Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 26/10/2020 το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου αυτού, κου Ζυγογιάννη Κωνσταντινου και με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΚΕΕΕ κου Κωνσταντίνου Μίχαλου και αποφάσισε εκτός των άλλων, την αποστολή εγγράφου στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κο Κώστα  Αγοραστό με την οποία ζητούν τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης-πρότασης τουλάχιστον έως 15 Νοεμβρίου 2020 και την εξάντληση κάθε δυνατότητας για πολλαπλασιασμό του συνολικού προϋπολογισμού, από κοινού τα τέσσερα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας αναφορικά στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων στη δράση 3α.1.4.1.8: «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στη Θεσσαλία-«ΑΝΑΣΑ», του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Θα θέλαμε καταρχάς να σας συγχαρούμε για το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» που αφορά την παροχή επιχορήγησης σε μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Covid-19, που εκπονείτε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ως ο άμεσος και κύριος φορέας εκπροσώπησης των επιχειρήσεων, θα θέλαμε να σας συστήσουμε την προσοχή σε ορισμένα σημεία της προκήρυξης τα οποία θεωρούμε ότι χρήζουν βελτίωσης προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Θεσσαλίας :

Προθεσμία υποβολής της αίτησης-πρότασης

  • Μετάθεση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης-πρότασης τουλάχιστον έως 15.11.2020, λαμβάνοντας υπόψιν το πλήθος των αιτήσεων, του όγκου εργασίας με τον οποίον επιβαρύνονται τα λογιστικά γραφεία (ο Οκτώβριος είναι μήνας ΦΠΑ) και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων καθώς και τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται εξαιτίας της μη ομαλής λειτουργίας του ΠΣΚΕ, και του TaxisNet. Παράλληλα, ήδη παρουσιάζεται σημαντική αύξηση του φόρτου εργασίας των τοπικών Πρωτοδικείων και του Γ.Ε.ΜΗ., όπου ακόμα και εάν σήμερα έκανε κάποια επιχείρηση αίτηση για πιστοποιητικό, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να την παραλάβει έως το τέλος του μήνα που είναι και η καταλυτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Δικαιολογητικά

  • Σε κάθε περίπτωση να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ελλείψεων σε δικαιολογητικά. Η μη δυνατότητα υποβολής ελλείψεων δικαιολογητικών που δεν στάλθηκαν εκ παραδρομής η λόγω δύσκολων συνθηκών θα οδηγήσει σε απόρριψη επιχειρήσεων ρήξη, τριβές και δικαστικές περιπέτειες μεταξύ επιχειρηματιών – συμβούλων και λογιστών.
  • Στην περίπτωση μη δυνατότητας παράτασης της ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών του σημείου 5 του Παραρτήματος ΙΙ, προτείνεται να υπάρξει η δυνατότητα προσκόμισης τους κατά μόνο σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης
  • Η ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΩΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης Ε.Ε. δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Λογιστές και επιχειρηματίες αφού είναι δύσκολο να ανευρεθούν τα στοιχεία. Κανείς επιχειρηματίας δεν περνά το όριο των 800.000 €. Το δικαιολογητικό αυτό θα μπορούσε να είναι δικαιολογητικό κατά την καταβολή της αποζημίωσης και η συμπλήρωσή του στην παρούσα φάση είναι πλημμελής. Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια Υπηρεσία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των υπηρεσιών που κατέβαλαν τις ενισχύσεις.

Συνολικός προϋπολογισμός

  • Σας καλούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα για πολλαπλασιασμό του συνολικού προϋπολογισμού. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα συζητάμε σε πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα για εκτίναξη της ανεργίας και κατάρρευσή της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ κινείται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την πανδημία του COVID-19 ωστόσο θα πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια και να εξαντληθεί κάθε όριο προκειμένου να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση περισσότερων επιχειρήσεων.

Βέβαιος για τη θετική σας ανταπόκριση, παραμένουμε στη διάθεσή σας.


Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Θεσσαλίας»

 Σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Θεσσαλίας σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας (Ηρώων Πολυτεχνείου 3, Καρδίτσας, 3ος όροφος) με θέματα ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω:

ΘΕΜΑΤΑ:

  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων στη δράση 3α.1.4.1.8: «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στη Θεσσαλία – “ΑΝΑΣΑ”» του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020.

Εισηγητής: Παπαλέξης Δημήτριος, Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας

  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με πρόταση προκήρυξης προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ψηφιακή αναβάθμιση των Επιμελητηρίων.

Εισηγητής: Γιαγιάκος Βασίλειος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων

  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την πρόταση προκήρυξης για το Πρόγραμμα «Κουπόνια τεχνολογίας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Εισηγητής: Μπασδάνης Αριστοτέλης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας

  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με πρόταση για προκήρυξη προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής για τις περιοχές που επλήγησαν από το ΙΑΝΟ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Εισηγητής: Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας

  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με προκήρυξη Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ
Total
0
Shares
Previous Article

Covid-19: Με ραντεβού και στον Δ. Τρικκαίων η εξυπηρέτηση των πολιτών λόγω των νέων μέτρων

Next Article

Η Κωτσόβολος και η Kärcher στηρίζουν τον Δήμο Καρδίτσας για τον καθαρισμό της πόλης


Total
0
Share