Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνέντευξη του προέδρου του Κ.Σ. Μουζακίου Κων/νου Καπούλα στο περιοδικό ΘΗΡΕΥΤΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ

Συνέντευξη του προέδρου του Κ.Σ. Μουζακίου Κων/νου Καπούλα στο περιοδικό ΘΗΡΕΥΤΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ: ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ!

kapoulas
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κώστας Καπούλας

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μουζακίου, Κώστας Καπούλας, σε συνέντευξή του στον ΘΗΡΕΥΤΗ μιλά για τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την διάδοση της κυνηγετικής ιδέας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παραθέτει το δικό του μήνυμα για την εξέλιξη της τα επόμενα χρόνια.

Μόνο σημαντικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το έργο του Κυνηγετικού Συλλόγου Μουζακίου, τα τελευταία χρόνια. Δράσεις και παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς τόσο για την αναβάθμιση του κυνηγιού και της πανίδας όσο και της κοινωνικής προσφοράς. Εμπλουτισμοί και καθαρισμοί βιοτόπων, απελευθε­ρώσεις, καθαρισμός του εκτροφείου του συλλόγου, περισυλλογή άδειων καλύκων, κατασκευή ιδιόκτητων γραφείων, επισκέψεις επιμορφωτικού χαρακτήρα, ετήσιες χοροεσπερίδες, ενημερωτικές ημερίδες κλπ, είναι μερικές από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του συλλόγου ενώ η οικονομική ενίσχυση πρόπερσι στους πυροπαθείς της Αττικής μέσω λαχειοφόρου αγοράς αλλά και τοπικού ιδρύμα­τος, είναι δράσεις που καταδεικνύουν ότι οι κυνηγοί και μπορούν και θέλουν να διαδραματίσουν κοινωνικό ρόλο στις τοπικές κοινω­νίες. Ο Κ.Σ Μουζακίου αριθμεί 363 περίπου μέλη με την πλειοψηφία να ασχολείται με το κυνήγι των τριχωτών θηραμάτων και τους υπό­λοιπους με το κυνήγι των πτερωτών.

Σε συνέντευξη που παραχώ­ρησε στο περιοδικό μας και στον Θεόδωρο Κομηνέα ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Καπούλας μιλά για αυτές τις δράσεις αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια.

Πείτε μας μερικά λόγια για εσάς, πότε και πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την δραστηριότητα του κυνηγιού.

Γεννήθηκα το 1962 στο Μουζάκι Καρδίτσας. Από το 1997 και μέ­χρι σήμερα είμαι εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών. Ένα επάγγελμα που με γεμίζει, καθώς το θεωρώ λειτούργημα και μου αρέσει να μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου στους νέους οδηγούς.

Με το κυνήγι ασχολούμαι από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να περπατάει από το δημοτικό σχολείο, πρώτα με σφεντόνα μετά με αεροβόλο και τέλος με καραμπίνα, πηγαίνοντας παρέα με έμπει­ρους κυνηγούς και μέχρι που έγινα 18 χρονών και έβγαλα για πρώ­τη φορά άδεια κυνηγού. Εννοείτε ότι συνέχισα να πηγαίνω με πα­λαιούς έμπειρους κυνηγούς οι οποίοι μου μαθαίνανε τα μυστικά του κυνηγιού καθώς και την συμπεριφορά και τους ηθικούς γραπτούς και άγραφους νόμους.

Με ποια είδη κυνηγιού έχετε ασχοληθεί κατά καιρούς και αν έχετε καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο θήραμα.

kapoulas mpekatsa
Αγαπημένο θήραμα για τον Κώστα Καπούλα η μπεκάτσα

Ξεκίνησα το κυνήγι με κοτσύφια και τσίχλες, αργότερα που απέκτησα σκύλο, μου άρεσε πολύ το κυνήγι της πέρδικας και της μπε­κάτσας. Επίσης και το κυνήγι της πάπιας δεν με άφησε ποτέ αδιάφο­ρο, αφού έφτασα μέχρι τις καλύβες του Έβρου στον Γκιαούρ αντα. Έπειτα για τρία χρόνια ασχολήθηκα με το κυνήγι του αγριόχοιρου το οποίο και εγκατέλειψα, γιατί πάντα μέσα μου επικρατούσε το κυνή­γι της βασίλισσας του δάσους, της βελουδομάτας μπεκάτσας και το οποίο δεν θα άλλαζα με τίποτε.

Τι είναι το κυνήγι για εσάς;

Το κυνήγι είναι ένα απαραίτητο μέτρο για την σύγχρονη διαχεί­ριση της άγριας ζωής, βοηθώντας την διατήρηση ενός πληθυσμού υγειών ζώων, μέσα σε μια οικολογική βιώσιμη χωρητικότητα που επιτρέπει ένα περιβάλλον (αειφόρο ανάπτυξη). Το κυνήγι παλιά ήταν μια από τις αρχαιότερες ασχολίες του ανθρώπου, με την οποία ο πρωτόγονος άνθρωπος προσπαθούσε να εξασφαλίσει την τροφή του. Σήμερα το κυνήγι για εμάς τους κυνηγούς είναι αυτό που ενώνει τον άνθρωπο με την φύση. Είναι κοντά στα πανέμορφα τοπία της φύσης, εκεί που γαληνεύουν οι ψυχές μας και ανανεώνονται τα κύτ­ταρα του μυαλού και του σώματος. Εκεί που η καθημερινότητα συ­ντρίβετε από το μεγαλείο της φύσης. Κοντά σε μέρη που υπάρχουν κοιλάδες, ρέματα και κορφές βουνών, λίμνες ποτάμια και κάμποι. Εκεί που υπάρχουν δύσβατοι δρόμοι και μονοπάτια. Το κυνήγι δεν είναι όπως λένε πολλοί μια οπισθοδρομική βαρβαρότητα και μας χαρακτηρίζουν δολοφόνους, κάφρους και απολίτιστους. Για μένα το κυνήγι είναι μια διαχείριση της άγριας ζωής. Είναι ένας παράγοντας ισορροπίας της διατροφικής αλυσίδας των ειδών της άγριας πανίδας. Πάγια λοιπόν αρχή των κυνηγών είναι η αρχή της αέναης διατή­ρησης και όχι της εξαφάνισης. Και σωστοί κυνηγοί είναι αυτοί που σέβονται και εφαρμόζουν αυτή την αρχή.

Ποιες είναι οι φυλές σκύλων που προτιμάτε και γιατί επιλέξατε αυτές τις φυλές;

Το επανιέλ μπρετόν και το ντράχτααρ για μένα είναι τα ιδανικά σκυλιά που κυνηγάω. Γιατί το επανιέλ μπρετόν είναι ένας χαρούμε­νος και πάντα σε επαγρύπνηση σκύλος. Είναι ενεργητικός και ιδιαί­τερα ευφυής. Είναι ένας εξαιρετικός κυνηγός προικισμένος από την φύση του με πολλά ταλέντα. Έχει τα στοιχει­ώδη προσόντα κάθε μπεκατσόσκυλου. Έχει πλατιά έρευνα και φέρμα μεγάλης σταθε­ρότητας. Έχει σύνεση, πονηριά και άριστη επαφή με το αφεντικό του. Είναι ένας σκύλος για όλα τα εδάφη και όλα τα κυνήγια με δυ­νατή όσφρηση, ένστικτο και μεγάλη αντοχή στην κούραση. Είναι πολυτάλαντος σε κάθε θήραμα και τερέν. Με πάθος, νευρικότητα και τέλειο απόρτ. Η έντονη κυνηγετική μανία που έχει τον κάνουν να οργώνει τους κυνηγότοπους.

Από την άλλη πλευρά το ντράχτααρ ο σκληροτράχηλος Γερμανός είναι ένας σκύ­λος που ενσωματώνει πολλά κυνηγετικά σκυλιά. Όταν τον βλέπεις να κυνηγάει αισθά­νεσαι ότι από όπου πέρασε δεν έχει αφήσει θήραμα πίσω του. Όταν σε κοιτάει στα μάτια σου δίνει την αίσθηση ότι όλα αυτά τα κά­νει μόνο για σένα. Έχει μεγάλο δείκτη νοη­μοσύνης είναι σταθερός ισορροπημένος άφοβος φιλότιμος αδιάφορος στον πόνο όταν έχει μπροστά του θήραμα, με μεγάλο ψυχισμό και κυνηγετικό πάθος υπερβολικά αξιόπιστος στο απόρτ, χαδιάρης, τρυφερός, αφοσιωμένος στο αφεντικό του και αν παραστεί ανάγκη και υπερασπιστής του.

