Τα έργα Αχελώου & Υδροηλεκτρικών Συκιάς – Μεσοχώρας: Η πιο εμβληματική επένδυση στην Ελλάδα των Περιφερειών!

Share

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας*


Έκλεισε έναν χρόνο Εξουσίας η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη.

|. Το πρόσημο του ετήσιου Απολογισμού είναι καταρχήν θετικό.
Στα Εθνικά ( Έβρος)- Στη Δημόσια Υγεία ( αντιμετώπιση πανδημίας)- Στις Νομοθετικές Μεταρρυθμίσεις ( ψηφιοποίηση – κώδικες Δικαίου- νέο Περιβαλλοντικό που επισπεύδει τα Αειφορικά έργα ΑΠΕ- Μείωση φορολογίας – ελάφρυνση αδύναμων συμπολιτών / έλεγχος στις μεταναστευτικές ροές ,την εγκληματικότητα κ.α).
Θετικές παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι / αποΤαμείο Επόμενων Γενεών άνω των 32 δις ευρώ / συμφωνία για  ΑΟΖ με Ιταλία.
* Έναρξη εργασιών στη μεγαλύτερη  Επένδυση Αστικής Ανάπλασης του Ελληνικού Αττικής.
||. Η Ύφεση όμως της οικονομίας είναι μεγάλη ,ο τουρισμός σε πτώση ,η ανεργία πλήττει τη νέα γενιά .
Επειγόντως η Χώρα πρέπει να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο.
Η Κυβέρνηση ,με τους ίδιους Υπουργούς ή μετά από διορθωτικές αλλαγές , οφείλει να στρέψει την προσοχή της στην αδικημένη Περιφέρεια ,να τρέξει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και Επενδύσεις που θα φέρουν Ισόρροπη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Η ολοκλήρωση των ημιτελών παρατημένων έργων Συκιάς και άνω ρου Αχελώου ποταμού επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα ,ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!
Η διψασμένη Θεσσαλία ,οι πόλεις και ο πλούσιος Κάμπος χρειάζονται ένα οικολογικό όριο νερών Αχελώου ,από την πλεονασματικη λεκάνη Πίνδου προς την ελλειμματική λεκάνη Πηνειού ποταμού.
1. Αποτελεί εκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.
2. Ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών Κώστας Α. Καραμανλής να προγραμματίσει επιτόπια επίσκεψη για συνεργασία με τον περιφερειάρχη και Αιρετούς της Θεσσαλίας.
3. Σήμερα ,στο κανάλι OPEN, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός τόνισε και πάλι τη μεγάλη σημασία των Έργων Αχελώου,του Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας Τρικάλων – που είναι έτοιμο ,της Συκιάς ( 75% εκτελεσμένο), Πευκόφυτου κ.α.
Μαζί και οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Ο Διοικητής ΔΕΗ , όλοι οι Θεσσαλοί Βουλευτές.
* Χωρίς τη μεγάλη αυτή εμβληματική Επένδυση ,η Θεσσαλία θα ερημοποιηθεί ,η Δυτική Ορεινη Θεσσαλία θα φτωχοποιείται και θα ερημώνεται Δημογραφικά.
|||. Παράλληλα ,να προχωρήσουν οι Αειφορικές επενδύσεις ( Αιολικά -Φράγματα ).
Να αποκατασταθεί η άθλια βατότητα στους κεντρικούς δρόμους , κυρίως “Καρδίτσα – Αργιθέα -Συκιά- Άρτα” και εως Βραγκιανά Αχελώου.
* Να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η οδική σήραγγα Τυμπάνου.
– Διαφορετικά ,το Ελληνικό Δημόσιο , φέρει βαριές ευθύνες για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στην κοιλάδα Αχελώου ,την καταστροφή των οδικών δικτύων της περιοχής ,για κατασπατάληση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, χωρίς κανένα αντίκρισμα και ωφέλεια για τους πολίτες και την Εθνική οικονομία.
Όλοι οι φορείς , Αυτοδιοίκηση , Δίκτυα , Κόμματα , ενεργοί πολίτες καλούνται να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Ας αφήσουμε ,την πλήρη άρνηση ,το ” Όχι σε όλα”….
Η νέα γενιά ζητά θέσεις εργασίας ,η οικονομία έχει ανάγκη Επενδύσεων! Τώρα!
|V.. Ο  Θεσσαλός Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έχει τo  κύριο βάρος ευθύνης, μαζί με τους Υφυπουργούς και Βουλευτές για την προβολή του πολύχρονου δίκαιου  αιτήματος ολόκληρης της περιφέρειας Θεσσαλίας.
Συντονισμένα με τον Περιφερειάρχη και ΠΣ Θεσσαλίας,τους Δήμους ,την ΚΕΔΕ/ΠΕΔ Θεσσαλιας.
Για  Πανθεσσαλική παράσταση στον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια Υπουργεία.
– Ο Ιούλιος κρισιμότατος μήνας για δράση και πολιτικές αποφάσεις.
V. Άλλα περιθώρια ανοχής και αντοχών δεν υφίστανται,πλέον.
Όλες οι περιοχές , έχουμε δικαίωμα στην Ανάπτυξη ,την Αειφορία ,στην εργασία, στην οδική ασφάλεια και ψηφιακή σύγκλιση!
Η Ορεινη Αργιθέα ,η Δυτική Θεσσαλία πρέπει να πάψουν να είναι ” πτωχοί συγγενείς ” της ισχυρής Περιφέρειας ….
Αποτελούμε την πηγή ζωής , υδάτινων αποθεμάτων για ολόκληρη την Θεσσαλία!
Δικαιούμαστε , ειδική κρατική επιχορήγηση μέσω ΠΔΕ ΕΣΠΑ και Ε.Ε για Ασφαλτόστρωση όλων των χωματόδρομων Διαπεριφερειακης σημασίας.
V|. Οι ισχυρές Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Αειφορικών επενδύσεων ΑΠΕ ( Τύμπανο – Πετροχώρι- Στεφανιάδα) / ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ ΝΟΣΤΙΡΑ ENEL s.a / μέσω και των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης- Ε.Κ.Ε/ να συμβάλλουν σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή ,τους τοπικούς Δήμους για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου μας,στην παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων ,όπως ρητά προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία.
Τα χωριά Αχελώου ,όλη η Αργιθέα αναμένουν μεγάλες επενδύσεις ( νέο Υδροηλεκτρικό Καταφυλλιου Αχελώου) για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο με Δημογραφική τόνωση , κόντρα στον μαρασμό και ερήμωση.
V||. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ,όντας στην τρίτη συνεχή θητεία του ,οι Πολιτικοί μας ,αυτό το καλοκαίρι καλούνται να δώσουν το Παρών στην κοιλάδα Αχελώου, στα Βραγκιανα έως το Αργυρι και Καταφυλλι….
Τα ,τυχόν ,περί….covid19….. αποτελούν … προσχήματα για μη δράση…..
Αν δεν παραχθεί έργο ετούτο το καλοκαίρι ,αν δεν τολμήσουμε Μεταρρυθμίσεις ….θα είμαστε άξιοι της κακιάς μας Μοίρας…..
* Ελπίζουμε το Γραφείο Πρωθυπουργού να δώσει το σήμα της Ανασυγκρότησης και του νέου παραγωγικού μοντέλου ( πρωτογενής τομέας – ποιοτικός τουρισμός- ψηφιακές υποδομές – δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνική μέριμνα),προς όλους τους Φορείς.
– Με Δικαιοσύνη ,Ίση μεταχείριση , Συνοχή και Εθνική Αυτοπεποίθηση!
– Συνταγματική υποχρέωση η ιδιαίτερη μέριμνα υπέρ Ορεινών Απόμακρων- περιοχών και άγονων νησιωτικών ( άρθρο 101 Παρ 4).
Την Επιτάσσουν και οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες ( άρθρα 174 επ. Συνθ.Λειτουργιας ΕΕ).

*Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας 1991-2019…..

Δείτε επίσης