη και του τοπικού Δήμου – κοίλο καθρέφτη στην στροφή πριν Μελάνυδρο.
3. Αποκατάσταση – τοιχεία αντιστήριξης – ελαφρά διαπλάτυνση στα τρία σημεία που έχει υποδείξει η Τεχνική Έκθεση – Αυτοψία του Μηχανικού Υποδομών Ευ. Κούκου ,που έχουμε δημοσιοποιήσει προ μηνών και ουδέν έπραξε η Δνση Τεχνικών Έργων Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας .
•• Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και την συνδρομή της ΔΕΗ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ καθότι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και τα παρατημένα προφράγματα Συκιάς, με την αλλαγή ρού Αχελώου ποταμού ( μπάζωμα για εργοτάξιο στην πλευρά των Πηγών Άρτας δεκαετία 1990) έχουν προκαλέσει τις καθιζήσεις στο « πόδι» του πρανούς και τις βλάβες στο οδόστρωμα του δρόμου Μάραθου – Βραγκιανών .

* Απαιτείται η κινητοποίηση και δράση των Αιρετών μας …

Δημήτρης Παπακώστας
Συντονιστής Π.Εν.Α -10-12-21




Total
0
Shares
Previous Article
Μανώλης Στεργιόπουλος

Μανώλης Στεργιόπουλος: Η μόνη κολώνα που δεν λυγίζει ποτέ είναι ο πολιτισμός 

Next Article
Rapid tests: Το πρόγραμμα για δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο στη Θεσσαλία αύριο Πέμπτη 31 Μαρτίου

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία σήμερα Σάββατο 11/12

Related Posts