Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Tα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν μαζικά και με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Tα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν μαζικά και με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Tα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν μαζικά και με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Τα εκατόν Σαράντα ένα χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν οι Θεσσαλοί της Αττικής, στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο  των καταστατικών δεσμεύσεων της, το δευτεροβάθμιο όργανο των Θεσσαλικών Συλλόγων Αττικής, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ».

Στο πλαίσιο της τιμητικής εορταστικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Δοξολογία, στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης, στην Πλάκα και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ. Στέφανο Κούτρα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: Ο εορτασμός των ιστορικών επετείων αποτελεί αφενός έκφραση σεβασμού απέναντι στους ιστορικούς αγώνες των προγόνων μας αφετέρου συμβάλλουν στη σφυρηλάτηση της Εθνικής μας ταυτότητας.

Εκατόν Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται την περίοδο αυτή από τότε που οι πρόγονοι μας έγραψαν στον τόπο μας, μια νέα σελίδα δόξας και έκαμαν πραγματικότητα τη Λευτεριά.

Η Θεσσαλία με την εύφορη γη είχε την ατυχία να υποστεί την εισβολή των βάρβαρων λαών όπως οι Ρωμαίοι, τα γερμανικά φύλα, οι Σλάβοι οι Φράγκοι και τελευταίοι οι Οθωμανοί. Το 1423 η Θεσσαλία πέφτει στα χέρια των Τούρκων επί Μουράτ Β. Οι Θεσσαλοί κάτω από τη σκλαβιά είναι αγέρωχοι, είναι υπερήφανοι. Δεν μένουν μακριά από τα γράμματα. «Όλοι χωρίς εξαίρεση έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα» κήρυττε ο Ρήγας Φεραίος.

Οι Θεσσαλοί στην Επανάσταση του 1821 παίρνουν μέρος καθώς και το 1823 αλλά οι αγώνες για ελευθερία απέβησαν άκαρπες. Έτσι έμειναν έξω από τα σύνορα του Πρώτου Ελληνικού κράτους. Εξήντα χρόνια μετά η απελευθέρωση της Θεσσαλίας συμπίπτει με την εκλογή του Χαρίλαου Τρικούπη στον πρωθυπουργικό Θώκο και έρχεται ως αποτέλεσμα μιας αιματηρής επανάστασης που σημειώθηκε στο Χώρο της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας το 1878. Κρίσιμη και αποφασιστική για την όλη εξέλιξη της επανάστασης υπήρξε η περιώνυμη μάχη της Πετρομαγούλας- Ματαράγκας στις 21/3/1878 και οι αγώνες με πρωτεργάτη της Θεσσαλικής Επανάστασης τον Κωνσταντίνο Ισχόμαχο.

Στις 8 Οκτωβρίου 1881 ο Στρατηγός και Βουλευτής Παναγιώτης Κορωναίος αναφερόμενος στη Θεσσαλική Ευψυχία είπε τα εξής στη Βουλή των Ελλήνων «Ποια ήτο η δύναμις η οποία έκαμνε τους άνδρας αυτούς να τολμούν εντός της πεδιάδος να δίδωσι μάχας και να νικώσι.; Τίποτε άλλο παρά η δύναμις της ψυχής»

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» τηρώντας τους καταστατικούς της σκοπούς τιμά την 141η Επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλίας πραγματοποιώντας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλες και όλους εκείνους χάρις στους αγώνες των οποίων σκεπτόμαστε σήμερα ελεύθερα.

Θεσσαλές/οι,

Η Θεσσαλία μας από τον Ρήγα Φεραίο μέχρι τον Καραΐσκάκη και από τον Πλαστήρα μέχρι τον Άνθιμο Γαζή, τον Γιωργάκη Ολύμπιο και τον Οικονόμο των εξ οικονόμων ήταν παρούσα σ’ όλους τους ιστορικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας.

Βλάχοι, Καραγκούνηδες, Πηλιορείτες όλοι ήταν παρόντες στο κάλεσμα της Ελευθερίας.

Σήμερα οφείλουμε να τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και με αισιοδοξία να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια για την Θεσσαλία της προκοπής, της ευημερίας, την Θεσσαλία των δημιουργικών πρωτοβουλιών, την Θεσσαλία του 21ου Αιώνα.!

Την εκδήλωση τίμησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων “1881-2022 Εκατόν Σαράντα ένα Χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Εκατόν Σαράντα ένα Χρόνια από την επανένωση με τον εθνικό κορμό που επέκτεινε τα εδάφη του Ελληνικού κράτους για πρώτη φορά μετά από 60 Χρόνια με την εύφορη καλλιεργήσιμη θεσσαλική γη και αύξησε τον πληθυσμό της Ελλάδας κατά 300.000 κατοίκους.141 Χρόνια ελευθερίας, δημιουργίας, ανθρώπινων αγώνων προόδου και ανάπτυξης. Τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Τιμούμε τους μαχόμενους με γενναιότητα και αυταπάρνηση. Τιμούμε τον άμαχο πληθυσμό που βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα. Τιμούμε τους ιερείς και τους δασκάλους που κράτησαν άσβεστο το φως της Ελληνικής πίστης. Όσο υπάρχει ιστορική μνήμη υπάρχει ελπίδα. Συγχαρητήρια στην Πανθεσσαλική Στέγη, στον πρόεδρο Στέφανο Κούτρα και σ όλα τα δραστήρια μέλη σωματεία για τη πολύτιμη προσφορά τους  στην διάσωση και διάδοση της ιστορίας,του πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης της Θεσσαλίας. Σε εποχή πολλαπλών κρίσεων και εθνικών κινδύνων ενδυναμώνουμε την εθνική αυτογνωσία και ταυτότητα μέσα από τη μελέτη της ιστορίας και των διαχρονικών της διδαγμάτων. Χρόνια Πολλά Ελεύθερη Θεσσαλία!”

Στην επετειακή εκδήλωση τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δρ. Παυλίνα Καρασιώτου η οποία στο σύντομο Χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων “Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη και συγκινημένη για την παρουσία μου στην 141η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλία εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση. Η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος σηματοδότησε μια νέα πορεία για την πατρίδα μας. Η Θεσσαλία υπήρξε πρωταγωνίστρια σε όλους τους σημαντικούς αγώνες και η σημερινή εκδήλωση μας τιμά ολους και εμένα προσωπικά με δεδομένο ότι κατάγομαι από τα Τρίκαλα . Συγχαρητήρια στην Πανθεσσαλική στέγη και τους συλλόγους μέλη της για την άψογη διοργάνωση της επετείου”

Tα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν μαζικά και με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Η Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλεύτρια Αττικής κ. Χαρά Καφαντάρη καταγόμενη από την Καρδίτσα συνεχάρη τους Θεσσαλικούς Πολιτιστικούς φορείς για το σημαντικό τους έργο που προβάλλει την πατρίδα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οφείλουμε να στεκόμαστε αρωγοί στο έργο των εθνικοτοπικών φορέων. Τέλος επισήμανε και τη  μεγάλη συνεισφορά της Θεσσαλίας στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης.

Tα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν μαζικά και με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Χαιρετισμό απέστειλε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή στον οποίο αναφέρει: “Θερμές ευχαριστίες στην Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» και στον πρόεδρο κ. Κούτρα για την πρόσκληση στην εορταστική εκδήλωση με τον τίτλο “141 Χρόνια Ελεύθερη Θεσσαλία”, από την οποία, δυστυχώς, απουσιάζω λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων εκτός Αττικής.

Tα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν μαζικά και με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Αγαπητές Θεσσαλές, αγαπητοί Θεσσαλοί,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι τιμή και χρέος αυτή η επετειακή μας συνάντηση με την ιστορία του τόπου μας, το κομβικό σημείο που άλλαξε τις ζωές μας, αναπτέρωσε τις ελπίδες μας, δυνάμωσε την ομοψυχία και ανέδειξε την παροιμιώδη ενότητα, αυταπάρνηση και τόλμη των Θεσσαλών.

Με κατάνυξη στην Πανηγυρική Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης, με συγκίνηση στην πομπή παραδοσιακού αγήματος, με υπερηφάνεια και σεβασμό στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο “Άγνωστου Στρατιώτη” στην πλατεία Συντάγματος,  υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, η ημέρα τιμής και μνήμης ανανεώνει την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών των προγόνων μας.

Tα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν μαζικά και με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Γυναίκες και άνδρες αρματωμένοι με γενναιότητα, πίστη και ορμή, απαράμιλλα σύμβολα της ελληνικής ψυχής και της ύψιστης θυσίας, έχουν περάσει στην αιωνιότητα, για να μας θυμίζουν την ιστορία που γράφτηκε, την ιστορία που γράφεται και την ιστορία που θα γραφτεί πάνω στη διαχρονική αξία των ιδανικών της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας.

Ας κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή και ας μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τα ιδανικά της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ισονομίας, του θριάμβου της θέλησης, του ελεύθερου και ανυπόταχτου πνεύματος μέσα από τον εθνικό μας θησαυρό, τον ιστορικό μας πλούτο, τα εθνικά μας χαρακτηριστικά, την πνευματική και πολιτιστική μας ταυτότητα, την εθνική μας συνείδηση.

Αποτιμούμε τα ιστορικά γεγονότα ως προς τη σημασία τους για τον σύγχρονο κόσμο και τον πολιτισμό και εξετάζουμε τη δυνατότητα του ιστορικού αυτού αποτυπώματος να λειτουργήσει ως εφόδιο για το μέλλον της νέας γενιάς.

Tα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν μαζικά και με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Ας τροφοδοτήσουμε, λοιπόν, τις νέες και τους νέους με κίνητρα και ερεθίσματα για να μελετήσουν την ιστορία της Ελλάδας, τους αγώνες του ελληνικού λαού, τη συμμετοχή στο ιστορικό γίγνεσθαι και με το παράδειγμα αυτό να προχωρήσουν, να δημιουργήσουν, να εξελιχθούν και να ξεχωρίσουν στο παγκόσμιο περιβάλλον με διεθνείς κώδικες επικοινωνίας και σύγχρονο προσανατολισμό.

Η πληροφόρηση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των μαθητών  στα ιστορικά αυτά ορόσημα, η προώθηση της ιδέας του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανάπτυξη της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης, των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών, είναι μέριμνα της Παιδείας, που συμβάλλει με τρόπο ουσιαστικό και ωφέλιμο στην καλλιέργεια γνήσιου ενδιαφέροντος για την πορεία της νεότερης Ελλάδας μέσα και από την επέτειο των 141 χρόνων Ελεύθερης Θεσσαλίας”

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από τον Δρ Δημήτριο Καραμπερόπουλο Πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Βελεστίνου, Φερών, Ρήγα ο οποίος με μεστό λόγο πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και ανέφερε  τα  εξής:«Αξιότιμες κυρίες εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Βουλής

Tα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν μαζικά και με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη της Θεσσαλίας

Αξιότιμε πρόεδρε της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη»

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η επέτειος της αποτίναξης τόσων αιώνων σκλαβιάς των Θεσσαλών και της ένταξης της Θεσσαλίας στην ελεύθερη μητέρα Ελλάδα διοργανώνεται επάξια τόσα χρόνια από την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων  Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη».