Αυτές οι δύο φυλές είναι λοιπόν που θα συνεργάζομαι για πάντα, επειδή με εκφρά­ζουν απόλυτα Είναι παντός καιρού, είναι οι δαίμονες του δάσους είναι το 4×4 του βουνού.

Όπως αναφέρατε, είσαστε πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μουζακίου. Ποια ήταν η αφορμή για να εμπλακείται σε μία τόσο υπεύθυνη θέση;

Είμαι πρόεδρος του Κ.Σ. Μουζακιου από το 2016, αυτό οφείλεται σε έναν πολύ καλό μου φίλο που έχουμε άριστες σχέσεις από το 1985 μέχρι και σήμερα, τον Λάμπρο Γιώτη, ο οποίος διετέλεσε για πάρα πολλά χρόνια πρόεδρος του Κ.Σ. Μουζακίου και είναι μέχρι σήμερα και μέλος της Ζ’ Κ.Ο.Θ. και Νήσων Σποράδων, με πάρα πολλές γνώσεις στο αντικείμενο. Εδώ είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι χάριν σε αυτόν τον άνθρωπο υπάρχει ο Κ.Σ. Μουζακίου, διότι μόνος του προσπαθούσε επί σειρά ετών να κρατήσει τον σύλλογο με νύχια και με δόντια ενεργό. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν από τις διάφορες συζητήσεις που είχαμε, προσπάθησε και με έπεισε να εμπλακώ σε αυτήν την υπεύθυνη θέση. Γνωρίζοντας ότι είμαι τελειομανής, εργατικός και υπεύθυνος πείθοντάς με, μου μεταλαμπάδευσε όλες του τις γνώσεις για τον σύλλογο και τις δράσεις του.

Πείτε μας για τις δραστηριότητες του συλλόγου σας;

Από τον σύλλογο μας έχουν περάσει πολλοί αξιόλογοι πρόεδροι και μέλη που δηλώνανε ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα. Το 2016 ανέλαβα πρόεδρος του Κ.Σ. Μουζακίου. Τότε ο δήμαρχος κύριος Κώτσος Γεώρ­γιος μας παραχώρησε ένα δημοτικό κτήριο για την στέγαση των γραφείων του συλλό­γου μας κατόπιν αίτησής μας. Ο σύλλογος μας διαθέτει έναν πυρήνα προσαρμογής και απελευθέρωσης φτερωτών θηραμάτων σε χώρο τριών στρεμμάτων. Με έναν κλωβό 500 μέτρων για την φιλοξενία και απελευθέρωση κυνηγετικού φασιανού. Κατασκευ­άσαμε έναν κλωβό 400 μέτρων χωρισμένο στη μέση έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενή­σει πέρδικες πεδινές, ορεινές, ορτύκια και λαγούς.

