Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σύσκεψη στα γραφεία της Π.Ε. του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας για τις Δασικές Πυρκαγιές

Β. Τσιάκος: Με καλή οργάνωση και συντονισμό θα πετύχουμε και φέτος θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π. Ε. Καρδίτσας έγινε την Παρασκευή, στην αίθουσα συσκέψεων του κεντρικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2017.

Εισαγωγικά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος υπογράμμισε πως η προστασία του δασικού περιβάλλοντος είναι ύψιστης σημασίας. Ειδικά στο νομό μας με δεδομένο ότι οι δασικοί όγκοι σε σημαντικό βαθμό είναι εύκολα προσβάσιμοι χρειάζεται να λαμβάνονται μέτρα προστασίας για την αποτροπή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Στην κατεύθυνση αυτή όπως υπογράμμισε η Πολιτική Προστασία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και ο συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών είναι απαραίτητος. Η σημερινή σύσκεψη τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης έχει αντικείμενο τον καλό συντονισμό των υπηρεσιών καθώς και την διαπίστωση της ετοιμότητας τους. Όπως προκύπτει από τις αναφορές των επικεφαλής, παρά τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, οι υπηρεσίες  της Π.Ε.  παραμένουν απολύτως αξιόπιστες και ικανές να κάνουν το καθήκον τους όταν αυτό απαιτηθεί. «Εξάλλου η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει πως τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά στον τομέα των δασικών πυρκαγιών και ελπίζουμε πως έτσι θα συνεχίσουμε και στα επόμενα χρόνια». Ωστόσο ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως εκτός από την προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών καθοριστικός παράγων είναι και ο πολίτης ο οποίος θα πρέπει να προστατεύει το δάσος και να ενημερώνει έγκαιρα τις αρμόδιες αρχές σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Τέλος ευχήθηκε σε όλους τους παριστάμενους η θερινή αντιπυρική περίοδος να κυλήσει ήρεμα και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο όλοι οι συμμετέχοντες, τοποθετήθηκαν και  ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία αναλύθηκαν και εξειδικεύτηκαν οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων στον τομέα της πρόληψης και στην έγκαιρη και άμεση επέμβαση στον τομέα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν. Ετσι αποφασίστηκαν τα εξής :

  1. Από την πλευρά της Π. Ε. Καρδίτσας θα διατεθούν όλα τα μηχανήματα και το προσωπικό σε 24ωρη βάση.
  2. Η Π. Ε. Καρδίτσας και οι συμμετέχοντες Δήμοι θα συμβάλλουν στη βελτίωση – συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου σε συνεργασία με τα Δασαρχεία.
  3. Οι συμμετέχοντες Δήμοι θα φροντίσουν για την απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως αρχαιολογικοί χώροι,  άλση, πάρκα κλπ.
  4. Θα επιτρέπεται  καύση υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών ύστερα από άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  5. Σε περίπτωση που  ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και άνω θα αυξάνονται τα μέτρα ετοιμότητας και η επιτήρηση των δασών για εντοπισμό πυρκαγιών.
  6. Στις περιπολίες θα συμμετέχουν για επιτήρηση των δασών η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα Δασαρχεία και οι Εθελοντικές Οργανώσεις καθώς και κλιμάκια της Αστυνομίας και του ΚΕΣΝ αν απαιτηθεί.
  7. Ενημέρωση του κοινού για μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας.
  8. Η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση θα αποφασισθεί σε έκτακτο ΣΟΠΠ.
  9. Λήψη μέτρων προστασίας των παιδικών εξοχών – κατασκηνώσεων (οργανωμένα σχέδια εκκένωσης κατασκηνωτών και προσωπικού)

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς  Ελλάδας κ. Δημήτριος Τσιόφας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, η Προϊσταμένη τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Καρδίτσας κ. Ευανθία Μπαρτζιώκα, από το Δήμο Καρδίτσας ο Αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Ξυλωμένος και ο εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Βασίλειος Κουρκούνας, ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Ιωάννης Κουτσομηλιάς , η Αντιδήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Αικατερίνη Παπαστεργίου – Ζαρκάδα, ο Αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Επαμεινώντας Γκινής, η Αντιδήμαρχος Παλαμά κ. Φωτεινή Καραϊσκου,  από την Π.Υ. Καρδίτσας ο Δ/τής κ. Σωτήριος Κορέλας και ο αξιωματικός κ. Κων/νος Τσιώλης , ο Δ/τής της Π.Υ. Σοφάδων κ. Γεώργιος Νταουτάς, ο Δ/τής της Π.Υ. Μουζακίου κ. Στυλιανός Φούκας, ο αν. Δ/τής της Π.Υ.  κ. Στέφανος Λακιάρας, ο Υποδ/ντής  της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανάσιος, ο εκπρόσωπος του Κ.Ε.Σ.Ν. Ανθχος κ. Νικόλαος Λάππας, ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας κ. Δημήτριος Κατσιαμπούρας, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καρδίτσας κ. Φωτεινή Ξαντήρου, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Μουζακίου κ. Ιωάννα Αναστασιάδου, η  αν. Δ/ντρια Τεχνικών Έργων κ. Χριστίνα Ρέππα, ο Δ/ντής ΔΕΔΔΗΕ κ. Δημήτριος Κολοβός και εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων της Περιφερειακής Ενότητας.

piroprostasia 1

piroprostasia 2




Total
0
Shares
Previous Article

Μήνυμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας για την Πρωτομαγιά

Next Article

Στην Καστοριά ο Κώστας Τσιάρας

Related Posts