Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΣΥΡΙΖΑ: Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής

Εκσυχρονισμός του προγράμματος «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» για το σχολικό έτος 2016-2017

            Κατόπιν της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας. Θεανώς Φωτίου και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση, αναφορικά με το νέο σύστημα υλοποίησης και ανασχεδιασμό της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής Ζωής», διασφαλίζεται ότι:

–    όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από το κατώφλι της φτώχειας θα λάβουν την σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης/voucher),
–    όλα τα νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία θα λάβουν την σχετική ενίσχυση
–    θα αυξηθούν οι δυνατότητες επιλογής των γονέων ως προς τους παιδικούς σταθμούς,
–    θα διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός ενισχυόμενων οικογενειών/παιδιών, χωρίς παράλληλα ν ’αλλάζουν τα ηλικιακά όρια με βάση τα οποία οι ωφελούμενοι/παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα.
–    θα απλοποιηθούν ριζικά οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και θα διασφαλιστεί η μηνιαία καταβολή των δόσεων.

            Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα για τους γονείς είναι ότι:

–    οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.
–    η αξία τοποθέτησης (voucher) δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο (γονέας). Δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χωρίς να χάνει το voucher.

            Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα για τις δομές είναι ότι:

–    καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους.
–    διασφαλίζεται η μηναία καταβολή των δόσεων.
–    απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μειώνεται το κόστος
συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.

            Τα στοιχεία που διατηρούνται σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα είναι:

–    Προτεραιότητα σε γονείς που είναι άνεργοι ή επισφαλώς απασχολούμενοι ή έχουν εισοδήματα κάτω από το κατώφλι φτώχειας.
–    Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος (ΕΕΤΑΑ) προσφέρει υπηρεσίες σύζευξης ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις φροντίδας και τις προτιμήσεις των γονέων. Επισημαίνεται ότι η σύζευξη δεν είναι δεσμευτική.
–    Απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους.


Επίσης τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς και ειδικότερα σχετικά με δημοσιεύματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά στοιχεία της δράσης «Εναρμόνιση της Οικογενειακής με Επαγγελματική Ζώη» η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-20 και από εθνικούς πόρους, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους γονείς, αναφορικά με τους στόχους και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του νέου συστήματος υλοποίησης της δράσης

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και πλήρη ενημέρωση των γονιών διευκρινίζουν τα εξής:

(α) Οι λόγοι που επιβάλλουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη χρονιά περίπου 14.000 παιδιά από νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έλαβαν το voucher, καθώς και το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των δομών (παιδικοί σταθμοί). Τα παραπάνω προβλήματα προέκυψαν λόγω της δομής του παλιού προγράμματος και δεν οφείλονται σε αμέλεια των Υπηρεσιών.

(β) Δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού, το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πλέον πιθανό να υπάρξει αύξηση των πόρων που διατεθούν. Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, οι δαπάνες του προγράμματος διαμορφώθηκαν σε 175 εκατ. ευρώ, ενώ το έσοδο κάθε δομής από κάθε μεμονωμένο voucher ανήλθε στο ύψος που προσδιορίζει η νέα ΚΥΑ. Η τελική δαπάνη της δράσης κατά την σχολική χρονιά 2016-2017 ενδέχεται να ξεπεράσει τα 175 εκατ. ευρώ λόγω της δέσμευσης της Κυβέρνησης να χορηγηθεί το voucher στο σύνολο των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και στο σύνολο των νοικοκυριών με πρόσωπα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής επίπτωσης που μπορεί να έχει η επίτευξη αυτού του στόχου.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Πεζοπορία στο βουνό πραγματοποίησε ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς

Next Article

Η Οδύσσεια των προσφύγων συνεχίζεται

Related Posts