Με τις επετειακές αυτές εκδηλώσεις σμιλεύεται η ιστορική μας μνήμη,  ενδυναμώνεται η αυτοσυνειδησία μας, ισχυροποιείται η αυτοπεποίθησή μας, γνωρίζοντας την άθλια κατάσταση των προγονών μας, που υπέμειναν τόσα βάσανα, τόσες ταπεινώσεις, τους εξισλαμισμούς, το παιδομάζωμα, τους αποκεφαλισμούς, τους απαγχονισμούς, τους ανασκολοπισμούς, το γδάρσιμο, τις βαριές φορολογίες. Τότε που «κανένας, δεν ήταν σίγουρος  μήτε δια την ζωήν του, μήτε δια την τιμήν του, μήτε δια τα υποστατικά του», όπως διακήρυσσε στην Επαναστατική Προκήρυξή του το 1797 ο  μεγάλος Θεσσαλός Ρήγας, τότε που «όλοι στέναζαν κάτω από την τυραννίαν του Οθωμανικού δεσποτισμού».

Ήταν σημαντική η συμβολή της Θεσσαλίας στην ενδυνάμωση του επαναστατικού πνεύματος στους σκλαβωμένους Έλληνες  με τα απελευθερωτικά κινήματα, όπως του μητροπολίτη Διονύσιου, του παπα-Βλαχάβα. Δυνάμωναν την πίστη στους σκλαβωμένους για την αποτίναξη του ζυγού, πως ήρθε η ώρα της λευτεριάς, όπως διακήρυχνε και ο Θούριος, «Ως πότε παλληκάρια», που εμψύχωνε τους σκλαβωμένους για να πάρουν τα όπλα για την επανάσταση.

Καθοριστική ήταν ακόμη η συμμετοχή της Θεσσαλίας στην ανάπτυξη του διαφωτιστικού κινήματος, με τους τόσους λόγιους και τις τόσες σχολές που ανέδειξε. Στην πρωτοπορία του νεοελληνικού διαφωτισμού ήταν οι λόγιοι και δάσκαλοι του Γένους της Θεσσαλίας, ο Πέζαρος, ο Κούμας, ο Φιλιππίδης, ο Κωνσταντάς, ο Γαζής, ο Διονύσιος Πύρρος, ο Φαρμακίδης, ο Οικονόμου ο εξ Οικονόμων, ο Περραιβός και τόσοι άλλοι.

Και οι Θεσσαλοί επαναστάτες των Αγράφων, του Ολύμπου και του Πηλίου συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του πόθου για την λευτεριά, στην αφύπνιση των σκλαβωμένων. Στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 έδωσε  τόσους αγωνιστές με πρώτο τον Καραΐσκάκη.

Τον Μαϊο του 1821 ξεκίνησαν την ένοπλη δράση και οι  Επαναστάτες του Πηλίου,  της Μαγνησίας με αποκορύφωμα την πολιτική συγκρότησή τους στην συνέλευσή τους στη γενέτειρα του Ρήγα, την Βουλή της Θετταλομαγνησίας με πρόεδρο τον Άνθιμο Γαζή και Γραμματέα τον Φίλιππο Ιωάννου. Ο ισχυρός όμως όγκος του τούρκικου στρατού της Λάρισας κατέστειλε γρήγορα την επανάσταση. Όμως καθηλώθηκε για δυο μήνες  στην Θεσσαλία καθυστερώντας την κάθοδό του Δράμαλη στην Πελοπόννησο και μπόρεσαν να ανασυνταχθούν οι Έλληνες επαναστάτες.

Διαψεύθηκαν ωστόσο οι ελπίδες των Θεσσαλών, πως μετά τόσους αγώνες κατά την Επανάσταση του 1821 θα ελευθερώνονταν. Με απογοήτευση είδαν την τετελεσμένη απόφαση για την σύσταση του μικρού ελληνικού κρατιδίου του 1830 με την οροθετική γραμμή Παγασητικού-Αμβρακικού κόλπου, και την Θεσσαλία να παραμένει ακόμη στον οθωμανικό ζυγό.

Όμως, ο πόθος της λευτεριάς έκαιγε στις καρδιές των Θεσσαλών, έκαιγε και  στις καρδιές των ελεύθερων  Ελλήνων της μικρής εκτάσεως Ελλάδας, για προστασία των αλύτρωτων Ελλήνων και για υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού.

Και μετά δύο δεκαετίες και πλέον από την σύσταση του μικρού ελλαδικού κράτους άναψε ο μεγάλος πόθος για την λευτεριά των Θεσσαλών, που βρίσκονταν στις γειτονικές τουρκοκρατούμενες επαρχίες. Ήταν αρχές του 1854, όταν ανταρτικές ομάδες εισβάλανε στην Θεσσαλία, εκεί που υπήρχαν ντόπιοι επαναστατικοί πυρήνες.

Με τον Φιλάρετο και τον Γριζάνο στο Πήλιο, και στη δυτική Θεσσαλία στην Καλαμπάκα  με τον Χατζηπέτρο και τον Λεωτσάκο στεριώνουν για καλά την επανάσταση. Όμως οι μεγάλες δυνάμεις Αγγλία και Γαλλία με τον στόλο τους κατέφθασαν  στον λιμάνι του Πειραιά απαιτώντας την παύση των επαναστατικών επιχειρήσεων.

Η επανάσταση του 1854 στην Θεσσαλία δεν πνίγηκε από τον τούρκικο στρατό, σταμάτησε από τις επεμβάσεις των Αγγλο-γάλλων. Χάθηκε και αυτή η επαναστατική προσπάθεια για την αποτίναξη της σκλαβιάς. Παρέμειναν οι Θεσσαλοί δέσμιοι στις αυθαιρεσίες του αλλόθρησκου κατακτητή, στις βιαιοπραγίες επί πλέον των άτακτων σωμάτων που περιφέρονταν στην Θεσσαλία και χρησιμοποιούνταν για εκφοβισμό των Θεσσαλών. Αψευδείς μάρτυρες όλων αυτών αποτελούν οι σχετικές αναφορές του Έλληνα προξένου στη Λάρισα Παλαμήδη, που τώρα δημοσιεύονται.

Η τροπή αυτή των πραγμάτων που απογοήτευσε τους Θεσσαλούς, έκανε τον ποιητή Βαλαωρίτη να αναφωνεί, «Πότε θα έρθει ο καιρός,  ο ήλιος ν’ ανατείλει τόσο ζεστός και φλογερός που το βουνό να ανάψει και η έρημη Θεσσαλία να δει την νεκρανάσταση και να τη γιορτάσει».

Άλλες δυο δεκαετίες παρέμειναν οι Θεσσαλοί μέσα στη σκλαβιά, μέχρι που ένοπλες δυνάμεις με εντολή της κυβέρνησης έφθαναν στη Θεσσαλία στις αρχές του 1878, και συναντούσαν τους ντόπιους επαναστάτες. Για μια ακόμα φορά οι τύχες του Ελληνισμού μεταβιβάζονταν στους ώμους των υπόδουλων Ελλήνων. Την υποστήριξη των εθνικών δικαίων αναλάμβανε με τα όπλα ο επαναστατημένος λαός της Θεσσαλίας. Ήταν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στην ανατολική και δυτική Θεσσαλία.

Για τρεις μήνες οι επαναστάτες έδωσαν μάχες σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας,  στην Μακρυνίτζα, την περιοχή του Αλμυρού, στη δυτική Θεσσαλία έδωσαν τις σημαντικές μάχες της Σέκλιζας και της Ματαράγκας, με ήρωες τον Ισχόμαχο, τον Μπασδέκη, τον Τερτίπη, τον Λάιο και τόσους άλλους.

Και πάλι με την παρέμβαση των Άγγλων έχουμε παύση της επαναστατικής δράσης και υπόσχεση για την σχετική διευθέτηση στο Συνέδριο του Βερολίνου.

Πράγματι, οι επαναστατικές δράσεις του 1878 τελικά έφεραν αποτέλεσμα. Πιέστηκε η ευρωπαϊκή  διπλωματία για τα ελληνικά δίκαια, παρόλο που ο διπλωματικός αγώνας κράτησε τρία χρόνια μέχρι την παραχώρηση της Θεσσαλίας μαζί με την Άρτα στο ελληνικό κράτος,

Με την οριστική συμφωνία στον καθορισμό των συνόρων, οι τούρκοι   αποχωρούν και ο Ελληνικός στρατός σταδιακά εισέρχεται στις πόλεις, με δοξολογίες και παραληρήματα χαράς, στις 8 Αυγούστου 1881 στον Δομοκό, 12 Αλμυρός, 15 Φάρσαλα, 18 Καρδίτσα, 23 Αυγούστου Τρίκαλα, 31 Αυγούστου εισέρχεται στη Λάρισα, στις 31 Οκτωβρίου στο Βελεστίνο και τέλος στις 2 Νοεμβρίου 1881 στον Βόλο. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε πλέον στις πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας. Παρελθόν πια τα 450 χρόνια σκλαβιάς στον Οθωμανικό ζυγό, μια δοκιμασία, που έδειξε την αντοχή των Θεσσαλών, την παραμονή τους  στις παραδόσεις, στην πίστη, στην ελληνικότητά τους. Μήνυμα αισιόδοξο και διαχρονικό.

Η προσάρτηση της Θεσσαλίας, η αποτίναξη της ξενικής κυριαρχίας και η ελευθερία της δεν ήταν χάρισμα, όπως υποδηλώνεται στις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου. Ήταν κατάκτηση των ανθρώπων της, των Ελλήνων Θεσσαλών με τους επαναστατικούς αγώνες τους. Ήταν η δικαίωση των πόθων τους στους τόσους αιώνες σκλαβιάς. Ήταν η μεγάλη προσφορά των Ελλήνων κατοίκων του κάμπου της Θεσσαλίας. Οι καμπίσοι αυτοί, οι Γκαραγκούνηδες, που έμεναν στα λασπόσπιτά τους, καλλιεργώντας τη θεσσαλική γη, υπέμεναν τις αλυσίδες της σκλαβιάς, την βαριά φορολογία, τους εξισλαμισμούς, τους κατατρεγμούς, τους αποκεφαλισμούς από τους Οθωμανούς κατακτητές. Οι καμπίσιοι αυτοί ήταν πραγματικοί μάρτυρες του ελληνισμού. Έτσι πρέπει να θεωρούνται οι καταφρονημένοι του κάμπου Γκαραγκούνηδες. Ήρωες να λογιάζονται. Παρέμειναν στη θεσσαλική γη. Διατήρησαν την ελληνική υπόσταση της Θεσσαλίας. Δεν έγιναν μειονότητα. Χωρίς την διαχρονική θυσία τους παραμένοντας στον κάμπο της Θεσσαλίας, χωρίς την πίστη στην ελληνικότητά τους, δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει λόγος το 1881 για προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος του 1830. Ο λαός του κάμπου, οι Γκαραγκούνηδες έσωσαν τελικά την Θεσσαλία.

Παρόμοια και ο εθνεγέρτης Ρήγας το 1797, τόνιζε τις θυσίες των συγχωριανών του που παρέμειναν στο Βελεστίνο, «Οι συχνοί άδικοι φόνοι κατά των χριστιανών, οπού γίνονται την σήμερον  εδώ, ήθελον ερημώσει εξ ολοκλήρου αυτήν την πόλιν, αν  δεν ήθελον τους αναγκάζει να υπομένουν όλα, δια ν’ αφήσω σι τα κόκκαλά των εκεί οπού ετάφησαν και οι προπάτορες των».