kinigetikos katharismos 5
Καθαρισμός βιοτόπων από μέλη του Συλλόγου

Ανακαινίσαμε το φυλάκιο που διαθέ­τουμε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, έτσι ώστε να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαμονή για κυνηγούς, ορειβάτες, ποδη­λάτες οδοιπόρους. Το βάψαμε, φτιάξαμε ένα πρακτικό τζάκι, κατασκευάσαμε δύο παράθυρα, τουαλέτα, φέραμε ρεύμα. Τοπο­θετήσαμε πρίζες για φόρτιση κινητών, βά­λαμε καρέκλες τραπέζια, κάσα για ξύλα στο τζάκι, πινακίδες όσον αφορά την διατήρηση του σεβασμού της καθαριότητας του φυλακίου. Τοποθετήθηκαν πινακίδες διατήρησης καθαριότητας, τοποθετήθηκαν δύο κάδοι απορριμμάτων για την συγκέντρωση των σκουπιδιών και των καλύκων. Καθαρίσαμε όλο το βουνό από κάλυκες και σκουπίδια. Τέσσερα τρέιλερ και πέντε τσουβάλια κά­λυκες συγκεντρώσαμε από το βουνό την πρώτη χρόνια το 2016. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο με την διαφορά ότι μετά την τοπο­θέτηση των κάδων καταφέραμε την καθα­ριότητα του περιβάλλοντος σε ποσοστό 90 τοις εκατό από τους ίδιους τους κυνηγούς στην συγκεκριμένη περιοχή. Τοποθετήσαμε πινακίδες σε ζώνες που απαγορεύεται το κυνήγι. Κάνουμε απελευθέρωση φασιανών κάθε χρόνο, απελευθέρωση ορεινών περδί­κων greca – greca, κάναμε απελευθέρωση ορτυκιών, κάναμε απελευθέρωση πεδινής πέρδικας και λαγών. Κάθε χρόνο κάνουμε καθαρισμό όλου του πυρήνα προσαρμογής φτερωτών θηραμάτων. Οριοθετήσαμε μια καινούργια έκταση 8.500 στρεμμάτων για ζώνη εκπαίδευσης σκύλων. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα επιτήρησης για την λύσσα της αλεπούς σε συνεργασία με το δασαρ­χείο και τον αρμόδιο θηροφύλακα. Έχουμε συνεργασία με πυροσβεστική και αστυνο­μία για πυρκαγιές. Με την διεύθυνση δασών διατηρούμε συνεργασία για την διάνοιξη μονοπατιών που χρησιμοποιούνται από ορειβάτες. Έχουμε στήσει δύο επιχειρήσεις για την διάσωση τραυματισμένων ζαρκαδιών από αυτοκίνητα. Στέλνουμε ομαδικά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου σε όλα τα μέλη του συλλόγου για τυχόν απα­γορεύσεις και ενημερώσεις. Διορνανώσαμε επιμορφωτική ημερίδα νια την πανώλη των χοίρων για σκύλους ιχνηλασίας για φυλές σκύλων και ενημέρωση ρυθμιστικής Κάθε χρόνο διοργανώνουμε εκδρομή με λεωφο­ρείο στην έκθεση κυνηγεσία- κυνοφιλία ενώ διοργανώνουμε και ετήσιο χορό. Κάθε χρόνο μοιράζουμε σε όλα τα μέλη πορτο­καλί μπλουζάκια και καπέλα. Το 2019 δη­μιουργήσαμε για τον Σύλλογο και δικιά μας ιστοσελίδα, (ksmouzakiou.gr).

kinigetikos sillogos mouzakiou imerida 17
Από την ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε ο σύλλογος σε συνεργασία με το περιοδικό μας στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη

Εκτός από τις φιλοθηραματικές και περιβαλλοντολογικές δράσεις ο σύλλογος μας έχει υψηλό και το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Έτσι λοιπόν για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων συγκεντρώ­νουμε στον σύλλογο μας από ευαισθητο­ποιημένες ομάδες κυνηγών κρέας από θηρευμένους αγριόχοιρους και τα μοιράζουμε στις πραγματικά άπορες οικογένειες του τόπου μας, και τα διανέμουμε μέσω του κοινωνικού λειτουργού του Κ.Υ. Μουζακίου. Επίσης ο σύλλογος μας συγκέντρωσε μέ σω λαχειοφόρου το ποσό των 1000 ευρώ και με μορφή επιταγής παρευρεθήκαμε οι ίδιοι και παραδώσαμε την επιταγή στην πρόσφατα πυρόπληκτη περιοχή (Βουτζά – Μάτι Αττικής) στα ορφανά παιδιά του Λυρείου Ιδρύματος.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τον σύλλογο;

Κάναμε μια αίτηση στον δήμο να μας πα­ραχωρήσει μεγαλύτερη δημοτική έκταση για να φτιάξουμε τα νέα μας γραφεία με τουαλέτες κ.λ.π.

Να τοποθετήσουμε μια βρύση στο φυλά­κιο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου που παρόλο που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα όχι μόνο από κυνηγούς αλλά έρχονται και πολλά λεωφορεία με ορειβάτες ποδηλάτες και περιπατητές του βουνού που η διαδρο­μή τους φτάνει μέχρι και τη λίμνη Πλαστήρα.

Να μπορέσουμε να διοργανώσουμε στην περιοχή μας θα το έλεγα ένα πανελλήνιο αντάμωμα κυνηγών του οποίου τα έσοδα να διατεθούνε σε φιλανθρωπικό σκοπό (π.Χ. «το χαμόγελο του παιδιού» και άπορες οικογένειες). Συζητήσαμε με την Ζ’ Κ.Ο.Θ και Νήσων Σποράδων και την Συνομοσπον­δία Ελλάδος έτσι ώστε να περάσει στα χεριά μας το εκτροφείο του Δασαρχείου Μουζακίου (Μπαλάνος), όπου εκεί μπορούν να εκτραφούν πάνω από 45.000 φτερωτά θηράματα κάθε χρόνο. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και μιλάμε για έναν τεράστιο εμπλουτισμό της πανίδας στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Να διοργανώσουμε για την μόρφωση όλων των κυνηγών, νέων και παλαιών, επιμορφωτικές ημερίδες και με επιστημονικούς παρά­γοντες να δείξουμε την προσφορά των κυνηγών ακόμα και μέσα στα σχολεία, διότι το κυνήγι δεν καταστρέφει απεναντίας βοηθάει στην αειφόρο ανάπτυξη.

Υπάρχει ενεργή συμμετοχή των μελών σας στις δραστηριότητες του συλλόγου;

saloustros
Απελευθέρωση φασιανών το 2017

Το κυνήγι είναι πάθος και μεράκι όπως πάθος, μεράκι και όρα­μα πρέπει να έχουν και τα μέλη του Δ.Σ.. Δεν φτάνει μόνο να έχεις το αξίωμα του προέδρου, η αντιπροέδρου η γραμματέα, πρέπει να το έχεις μέσα σου εξάλλου οι σύλλογοι είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η έννοια του συλλόγου είναι συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του συλλόγου. Ευελπιστώ ότι με υπομονή και καλή συμπεριφορά ίσως μπορέσουμε να προσελκύσουμε άτομα με με­ράκι και πάθος που θα αφιερώσουν λίγο χρόνο για την κυνηγετική οικογένεια του συλλόγου μας.

Εγώ μάλιστα για να αποδείξω ότι δεν χρειάζεται να είσαι πρόε­δρος για να δουλέψεις, φέτος που θα έχουμε αρχαιρεσίες, θα παρα­μείνω μεν στο Δ.Σ. όχι σαν πρόεδρος αλλά σαν μέλος προσφέροντας το ίδιο πάθος, κόπο και μεράκι σε ότι χρειάζεται ο σύλλογος μας.

Υπάρχει αύξηση η μείωση των κυνηγετικών αδειών στο σύλλογό σας;

Ο σύλλογος μας εξέδιδε μέχρι το 2016 320 άδειες, σήμερα ο σύλ­λογος μας αριθμεί στα 400 μέλη. Άρα λοιπόν υπάρχει μια μικρή άνο­δος παρόλο την οικονομική κρίση και είμαι χαρούμενος γιατί είναι άτομα νεαρής ηλικίας.

Μπορείτε να μας πείτε την γνώμη σας για την Ομοσπονδι­ακή Θηροφυλακή και το έργο τους στην περιοχή σας;

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή έχει επιδείξει ένα καταξιωμένο έργο. Οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας σήμερα απασχολούν περίπου 300 Θηροφύλακες που έχουν τοποθετηθεί σε όλη την επι­κράτεια έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη φύλαξη ακόμη και στις πιο δύσβατες περιοχές.

Η ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής έγινε κατόπιν της άριστης συνεργασίας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας. Η χρηματοδότηση για την λειτουργία αυτού του θεσμού πραγματοποιείται αποκλειστι­κά από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις,

Η συνεργασία και το έργο στην περιοχή μας με τους Θηροφύλακες είναι άψογη και εποικοδομητική, παρ’ όλο που έχουμε στην κα­τοχή μας τεράστιες Κυνηγετικές εκτάσεις.

Ποια είναι η άποψη σας για τους Κυνηγετικούς παρασυλλόγους και την δραστηριότητά τους;

Δυστυχώς οι παρασύλλογοι είναι ένα καινούργιο φαινόμενο που αυτοί που τους δημιουργούν είναι προφανώς άτομα τα οποία δεν εκλέχτηκαν στο καινούργιο Δ.Σ. και αποφασίσανε να κάνουν ζημιά στην Κυνηγετική Οικογένεια. Βάζουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας. Με αυτόν τον τρόπο αφού οι Οικολόγοι δεν κατάφεραν να μας κόψουν το Κυνήγι θα το κόψουμε μόνοι μας. Εάν θέλουν να υπάρχουν αυτοί οι παρασύλλογοι τότε πρέπει να υποχρεούνται να πληρώνουν ότι και οι αναγνωρισμένοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι προκειμένου να υλοποιούνται τα φιλοθηραματικά και περιβαλλοντικά έργα και οι δράσεις προς όφελος της Θήρας και του φυσικού πλού­του, καθώς και για την αμοιβή των Θηροφυλάκων που προστατεύ­ουν την Πανίδα.

Όλοι γνωρίζουμε άτι τα Θηράματα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει συμπεριφορά και σε κάποια από αυτά βλέ­πουμε ότι υπάρχει μια μείωση. Που νομίζετε άτι οφείλεται αυτό;

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Βιότοποι παρουσιάζουν σοβαρή συρ­ρίκνωση λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων στα φυσικά οικοσυστή­ματα, π.χ. υλοτομίες, ανεμογεννήτριες κ.α. παρεμβάσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή συμπεριφοράς του θηράματος καθώς και την μείωση του. Η άγρια πανίδα αλλάζει συνήθειες αφού επι­λέγει μέρη που υπάρχει ησυχία, μακριά από φασαρία, θορύβους μηχανήματα, αλυσοπρίονα κ.α. Αυτό κάνει το Θήραμα ανήσυχο και νευρικό.

-Ένα μεγάλο ποσοστό είναι οι καιρικές συνθήκες Χαλάζι, Πλημύρες, που καταστρέφουν και παρασύρουν τις γέννες.

-Φταίμε και εμείς οι ίδιοι οι Κυνηγοί επειδή τα πουλιά τα πρεσά­ρουμε όλο τον χρόνο με τα εκπαιδευτικά μας. Κατά την γνώμη μου, το Εκπαιδευτικό Κυνήγι θα έπρεπε να επιτρέπεται ένα μήνα πριν την έναρξη του Κυνήγιού.

– Φταίνε οι ασυνείδητοι Λαθροθήρες.

-Τα αρπακτικά κουνάβια, νυφίτσες αλεπούδες επιδρούν δραμα­τικά στους πληθυσμούς τις πέρδικας καταστρέφοντας κυρίως τις φωλιές και τρώγοντας ανήλικα και ενήλικα άτομα

Θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ελέγχου καταπο­λέμησης στους πληθυσμούς των αρπακτικών για να υπάρξει μια ισορροπία και εφόσον επιτραπεί από την νομοθεσία. Στο παρελθόν εφαρμοζόταν καταπολέμηση των αρπακτικών με επικήρυξη αυτών και μάλιστα έναντι αμοιβής.

Πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον για την διαχείριση του εν­δημικού θηράματος και αν αυτό αρκεί για το μέλλον του κυνηγιού;

Πιστεύω ότι για να έχουμε ένα καλό Κυνηγετικό μέλλον εμείς και τα παιδιά μας όσον αφορά στην διαχείριση του ενδημικού η αποδη­μητικού πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην βελτίωση των βιοτόπων. Δηλαδή να κάνουμε σπορές, πήγες, και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις. Το θήραμα για να επιβιώσει θέλει μόνο τρία πράγμα­τα, Θέλει φαγητό, νερό και χώρο να κρυφτεί για να αναπαραχθεί. Η υποβάθμιση των βιοτόπων του θηράματος έχει αποτέλεσμα την μείωση των πληθυσμών του και η αύξηση των τριχωτών και φτερω­τών αρπάγων συμβάλουν στην μείωση του.

Ποια είναι η άποψη σας για το πρόγραμμα Άρτεμις το οποίο μελετά και καταγράφει την δυναμική των πληθυσμών των θηρεύσιμων ειδών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Το πρόγραμμα Άρτεμις είναι το συλλογικό σύγχρονο «ΟΠΛΟ» του συγχρόνου Έλληνα κυνηγού, που βοηθά σημαντικά στο να κερ­δίζουμε χαμένα δικαιώματα, πολύ περισσότερο όμως βοηθάει στο να αποτρέψουμε μεγαλύτερες απώλειες ελευθεριών, λόγου το ότι πραγματοποιεί μια από της μεγαλύτερες και σημαντικότερες επιστη­μονικές μετρήσεις γύρω από τους πληθυσμούς των θηραμάτων. Σε τελική ανάλυση είναι η δική μας μεγάλη κατάκτηση που απαιτεί ελάχιστο χρόνο προσφοράς. Ο Σύλλογος μας κάθε χρόνο στο τέλος της Κυνηγετικής περι­όδου προκειμμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή συγκεντρώνει από τα μέλη του Συλλόγου τα Στατιστικά Άρτεμις τα οποία αποστέλλουμε ομαδικά, και διοργανώνει με κλήρωση μια τοπική Κυνηγετική άδεια.

ekthesi kynhgesia
Επίσκεψη στην Έκθεση Κυνηγεσία – Κυνοφιλία το 2018

Θα θέλατε να κάνετε κάποια πρόταση σε ότι έχει σχέση με την αγαπημένη μας δραστηριότητα;

  • Αναίμακτες Κυνηγετικές Χρονιές.
  • Τήρηση της Νομοθεσίας (Ρυθμιστική)
  • Ασφάλεια Κυνηγών (πορτοκαλί γιλέκα, τήρηση κανόνων)
  • Αναβάθμιση Βιότοπων (σπορές, νερά, βλάστηση.)
  • Επιμορφωτικές Ημερίδες.
  • Προβολή Κυνηγετικού έργου
  • Σεβασμό στο Περιβάλλον.

Πείτε μας αν έχετε κάποιο όραμα για το Κυνήγι και την διαχείριση του;

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευ­ρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει καταδικαστεί για το Κυνήγι. Θα ήθελα να παραμείνει ως έχει γιατί το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα όσον αφορά την Κυνηγετική δραστηριότητα εί­ναι από τα αυστηρότερα και πληρέστερα της Ευρώπης. Άρα δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση του προγράμματος.

Το Κυνήγι Ήταν, Είναι, και θέλω να παραμείνει ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ.

Όχι στις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΡΕΖΕΡΒΕΣ.

Θα ήθελα να μας πείτε τι προτείνετε στους παλαιούς και νέους κυνηγούς και τι θα θέλατε να δείτε μελλοντικά από αυτούς;

Και στους παλαιούς και στους νέους Κυ­νηγούς προτείνω την ασφαλή άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας, την δυνα­τότητα αναγνώρισης των θηραμάτων, την γνώση των διατάξεων περί Θήρας και ελε­γκτικών οργάνων, την τήρηση των νομικών και διοικητικών υποχρεώσεων. Φυσικά οι νέοι κυνηγοί έχουν την δυνατότητα να ενη­μερωθούν πιο καλά και πιο σωστά από τους παλαιοτέρους, και οι Κυνηγετικές Οργανώ­σεις και τα Κυνηγετικά Έντυπα διαθέτουν όλες τις πληροφορίες για να κυνηγάμε σω­στά και ασφαλείς. Ευελπιστώ τη νέα γενιά κυνηγών πολύ καλύτερη από την δική μας.

Πιστεύεται ότι το κυνήγι εκλείπει δημογραφικά;

Το ότι εκλείπει το κυνήγι δημογραφικά δεν είναι μια μεγάλη διαπίστωση, αλλά εί­ναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Όλο και λιγότεροι νέοι μπαίνουν τα τελευταία χρόνια στην κυνηγετική οικογένεια. Η λογική όσο λιγότεροι μείνουμε τόσο περισσότερος χώ­ρος για τον καθένα είναι κοντόφθαλμη και σίγουρα απαράδεκτη.

Οι Νέοι σήμερα αγαπούν την αστική ζωή καθώς έχουν εθισθεί στην ηλεκτρονική επι­κοινωνία και πληροφόρηση και σε μεγάλο βαθμό έχουν ταυτίσει την ζωή τους με μια οθόνη. Οι σημερινές γενιές είναι προφα­νές ότι δεν έχουν πολύ καλή σχέση με την ύπαιθρο και προτιμούν να βαδίζουν σε έναν λαστιχένιο κυλιόμενο διάδρομο και όχι στη φύση, στους κατσικόδρομους και στα φα­ράγγια. Πρέπει με συζητήσεις να μεταλα­μπαδεύουμε τις ιδέες του κυνηγιού στου νε­ότερους και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην μύηση τους. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στην δημιουργία της επό­μενης γενιάς κυνηγών, που θα είναι ακόμα καλύτερη από την προηγούμενη.

Ποια συμπεριφορά έχετε αν σε κά­ποια κυνηγετική έξοδο έχετε αποτυ­χίες η δεν βρείτε θηράματα;

Δεν με πειράζει καθόλου, γιατί ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως κυνηγοί και να απολαμβάνουμε την δική μας επαφή με την φύση, είναι να αποκατα­στήσουμε την λατρεία των αριθμών με την λατρεία της στιγμής, Να μάθουμε να βιώνουμε τη στιγμή και όχι το αποτέλεσμα, π.χ. μια καλή φέρμα η ένα απόρτ, είναι όλα τα λεφτά για την ικανοποίηση του κυνηγού, όχι τόσο όσο θα θηρεύσουμε το θήραμα. Φυ­σικά το θήραμα είναι ο στόχος μας και σί­γουρα εμείς θέλουμε να είμαστε οι νικητές. Εξάλλου μετά το κυνήγι περισσότερο θυμό­μαστε αυτά που χάσαμε και όχι αυτά που θηρεύσαμε. Όμως όσο πιο δύσκολη είναι η απόκτηση ενός θηράματος τόσο μεγαλύτε­ρη αξία αποκτά για τον κυνηγό.

Τι πρέπει να γίνει για την διατήρηση της κυνηγετικής δραστηριότητας;

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι κυνηγοί ότι οι εποχές άλλαξαν, οι συνήθειες αλλά­ζουν επίσης όπως αλλάζουν και οι συνθήκες του κυνηγιού. Για να διατηρήσουμε την κυ­νηγετική δραστηριότητα, πρέπει σε κάποιο βαθμό να εκσυγχρονιστούμε, ακόμη και σε επίπεδο κυνηγετικών οργανώσεων. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε όλο το κυνηγετι­κό οικοδόμημα στις οικονομικές συνδρο­μές των κυνηγών και να αδιαφορούμε για αυτούς. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι οι Σύλλογοι τους βλέπουν και τους αντιμετω­πίζουν με αδιαφορία, ακόμη και με εχθρό­τητα, π.χ. είναι Σύλλογοι οι οποίοι δεν φρο­ντίζουν να εξασφαλίσουν για τα μέλη τους μια ζώνη εκπαίδευσης σκύλων, δεν έχουν κάνει ούτε μια ενημερωτική ημερίδα, ούτε μια εκδήλωση, ούτε έναν εμπλουτισμό με κανένα θήραμα, παρά μόνο περιμένουν τον Αύγουστο να μαζέψουν χρήματα από τις άδειες προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις του Συλλόγου. Με αυτόν τον τρόπο, πολύ κυνηγοί αντιλαμβάνονται τη συνδρομή σαν χαράτσι και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνουν σε έναν Σύλλογο που δεν τους προσφέρει τίποτε. Γιατί ποτέ κανένας δεν τους εξήγησε που πηγαίνουν τα χρήματα από τις άδειες και γιατί είναι ανάγκη να εκδίδονται οι άδειες μέσω των επίσημων κυνηγετικών Συλλόγων, (άλλος ένας λόγος που δημιουργούνται οι παρασύλλογοι). Για να διατηρη­θεί και να εξελιχθεί η κυνηγετική δραστη­ριότητα θα πρέπει ο Έλληνας κυνηγός να κατανοήσει την σοβαρότητα των κινδύνων και να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο τόσο κατά την διάρκεια του κυνηγίου όσο και την περίοδο που η ελληνική ύπαιθρος μας έχει ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις που θα τονώσουν το περιβάλλον και την άγρια πανίδα πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους και τις αρμόδιες Κυνηγετικές Οργανώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

https://ksmouzakiou.gr/

Από την Διεύθυνση του περιοδικού μας ευχόμαστε καλή δύναμη για την συνέχιση των προσπαθειών στο Δ.Σ, καλή χρονιά και προπάντων ΥΓΕΙΑ!!!




Total
0
Shares
Previous Article
KEDE ANTIPYRIKI

ΚΕΔΕ: Προετοιμασία και επιχειρησιακός σχεδιασμός για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Next Article
Προχωρά και το έργο της ανάπλασης του αύλειου χώρου του νέου Δημαρχείου Καρδίτσας

Προχωρά και το έργο της ανάπλασης του αύλειου χώρου του νέου Δημαρχείου Καρδίτσας