Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σύσκεψη Γ. Κωτσού με Κ. Σκρέκα: Στο επίκεντρο ενισχύσεις κτηνοτρόφων – Επιλαχόντες Σχεδίων Βελτίωσης – Αρδευτικά Δίκτυα ν. Καρδίτσας

Σύσκεψη Γ. Κωτσού με Κ. Σκρέκα: Στο επίκεντρο ενισχύσεις κτηνοτρόφων - Επιλαχόντες Σχεδίων Βελτίωσης - Αρδευτικά Δίκτυα ν. Καρδίτσας

Σύσκεψη Γ. Κωτσού με Κ. Σκρέκα: Στο επίκεντρο ενισχύσεις κτηνοτρόφων – Επιλαχόντες Σχεδίων Βελτίωσης – Αρδευτικά Δίκτυα ν. Καρδίτσας

Εποικοδομητική ήταν σύσκεψη που είχε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα, για σημαντικά «τρέχοντα» ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής μας.

Ειδικότερα, πρώτο θέμα που έθεσε ο Βουλευτής είναι η οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων που παρέδωσαν γάλα μέσα στο 2020.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κωτσός επισήμανε στον Υφυπουργό: «Η περσινή ενίσχυση των πληττόμενων κτηνοτρόφων από την πανδημία του κορωνοϊού, δόθηκε με προϋπόθεση την παράδοση γάλακτος κατά το έτος 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν γάλα τη φετινή χρονιά, κατά την οποία η πανδημία COVID-19 και κατά συνέπεια η απώλεια εισοδήματος συνεχίζονται, να μείνουν χωρίς ενίσχυση»! Και πρόσθεσε: «Η πραγματική περίοδος που «χτύπησε» σκληρά την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα η πανδημία ήταν το 2020! Θεωρώ επομένως ότι πρέπει να εξεταστεί η καταβολή συμπληρωματικής ενίσχυσης σε όσους κτηνοτρόφους έμεινα εκτός αλλά έχουν τιμολόγια γάλακτος, ή και αμνοεριφίων, (κριτήριο για ορεινούς παραγωγούς), της χρονικής περιόδου από 1-1-2020 έως 30-9-2020».

Άλλο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κωτσός στον Υφυπουργό είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης που στην πλειονότητά τους είναι Καρδιτσιώτες. Ο Βουλευτής τόνισε τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς επιδότηση καθώς στο Νομό μας δεν υπάρχουν δενδρώδεις καλλιέργειες, επομένως η μοριοδότησή τους ήταν χαμηλή.

Επιπλέον υπογράμμισε: «Με τα σημερινά δεδομένα στην επιδότηση Σχεδίων Βελτίωσης στη Θεσσαλία, ευνοούνται ξεκάθαρα οι Νομοί Λάρισας και Μαγνησίας έναντι της Δυτικής Θεσσαλίας! Πρόκειται για μια ανισορροπία η οποία δεν είναι σωστό να υπάρχει σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό επίπεδο, πόσο μάλλον στον πρωτογενή τομέα που χρειάζεται μεγάλη στήριξη για να ορθοποδήσει γρήγορα στην Ελληνική περιφέρεια, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά και όλων των παραγωγών μας».

Τέλος, ο Βουλευτής συζήτησε με τον κ. Σκρέκα και το μείζον πρόβλημα της αντικατάστασης των κατεστραμμένων αρδευτικών δικτύων στο Νομό Καρδίτσας που ζητούν όλοι οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων για να ξέρουν οι αγρότες υπό ποιες προϋποθέσεις θα ποτίσουν το καλοκαίρι του 2021 τα χωράφια τους.

Για την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων που πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και παρέδωσαν γάλα το 2020, αλλά και για τους επιλαχόντες του προγράμματος επιδότησης νέων Σχεδίων Βελτίωσης, ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε τον Βουλευτή ότι αποτελούν θέματα που αντιμετωπίζει με θετική βούληση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά στα κατεστραμμένα αρδευτικά δίκτυα, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κωτσό ότι οι σχετικοί πίνακες ζημιών με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί και συζητείται σε κεντρικό επίπεδο μια συνολική λύση.

Ιδιαίτερα για την ενταγμένη στο ΠΑΑ μελέτη αντικατάστασης αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι εξελίσσεται η διαδικασία επικαιροποίησης και προσαρμογής της στα χρηματοδοτικά δεδομένα του ΥΠΑΑ&Τ, ώστε να εκτελεστεί με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).   




Total
0
Shares
Previous Article
e shop

Έρχονται νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη δημιουργία e-shop

Next Article
astynomia

ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας: 325 συλλήψεις & 128 εξιχνιάσεις υποθέσεων τον Νοέμβριο στη Θεσσαλία