Αυτό έπραξαν και όλοι οι Έλληνες του κάμπου της Θεσσαλίας, οι Γκαραγκούνηδες, έμειναν στην πατρώα γη, με  θυσίες, διατήρησαν την ελληνική εθνολογική σύστασή της, και ως τελικό δώρο έλαβαν την ελευθερία τους. Το 1881 έχουμε την πρώτη προσάρτηση επαρχιών της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο ελληνικό κράτος. Ήταν μια δοκιμασία για τη μελλοντική πραγμάτωση, μετά τρεις και πλέον δεκαετίες, και των άλλων εθνικών στόχων της Ελλάδος. Γι’ αυτό και δικαίως τιμάται το σημαντικό ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας μετά 450 σκλαβιάς  με την σημερινή εκδήλωση με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πομπή παραδοσιακών αγημάτων στην οποία ηγούταν η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και κατέληξε στο Μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη» στην πλατεία Συντάγματος, όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων κατά σειρά από τους: Πρόεδρο «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανο Κούτρα, Πρόεδρο Θεσσαλών Φλώρινας κ. Αγαθή Οικονόμου ,Πρόεδρο Θεσσαλών Πιερίας κ . Θωμά Σιάτρα,τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μάκη Κιάμο,τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη  Κεντρικού Τομέα Αττικής κ Γεώργιο Δημόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Κλιματικής Αλλαγής του Δήμου Αθηναίων κ Χρήστο Τεντόμα και την εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης Δρ. Παυλίνα Καρασιώτου Γενική Γραμματέα κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στο τιμητικό άγημα έλαβαν μέρος μέλη συλλόγων, ντυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές, ενώ μετά την κατάθεση Στεφάνων ακολούθησε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη παρουσίαση παραδοσιακών χορών  από Θεσσαλικούς συλλόγους της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ευχαριστούμε θερμά τους συλλόγους που συμμετείχαν και ιδιαίτερα τους  Συλλόγους  Θεσσαλών Φλώρινας και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Θεσσαλών Πιερίας Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στους παραδοσιακούς χορούς είναι οι εξής:

Σύλλογος Θεσσαλών Φλώρινας, Σύλλογος Θεσσαλών Άνω Λιοσίων “ο Ρήγας Φεραίος “ Ένωση Θεσσαλών Θριασίου Πεδίου, Σύλλογος Θεσσαλών Γαλατσίου “Η Αργώ”,Σύλλογος Θεσσαλών Χαϊδαρίου

Η επέτειος πραγματοποιήθηκε παρουσία της εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης  Δρ. Παυλίνα Καρασιώτου Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ Κώστα Αγοραστού της Εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων Βουλεύτριας Αττικής κ. Χαράς Καφαντάρη, του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αττικής κ. Γεωργίου Δημόπουλου (εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Αττικής Γεωργίου Πατούλη),του Εκτελεστικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής κ. Γιάννη Σελίμη του Αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Χρήστου Τεντόμα (εκπροσώπου του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη),του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μάκη Κιάμου και του οικοδεσπότη Προέδρου της “Πανθεσσαλικής Στέγης” Δρ. Στεφάνου Κούτρα.

Αναλυτικά την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους: κ. Αγαθή Οικονόμου Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Φλώρινας,,ο κ. Θωμάς Σιάτρας Πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Πιερίας «Γ. Καραϊσκάκης», ο κ. Θέμης Αγγελακόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Ξάνθης, ο κ Γαληνός Παρζακώνης Πρόεδρος Θεσσαλικής Ένωσης Θριασίου Πεδίου,ο κ. Γρηγόρης Αναγνώστου,Πρόεδρος Θεσσαλών Ηλιούπολης   ο κ.  Αθανάσιος Αλμπάνης  Πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Μεσογέων«ο Δευκαλίωνας»ο κ. Κώστας Ντάρζανος Πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Φυλής-Ζεφυρίου “Ο Ρήγας Φεραίος”,ο κ. Κώστας Τσώρας Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου” ο κ Γιάννης Κουσαίτης Πρόεδρος Θεσσαλών Γαλατσίου «Η Αργώ», κ. Αλίκη Παπαβασιλείου Υπ. Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Θεσσαλών Μενιδίου.

