Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τα γεφύρια φαντάσματα (;) και οι τοποθετημένες κεραίες στην Οξυά

Στα πλαίσια της προετοιμασίας μου για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Μουζακίου, στην οποία ήμουν μέλος και η οποία επρόκειτο, στα τέλη του παρελθόντος έτους, να γνωμοδοτήσει για το Τεχνικό πρόγραμμα έτους 2016 του Δήμου, μεταξύ των άλλων είχα διαπιστώσει καταχωρημένη στον Κ.Α. ΠΡΟΥΠ. 30-7323.1.085, δαπάνη με τίτλο «Κατασκευή γεφυριού Οξυάς», στην περιοχή Οξυά, προϋπολογισμού 6.500,00 ευρώ με πηγή χρηματοδότησης «ΣΑΤΑ  Π.Ε.».

Κατά τη συνεδρίαση της συγκεκριμένης Επιτροπής και ως μέλος αυτής αλλά και καταγόμενος από το χωριό της Οξυάς, ζήτησα τότε, από τους παρόντες Δήμαρχο Μουζακίου κο Γεώργιο Κωτσό και την επίσης καταγόμενη από το χωριό της Οξυάς Δημοτική Σύμβουλο και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Σοφία Τόλια, παρουσία και άλλων μελών της ίδιας Επιτροπής, πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο και συγκεκριμένα ζήτησα να ενημερωθώ για το ποιο ακριβώς γεφύρι της Οξυάς αφορά η παραπάνω δαπάνη, από ποιο έτος αυτή μεταφέρεται, γιατί το συγκεκριμένο έργο δεν έγινε μέχρι τώρα, κ.λ.π.. Ωστόσο, κανείς τους δε γνώριζε, όπως τουλάχιστο ενώπιον της Επιτροπής δήλωσαν, οτιδήποτε σχετικό.

Με δεδομένο πως η παραπάνω εγγεγραμμένη (για ένα και μόνο έργο) στο Τεχνικό πρόγραμμα για το 2016 του Δήμου (αλλά όχι και σ’ αυτό της Τοπικής Κοινότητας) δαπάνη σήμερα αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του ήμισυ της προβλεπόμενης για το  2016 ΣΑΤΑ του χωριού της Οξυάς και με το χωριό να βρίθει πλήθους άλυτων επί χρόνια προβλημάτων, θεώρησα απαραίτητο να ενημερώσω σχετικά και το Τοπικό Συμβούλιο. Έτσι, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου (18-3-2016) κατέθεσα στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς αλλά και στα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου ενημερωτική επιστολή, όπου εξέθετα το ανωτέρω ζήτημα, ζητούσα να προβούν σε σχετική έρευνα και να απαντήσουν στα παραπάνω αναφερόμενα ερωτήματα.

Σήμερα πληροφορούμαι πως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μουζακίου, μόλις στην πρώτη μετά την παραπάνω αναφερόμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Οξυάς δική της συνεδρίαση (28-3-2016), αποφάσισε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2016, από τον οποίο και αφήρεσε την πίστωση για το προαναφερόμενο γεφύρι, μεταφέροντας το αντίστοιχο χρηματικό ποσό  στην εκτέλεση έργων για τη διαμόρφωση χώρου «πλατείας» στον περίβολο του κτηρίου του δημοτικού σχολείου του κέντρου του χωριού.

Κατ’ αρχήν, θέλω να βγάλω από το μυαλό μου τη σκέψη πως, με τις παραπάνω πρωτοβουλίες μου,  μπορεί και να «χάλασα κάποια σούπα» και, αντί της σκέψης αυτής, προτιμώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου από το ενδεχόμενο να συνέβαλα και ο ίδιος στην αξιοποίηση – με οποιοδήποτε τρόπο – ενός σημαντικού  για τα δεδομένα του χωριού μας  χρηματικού ποσού, για το οποίο, όπως αποδεικνύεται, είτε τα υπεύθυνα όργανα του χωριού και του Δήμου μας δε γνώριζαν πράγματι την ύπαρξή του ή την είχαν ξεχάσει, κ.λ.π. είτε οι σκοποί της εγγραφής του στον προϋπολογισμό  του Δήμου ήταν άλλοι από την αιτιολογία που αυτό έφερε. Σε κάθε, ωστόσο, περίπτωση αναφύονται ερωτήματα.

Αφορούσε η συγκεκριμένη δαπάνη, πράγματι, κατασκευή γεφυριού στην Οξυά; Αν ναι, για ποιο, τελικά, γεφύρι πρόκειται; Από ποιο έτος η δαπάνη αυτή μεταφέρεται και γιατί το συγκεκριμένο έργο δεν εκτελέστηκε μέχρι τώρα; Υπάρχει απόφαση Τοπικού Συμβουλίου – μια και πρόκειται για ΣΑΤΑ – για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου και γιατί το έργο αυτό σήμερα  εγκαταλείπεται; Η διάθεση ολόκληρου του συγκεκριμένου ποσού για τη διαμόρφωση χώρου πλατείας στον περίβολο του κτηρίου του δημοτικού σχολείου του κέντρου του χωριού είναι, άραγε, η πιο σωστή επιλογή; (Μιλάμε για ποσό 6.500 ευρώ, στα οποία  προστέθηκαν, όπως πληροφορήθηκα, ακόμα 1000 ευρώ από τη μη αναγκαιότητα συντήρησης των ανύπαρκτων παιδικών χαρών του χωριού, ενώ έχουν ήδη διατεθεί και 2.500 ευρώ από τη ΣΑΤΑ του 2016).

Να θυμηθούμε εδώ, για παράδειγμα, τα σοβαρότατα προβλήματα στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο του χωριού; Τους παντελώς ανύπαρκτους δρόμους για αρκετούς από τους κατοίκους του; Τα προβλήματα από τις περσινές πλημύρες στο βασικό οδικό δίκτυο, που παραμένουν ακόμα; Τους αποκλεισμούς οικισμών από πρόσφατες κατολισθήσεις; Τον κεντρικό δρόμο στο κέντρο του χωριού (Αη Γιάννης), που έχει διαρραγεί, με τον κίνδυνο κατολίσθησης να καραδοκεί εδώ και χρόνια, κ.λ.π.; Ή μήπως, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν η διάθεση για την αντιμετώπιση  των προβλημάτων αυτών;

Και χωρίς, φυσικά, να αμφισβητώ την ανάγκη κατασκευής Πλατείας στην Οξυά, θα ήθελα αφενός να θυμίσω ότι η επάρκεια και καταλληλότητα για το συγκεκριμένο σκοπό του – από ορισμένους επιλεγέντος – χώρου στον περίβολο του κτηρίου του δημοτικού σχολείου του κέντρου του χωριού αμφισβητείται από πάρα πολλούς συγχωριανούς μας αφετέρου να τονίσω την αναγκαιότητα σύνταξης εμπεριστατωμένης μελέτης για ένα τέτοιο έργο καθώς και, κυρίως, την ανάγκη εξεύρεσης για το συγκεκριμένο έργο κονδυλίων εκτός της φτωχότατης, πράγματι, ΣΑΤΑ του χωριού μας, σκοπός και αποστολή της οποίας είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση επιτακτικών αναγκών και προβλημάτων του χωριού.

Πληροφορήθηκα, όμως ακόμα, πως την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας απασχόλησε στην τελευταία συνεδρίασή της και ακόμα ένα ζήτημα, σχετικό με το χωριό της Οξυάς. Αυτό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των ενοικίων που οι εταιρίες ιδιοκτήτες τους έπρεπε να καταβάλουν στο Δήμο αλλά δεν το πράττουν, από το έτος 1998.

Συγκεκριμένα, ο πρώην – και όχι ο νυν – πρόεδρος του χωριού προσήλθε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και ζήτησε τον ορισμό δικηγόρου, αποστολή του οποίου θα είναι να ερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα.  Εύλογα και εδώ τα ερωτήματα.

Και για παράδειγμα, ποια τα έσοδα που το χωριό μας στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από την ύπαρξη των κεραιών αυτών; Υπάρχει σχετική συμφωνία και αν ναι γιατί τα αρμόδια όργανα του Δήμου και της Κοινότητας δεν απαιτούν την εφαρμογή της; Ποιες είναι οι ενέργειες που έκανε για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του ο πρώην πρόεδρος του χωριού, που σπεύδει τώρα να δείξει το ενδιαφέρον του;

Βέβαια, να αναφερθεί και εδώ πως στην τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου,  κατά την οποία, όπως προανέφερα, ήμουν παρών, ήταν ο τοπικός Σύμβουλος της μειοψηφίας που έθεσε ζήτημα εσόδων από τις εγκατεστημένες σε έδαφος του χωριού μας κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα οποία το χωριό μας δεν εισπράττει, ζητώντας επ’ αυτού διευκρινίσεις, να προσκομιστούν πρακτικά, κ.λ.π.. Τυχαία, λοιπόν, λέτε, όλα τα παραπάνω για το ίδιο ζήτημα;

karavidas

Γιώργος Δ. Καραβίδας
Δημότης Μουζακίου/Τοπικής Κοινότητας Οξυάς
Ταξίαρχος ε.α ΣΣΝΣ, Απόφοιτος Νομικής Α.Π.Θ.




Total
0
Shares
Previous Article

Αρχίζει αύριο Πέμπτη στην Καρδίτσα η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

Next Article

Το έργο "Δίνη" παρουσίασαν στο Μουζάκι η καλλιτεχνική ομάδα Δρυάδες εν Πλω και η ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.

Related Posts