Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνταξιούχος Λαρισαίος θύμα «αγγλικής εταιρείας επενδύσεων»

astynomika internet apates

Συνταξιούχος Λαρισαίος θύμα «αγγλικής εταιρείας επενδύσεων»

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET ΛΑΡΙΣΑΙΑΣ, ΔΗΛΩΝΑΝ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ «ΤΣΕΠΩΣΑΝ» ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Σε έξαρση βρίσκεται το ηλεκτρονικό έγκλημα με θύματα πολίτες – χρήστες διαδικτύου, οι οποίοι λόγω κορονοϊού αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σερφάροντας στο διαδίκτυο όπου, μεταξύ άλλων, δέχονται καταιγισμό προσφορών ενώ συχνά πέφτουν θύματα ψευδών ειδήσεων.

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει την αντίδραση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προστασίας ενώ σε τοπικό επίπεδο η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας ερευνά, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικές περιπτώσεις απατών που αφορούν στο ηλεκτρονικό έγκλημα που «μετασχηματίζεται ραγδαία» αναστέλλοντας -ενδεχομένως προσωρινά- τη δράση απατεώνων με «παραδοσιακές» μορφές.

Χαρακτηριστική -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»– θεωρείται η περίπτωση συνταξιούχου Λαρισαίου, ο οποίος έπεσε θύμα «αγγλικής εταιρείας επενδύσεων» με αποτέλεσμα να του «ξαφρίσουν» συνολικά 9.500 ευρώ. Όπως και η περίπτωση Λαρισαίας ιδιοκτήτριας ακινήτων, η οποία έμεινε έκπληκτη όταν διαπίστωσε ότι -άγνωστο πως- οι δράστες κατάφεραν να της υφαρπάξουν κωδικούς του TAXISnet με αποτέλεσμα να δηλώνουν ενοίκια στην εφορία σε διαφορετικούς ενοικιαστές με σκοπό την καταβολή επιδομάτων.

Νωπή είναι η απάτη -που επίσης ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας- με την παραγγελία φρούτων με θύματα εμπόρους της λαχαναγοράς. Υπενθυμίζεται πως η απάτη έγινε στο όνομα υπαρκτού αντιδημάρχου του Δήμου Λαρισαίων με σκοπό τη διάθεση φρούτων σε απόρους. Τέλος μέχρι πρότινος σε όλη τη Θεσσαλία είχαν καταγραφεί απάτες με τραπεζική εφαρμογή («λεφτά στο λεπτό»), τη λειτουργία της οποίας ανέστειλε πρόσφατα η Τράπεζα, καθώς δινόταν η δυνατότητα ανάληψης χρηματικών ποσών με τα θύματα να εμπιστεύονται τους δράστες και να τους διαθέτουν τον απόρρητο κωδικό που απαιτούσε η συναλλαγή.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα αλλά γνωστή απάτη μέσω διαδικτύου είναι αυτή σε βάρος επιχειρηματιών για ψεύτικες επενδύσεις – αγορά μετοχών στο εξωτερικό σε δελεαστική τιμή, συνήθως από την Αγγλία μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και ψεύτικων ιστοσελίδων επενδύσεως χρημάτων σε μετοχές και ομόλογα.

Τέτοιας απάτης θύμα έπεσε ηλικιωμένος Λαρισαίος, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που έλαβε από αγγλική εταιρεία. Μέσω του μηνύματος αρχικά και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στη συνέχεια οι απατεώνες υποσχέθηκαν στον Λαρισαίο υψηλές αποδόσεις, αρκεί να αγόραζε συγκεκριμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο.

Έτσι τον έπεισαν και σταδιακά του έκλεψαν συνολικά 9.500 ευρώ. Ακόμη και όταν ο Λαρισαίος αντιλήφθηκε την απάτη και τους ζήτησε να αποσύρει τα χρήματά του, οι δράστες επικαλούνταν διάφορες δικαιολογίες, όπως για παράδειγμα ότι εκείνο το διάστημα είχε κέρδος και πως θα έπρεπε να περιμένει μερικές ημέρες ακόμη. Μέχρι που έπαψαν ν’ απαντούν στα επίμονα τηλεφωνήματα του Λαρισαίου, ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία.

TAXISnet

Άγνωστη στους περισσότερους είναι και η απάτη με τα επιδόματα ενοικίου και την κλοπή κωδικών από το πληροφοριακό σύστημα TAXISnet, με το οποίο -ως γνωστόν- συναλλάσσονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με τις Οικονομικές Υπηρεσίες.

Θύμα τέτοιας απάτης έπεσε Λαρισαία η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ενώ επί δεκαετίες μίσθωνε το ακίνητό της στον ίδιο ενοικιαστή, στο TAXISnet διαπίστωσε… κίνηση με διαφορετικούς ενοικιαστές στο ίδιο πάντα ακίνητο.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πώς οι δράστες κλέβουν τους κωδικούς του TAXISnet από ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά ο σκοπός είναι απλός. Δηλώνουν στην Εφορία τη μίσθωση του ακινήτου για να λάβουν επιδόματα, τα οποία πολλαπλασιάζονται καθώς το ίδιο διαμέρισμα το «νοικιάζουν» σε διαφορετικούς ενοικιαστές.

Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν γνωρίζει τίποτα για την απάτη αλλά την αντιλαμβάνεται μόνο όταν εισέλθει για ενημέρωση, για παράδειγμα, στο δικό του TAXISnet όπου καταγράφεται η κίνηση.

ESHOPS ΚΑΙ SOCIAL MEDIA

Με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού, χρήστες του διαδικτύου αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σερφάροντας σε διάφορες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και αμφίβολα «e-shops». Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται υπαρκτές ελλείψεις προϊόντων και καταθέτουν εντυπωσιακές προσφορές, τις οποίες πρέπει να ελέγχουν σχολαστικά οι καταναλωτές προκειμένου να εξαπατηθούν.

Για τον ίδιο λόγο εφιστάται η προσοχή των πολιτών, αφού αυτές τις ημέρες με τη διευρυμένη χρήση των social media ελλοχεύει ο κίνδυνος της διακίνησης ακόμη και φωτογραφιών σε προσωπικές στιγμές, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για εκβιασμό.

Με αφορμή τις απάτες μέσω διαδικτύου (Online Scams) από τις διωκτικές αρχές δίνεται έμφαση στα «διαδικτυακά Scam, τα οποία είναι διάφορες μεθοδολογίες απάτης που πραγματοποιούν οι χάκερς σε ολόκληρο το ίντερνετ. Τα scam μπορούν να γίνουν με πάρα πολλούς τρόπους, όπως μέσω του phishing, του smishing, των ψεύτικων τηλεφώνων υποστήριξης και των anti-virus.

πηγή: eleftheria.gr




Total
0
Shares
Previous Article
kthniatroi

Στην πρόσληψη  13 κτηνιάτρων προχωρά η  Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article
tsiordas

New York Times: Σωτήρης Τσιόδρας, ένας αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός