Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σύσκεψη του βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Γ. Κωτσού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών

Σύσκεψη του βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Γ. Κωτσού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών

Σύσκεψη του βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Γ. Κωτσού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών

Σύσκεψη με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός κατά την οποία συζητήθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση επενδυτικών δράσεων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας από ενδιαφερόμενους παραγωγούς.

Από την πλευρά του Συνδέσμου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Γιωτάκος, τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γιάννης Τσιτόγλου και κ. Κώστας Σκορδάς καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Θανάσης Μαρκινός.

Να σημειώσουμε ότι ο Βουλευτής αρχές Απριλίου του 2020, είχε προχωρήσει σε παρέμβαση στην Βουλή καταθέτοντας Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη με την οποία ζητούσε να εξετάσουν την ένταξη όλων των αγροτικών φωτοβολταϊκών στην ομάδα Β για σύνδεση από ΔΕΔΔΗΕ, όπως ισχύει για τους σταθμούς με αυτοπαραγωγή.

Ειδικότερα, ο κ. Κωτσός μεταξύ άλλων ανέφερε στην παρέμβασή του:

«Κύριοι Υπουργοί

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης την επόμενη δεκαετία με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να «παίξουν» τόσο ο Νομός Καρδίτσας, όσο βέβαια και ολόκληρη η Θεσσαλική περιφέρεια όπου υπάρχει εκτεταμένη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, θεωρώ αναγκαίο να ληφθούν υπόψη όλα τα δυναμικά ενεργειακά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της διασποράς πολλών μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να τοποθετήσουν στα χωράφια τους Καρδιτσιώτες και γενικότερα Θεσσαλοί αγρότες, ώστε να καλύψουν τη συνεχόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους και να διατηρήσουν το εισόδημά τους που έχει πληγεί καίρια από την πολυετή οικονομική κρίση. Υπάρχει όμως ο σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας που εμποδίζει τη δημιουργία όλων αυτών των εγκαταστάσεων, η αδυναμία πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο! Δεδομένου ότι καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι μας προχώρησαν ήδη, με διάθεση ιδίων πόρων, στην κατασκευή των εν λόγω δικτύων στις αγροτικές περιοχές μέσω προγραμμάτων αγροτικού εξηλεκτρισμού που η κρατική διοίκηση υλοποίησε, είμαστε υποχρεωμένοι ως εκπρόσωποι και λειτουργοί της να επιβάλουμε την δίκαιη και ανταποδοτική χρήση αυτών των δικτύων από τους ίδιους και να αποτρέψουμε να χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του τόπου. Διαπιστώνω ότι στη νεότερη Υπουργική απόφαση με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/108 Υ.Α. (ΦΕΚ 940/Β/20-03-2020), η αγροτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστημάτων για εμπορική εκμετάλλευση, συγκαταλέγεται στην τελευταία κατηγορία – ομάδα προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Απευθύνω έκκληση για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να τροποποιηθεί η ανωτέρω Κ.Υ.Α., ώστε να ενταχθούν στη Β ΟΜΑΔΑ όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων (αυτοπαραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση) των κατ’ επάγγελμα αγροτών, όπως ήδη προβλέπεται για τους φ/β σταθμούς με αυτοπαραγωγή».

Το ζήτημα δεν προχώρησε λόγω του πολύμηνου lockdown που μεσολάβησε μέχρι το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και πλέον επανέρχεται στο προσκήνιο με τη νέα πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φ/Β.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου αφού ευχαρίστησαν τον κ. Κωτσό για την ευαισθησία που επέδειξε και για την παρέμβασή του στα αρμόδια Υπουργεία προς επίλυση του προβλήματός τους, ζήτησαν εκ νέου την βοήθειά του για την ευόδωση της προσπάθειας το επόμενο διάστημα.

Όπως τόνισαν, είναι ανάγκη να διευθετηθούν γρήγορα διαδικαστικές εκκρεμότητες που μπλοκάρουν στην ουσία την υλοποίηση νέων επενδύσεων στον αγροτικό τομέα οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στον εκσυγχρονισμό και στην ενεργειακή αναβάθμιση του.

Ο Βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα έρθει σύντομα σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς για να τους θέσει ξανά το πρόβλημα και να συζητήσει μαζί τους την επίλυσή του.




Total
0
Shares
Previous Article
«Γεια σου παππού, γεια σου γιαγιά»… μέσω τεχνολογίας

«Γεια σου παππού, γεια σου γιαγιά»… μέσω τεχνολογίας

Next Article
lappas spyros vouli

Ερώτηση σχετικά αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο προστασίας των εργαζόμενων στα Δικαστήρια