Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τα επόμενα βήματα του Δήμου Τρικκαίων για την Κλιματική Ουδετερότητα

sakkas rae2

Τα επόμενα βήματα του Δήμου Τρικκαίων για την Κλιματική Ουδετερότητα

Εξι συγκεκριμένους τομείς δράσεις για την προώθηση της Κλιματικής Ουδετερότητας στον Δήμο Τρικκαίων παρουσίασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς.

Μιλώντας σε εκδήλωση  της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, ο κ. Σακκάς περιέγραψε τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και τα βήματα που κάνει ή έχει σχεδιάσει ή έχει προγραμματίσει ο Δήμος Τρικκαίων.

Αυτά τα βήματα ξεκινούν από την πολύ σημαντική ένταξη του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ευρώπης, ήδη από τον Απρίλιο του 2022. Επομένως η πρακτική του Δήμου Τρικκαίων εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή αυτή Αποστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σακκάς ξεκίνησε την ομιλία του με μια παραδοχή που είναι ταυτόχρονα και στόχος: «Η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα είναι μια δράση δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη. Απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα, συμμετοχικό σχεδιασμό με το τοπικό οικοσύστημα, καινοτόμα μοντέλα διακυβέρνησης και χρηματοδοτήσεων, έρευνα και πιλοτικές εφαρμογές και συνεργασίες μεταξύ φορέων».

Αυτές οι συνεργασίες υλοποιούνται με
– εθνικούς/περιφερειακούς και τοπικούς φορείς,
– ερευνητικά ιδρύματα,
– επιχειρήσεις,
– οργανισμούς και πολίτες.

Οι 6 άξονες

Ετσι, ο Δήμος Τρικκαίων αναπτύσσει δράσεις του Κλιματικού Συμφώνου στους τομείς που αφορούν:
1. Τα συστήματα ενέργειας
2. Τις μεταφορές
3. Τη διαχείριση των αποβλήτων
4. Τις πράσινες υποδομές
5. Τα κτήρια
6. Την έξυπνη πόλη

Οι εξειδικευμένες ενέργειες που σχεδιάστηκαν ήδη, είναι:
• η απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση ΑΠΕ,
• η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση,
• η χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς,
• η χωριστή συλλογή και την βιώσιμη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων,
• η κυκλικότητα των αγαθών,
• οι λύσεις βασισμένες στη φύση για το αστικό περιβάλλον,
• η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και υποδομές
• η χρήση των συστημάτων έξυπνης πόλης για την βέλτιστη διαχείριση συστημάτων και υποδομών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως παρουσίασε ο κ. Σακκάς κατά τη διάρκεια της Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, οι «πράσινες» πολιτικές εξειδικεύονται σε εξοικονόμηση ενέργειας (ενεργειακή αναβάθμιση 5 σχολικών κτηρίων), βιώσιμη κινητικότητα (αναπλάσεις Ληθαίου, Βαρουσίου, ποδηλατόδρομοι κ.α.), κυκλική οικονομία, καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, «πράσινο» σημείο, ενεργειακή διαχείριση δημοτικών κτηριακών υποδομών, ψηφιακό μετασχηματισμό (με το έργο restartmAIcity) κ.ά. με έργα που ήδη υλοποιούνται.

Η ομιλία του κ. Σακκά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδριακής ενότητας με θέμα «Ο σχεδιασμός και τα Κλιματικά Σύμφωνα των Δήμων της Ελλάδας και της Κύπρου, που επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «100 Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 από και προς τον πολίτη». Την ενότητα διοργάνωσε η ΡΑΑΕΥ, στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης για την πράσινη & έξυπνη ενέργεια RenewableEnergyTech (7-9/3/2024) στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε η HELEXPO.

Ομιλίες – χαιρετισμοί έγιναν επίσης, από τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, αν. καθηγητή Αθανάσιο Δαγούμα τον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιο Μπακογιάννη, τον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλη Γραφάκο, τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Δρ. Ανδρέα Πουλλικκά, τον αντιπρόεδρο του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕ, Δημήτρη Φούρλαρη,  το μέλος του Συμβουλίου της Αποστολής των Πόλεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, ΧρύσηΝικολαϊδη, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, τον Δήμαρχο Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

sakkas rae3
sakkas rae4
Total
0
Shares
Previous Article
3Χ3 Karditsa basket

Με εντυπωσιακή συμμετοχή και επιτυχία το μαθητικό μπάσκετ 3Χ3 στην Καρδίτσα 

Next Article
Λίμνη Κάρλα: Μειώθηκε κατά 12.52% η έκταση της επιφάνειας της μεταξύ 15/9 και 5/10 - Κακοκαιρία Daniel και Ποταμός Πηνειός: Πόσο νερό κατέβασε συνολικά στην εκβολή του

«“Ρέματα Παλαιοχωρίου, Καλαμπάκας, Τρικάλων”: 2 (δύο) εκατομμύρια κυβικά μέτρα (τόνους), περίπου, “κατέβασαν” στην πρόσφατη βροχή (~76,60 mm βροχής)»..

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Στο χάρτη της κακοκαιρίας και η Θεσσαλία
Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λαρισαίων: Επιδείνωση καιρικών φαινομένων αναμένεται από σήμερα Παρασκευή – Οδηγίες προστασίας

ο Δήμος Λαρισαίων εφιστά την προσοχή των συμπολιτών μας και τους καλεί να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας