Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνεχίζεται ο τρικαλινός αγώνας για το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

Τέλη Αυγούστου νέα συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας για σχολές, τμήματα, σχεδιασμό – Επίσκεψη Γαβρόγλου στα Τρίκαλα και σύσκεψη με φορείς στο Δημαρχείο Τρικκαίων – Παπαστεργίου: 4 τομείς για την ανώτατη εκπαίδευση στον νομό Τρικάλων.

gavroglou trikala 6Στα τέλη Αυγούστου 2018, σε ευρεία συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, θα συνεχιστεί η συζήτηση για το μέλλον πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων στα Τρίκαλα. Η σχετική πρόταση του υπουργού Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου στη διάρκεια της δημόσιας, ανοιχτής συζήτησης στο Δημαρχείο Τρικκαίων στις 8 Αυγούστου 2018, με τους φορείς του νομού Τρικάλων, έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Δήμαρχο Τρικκαίων. Ο οικοδεσπότης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είχε ανοίξει τη σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του υπουργού στη Θεσσαλία. Αντικείμενό της, φυσικά, ο σχεδιασμός του νέου πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των σχετικών αντιδράσεων που η τρικαλινή κοινωνία ήγειρε, με συλλαλητήριο στις 12 Ιουλίου.
Για αυτόν τον σχεδιασμό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων, ως πρωτεργάτης της συνολικής συσπείρωσης των τρικαλινών φορέων, αναφέρθηκε σε τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα:

– στην περιοχή των Τρικάλων, που δρα και σκέφτεται διαφορετικά (μέσα από τα κιτ ρομποτικής, αλλά με ελλείψεις σε διδακτηριακές υποδομές

– στην ανάγκη ύπαρξης τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής μέσα από την κατανομή των τμημάτων στο νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

– στην παραδοχή ότι μέχρι τώρα η κατανομή γινόταν τμηματοκεντρικά, όπως ανάφερε και ο κ. Γαβρόγλου

– στην παρατήρηση, ότι η κατανομή των τμημάτων στηρίζεται περισσότερο σε κριτήρια ενδοπανεπιστημιακά, κάτι που παραδέχτηκε και ο υπουργός Παιδείας.

Ετσι ο Δήμαρχος Τρικκαίων χάραξε την πολιτική της ενίσχυσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής κοινωνίας, μέσα από την ίδρυση τμημάτων, ινστιτούτων και διετών κύκλων σπουδών, στους 4 τομείς που πρωτίστως ενδιαφέρουν τα Τρίκαλα:
1. Αγροδιατροφή

  1. Γαλακτοκομία, Αρωματικά φυτά – Σχέδιο Ασκληπιός
  2. Καινοτομία και τεχνολογία
  3. Τουρισμός (Μετέωρα, Μύλος Ξωτικών, Μαθητικός τουρισμός)

Αυτοί οι άξονες θα συζητηθούν εκτενώς, με βάση και την από καιρό γνωστή – με συγκεκριμένη κριτήρια – πρόταση του νομού Τρικάλων, όπως είχε gavroglou trikala 5διαμορφωθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων, σε συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο πλέον η πανεπιστημιακή εκπαίδευση σχεδιάζεται, κάνοντας λόγο για ρόλο της τοπικής κοινωνίας μεν, αλλά όχι στο περιεχόμενό της.

Και σχολιάζοντας τοποθέτηση του κ. Παπαστεργίου, σημείωσε ότι δεν υφίσταται αδικία για τον νομό Τρικάλων, κάτι που ο Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνει, στηριζόμενος στον ελάχιστο αριθμό (2) τμημάτων που χωροθετούνται στα Τρίκαλα.

gavroglou trikala 4Στη συζήτηση παρενέβησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κ. Δριτσέλη, Παπαδόπουλος και Σιμορέλης, τονίζοντας, τη σε βάθος συζήτηση που διεξάγεται, χωρίς εκπλήξεις, τη συνεργασία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κεντρικής Ελλάδας και Τρικάλων, καθώς και τη σημασία της παρουσίας των φορέων και της ενισχυόμενης εικόνας που θα έχει το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι τοπικοί φορείς με μια ενιαία φωνή (παρά τις απουσίες λόγω διακοπών), στήριξαν την πρόταση του νομού που επεξεργάστηκε ο Δήμος Τρικκαίων (και η οποία χαρακτηρίστηκε ώριμη και από το ειδικό σύμβουλο του υπουργού, τον κ. Κυπριανό).

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γ. Μπουτίνας δήλωσε ξανά τη στήριξη στην προσπάθεια γα ισότιμη ανάπτυξη. Ο τ. Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρ. Λάππας αναφέρθηκε στην ανάγκη για αποκατάσταση της αίσθησης αδικίας για τα Τρίκαλα. Ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Ηλ. Καραμάνος gavroglou trikala 3μίλησε για τη στήριξη στην κοινή προσπάθεια με ποικίλα οφέλη για τον νομό.

Ο κ. Βασίλης Γιαγιάκος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γουγουλάκης ζήτησε να γίνουν πράξεις τα αιτήματα. Η προϊσταμένη της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Β. Κάκλα υπενθύμισε τη φιλομάθεια των τρικαλινών μαθητών, με τις μακρόχρονες επιτυχίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του καθηγητή του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Καρδίτσας κ. Γ. Παπαδόπουλου. Παρέστη με τον συνεργάτη του τμήματος κ. Τρίγκα και στάθηκε στην προσπάθεια, οι καταγόμενοι από τα Τρίκαλα καθηγητές σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ, διαβιούν στην περιοχή, να ενισχύσουν τη δυναμική ανάπτυξη που διεκδικεί ο νομός, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συνεργασίας στη δυτική Θεσσαλία.

gavroglou trikala 2Παρέστησαν επίσης, η αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Σοφία Αλεστά, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας, η αντιπρόεδρος του μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Νταούλας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Γαβρόγλου εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων για το Smart Trikala, στο οποίο και ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο.




Total
0
Shares
Previous Article

Οι δέκα μικροί ...Αλέξηδες

Next Article

Παρακλήσεις στην Παναγία Βασίλισσα