Από τους αποδημικούς συλλόγους της Περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας παρέστησαν οι εξής Προέδροι- εκπρόσωποι  συλλόγων: Λουτριώτων(Αναστασία Μπαλαμπάνη), Ρουσιώτων(Ζήσης Καπράνας), Σμοκοβιτών ( Εφη Χαντζούλη ), Κρανιωτών (Βασίλης Δημόπουλος),Αργιθέατων(ΧρήστοςΦασλής),Ανθηριωτών(Μεν Παπαδημητρίου) Καναλιωτών ( Περικλής Θέος),Μαυρομματιανών(ΗλέκτραΠανάγου Αντωνοπούλου), Μαγουλιτσιωτων( Βάιος  Λέντζας) Καρδιτσιωτών Αττικής ( Λάζαρος Καραούλης), Πετριωτών Αργιθέας ( Γεώργιος Κουτσιμπογιώργος)

Από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων παρέστησαν : Σύλλογος Παχτουριωτών (Βασίλης Βασιλάρας) , Σύνδεσμος “ Η Τρίκκη  (Μαριάνθη Τσιακατούρα)

Από τους Συλλόγους του Νομού Λαρίσας και Μαγνησίας παρέστησαν οι : Σύλλογος Αγιωτών Λάρισας (Χαρά Σκάρπου) Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ολύμπου ( Απόστολος Γαιτάνης) και Σύλλογος Αγχιαλιτών ( Ιωάννης Μαστροπέτρου )

Την επετειακή εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους οι : Μάκης Κιάμος Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, Κορίνα Λιούτα Πρόεδρος Σικιαριδείου ιδρύματος, Απόστολος Ζαφειρόπουλος Πρόεδρος ιδρύματος Ανατολικής Ρωμυλίας , Αθήνα Τρανούλη Πρόεδρος Πολιτιστικού οργανισμού για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα , Δημήτρης Παπακώστας τ. Δήμαρχος Αργιθέας, ο κ. Νίκος Χατζητρακόσιας Αντιδήμαρχος Παιδείας Ανω Λιοσίων,Ο κ. Ηλίας Στεφανάρας (εκπρόσωπος Δημάρχου Αγιάς Λάρισας ) η κ. Ρίτσα Κούτρα Αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών η κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου υπεύθυνη αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής.

Τον συντονισμό των χορευτικών είχε ο Αντιπρόεδρος της “Πανθεσσαλικής Στέγης” κ. Βασίλης Βασιλάρας . Η Παρουσίαση των χορευτικών σχημάτων έγινε από την Ειδική Γραμματέα της “ Πανθεσσαλικής Στέγης”κ Αναστασία Μπαλαμπάνη .

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, η οποία έδωσε μια μεγαλοπρέπεια στην εκδήλωση

Τελετάρχης της επετείου ήταν οι κ. Γιώργος Κουτσιμπογιώργος Πρόεδρος Συλλόγου  Πετριωτών Αργιθέας Καρδίτσας.

Χαιρετισμό απέστειλαν οι Βουλευτές κ.κ Αθανάσιος Λιούτας (Τρικάλων), Αλέξανδρος Μεικόπουλος ( Μαγνησίας).

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής “Η Πανθεσσαλική Στέγη “εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες της στον αντιπεριφερειάρχη οικονομικών Αττικής κ Νικόλαο Πέππα για την υποστήριξη της επετειακής εκδήλωσης. Ευχαριστούμε το ΜΕΤΡΌ Α.Ε και τις Δημοσιογράφους της ΕΡΤ Θεσσαλίας κ. Φρόσω Παύλου και Ελένη Ραυτοπούλου για την προβολή της επετειακής εκδήλωσης καθώς και τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ Κυριάκο Μπούρα για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης

Τέλος εκφράζουμε πολλές ευχαριστίες στον Πατέρα Μάξιμο Παπασταύρου για την θερμή φιλοξενία στην ενορία της Αγίας Αικατερίνης της Πλάκας.

Θεσσαλές και Θεσσαλοί Φίλες και Φίλοι της Θεσσαλίας σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην επετειακή εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας και σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία , προσωπική και οικογενειακή ευτυχία!
Total
0
Shares
Previous Article
kima zestasias 1

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ: Πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης πετρελαίου σε πολύτεκνους

Next Article
anama dentrou mouzaki 2021

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου το «άναμμα» του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην Κεντρική Πλατεία Μουζακίου