Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνεχίζεται με επιτυχία το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας

Συνεχίζεται με επιτυχία το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας

Συνεχίζεται με επιτυχία το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας

(Photo credits: Βασίλης Στάθης)

Ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με μεγάλη επιτυχία το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης Λαογραφικών Αντικειμένων, το οποίο διοργανώνουν η ΑΜΚΕ Δίκτυο Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων και Συλλογών Νομού Καρδίτσας  σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η δράση φιλοξενείται στον πρόσφατα ανακαινισμένο Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας, το παράρτημα του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας, στο οποίο στεγάζονται εκτός από τις αποθήκες και την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, και τα πολυδύναμα εργαστήρια συντήρησης του φορέα (πρώην αποθήκες Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού).

Στο εργαστήριο, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος «Συντήρηση Λαογραφικών Αντικειμένων», συμμετέχουν 43 φοιτητές με τον συντονισμό των καθ. Γιώργου Παναγιάρη, κοσμήτορα του τμήματος, Σταμάτη Μπογιατζή και Βασιλικής Αργυροπούλου, της Αικ. Μαλέα, λέκτορος και των Σταυρούλας Ράπτη και Ανδρέα Σαμπατάκου, μελών του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του τμήματος. Την Παρασκευή, στις 12.00-13.00 μ.μ. η ομάδα των φοιτητών και των καθηγητών θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του εργαστηρίου στο κοινό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αντικείμενα που συντηρούνται προέρχονται και από τις 22 συλλογές-μέλη του Δικτύου.

Τη δράση στηρίζουν όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαθέτουν μέλη στο Δίκτυο και συγκεκριμένα οι Δήμοι Καρδίτσας, Μουζακίου, Σοφάδων, Παλαμά και Αργιθέας, καθώς επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στο κάλεσμα του Δικτύου ανταποκρίθηκαν επίσης γενναιόδωρα η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, το ΕΒΕ Καρδίτσας και οι επιχειρήσεις Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Θεόνη», το «Ηλιόζυμο» Κ. Ζυγογιάννη και η Αρτοποιία-Ζαχαροπλαστική «Μαντζιάλης».

Δυο λόγια για τους εξαιρετικούς επιστήμονες που συντονίζουν το εργαστήριο:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΡΗΣ

Ο Γεώργιος Παναγιάρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Μουσειακές Σπουδές” και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Υπουργείο Πολιτισμού). Έχει συντονίσει πολλά εθνικά και διεθνή προγράμματα σχετικά με τη διαχείριση και τη συντήρηση λαογραφικών συλλογών, τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα λείψανα, τα ζητήματα βιολογικής φθοράς, την εκτίμηση κινδύνου και τη διαχείριση μουσειακών συλλογών, καθώς και την εκπαίδευση στη συντήρηση-αποκατάσταση. Έχει συμμετάσχει ως κύριος συγγραφέας σε πολυάριθμες συλλογικές δημοσιεύσεις, πρωτότυπες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων. 

Συνεχίζεται με επιτυχία το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας

ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ

Ο Σταμάτιος Μπογιατζής είναι καθηγητής στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και από το Σεπτέμβριο του 2023 είναι Πρόεδρος του Τμήματος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 80 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους με σύστημα κριτών, ενώ είναι ο συγγραφέας βιβλίου (μονογραφίας, 2022) με θέμα την εφαρμογή της φασματοσκοπικής τεχνικής FTIR σε υλικά της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει επίσης παρουσιάσει τις ερευνητικές του εργασίες σε πλήθος διεθνών και ελληνικών συνεδρίων, και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων ελληνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα πεδία των υλικών στα έργα τέχνης και τις αρχαιότητες, τη χρήση φασματοσκοπικών τεχνικών για την εξακρίβωση της μοριακής δομής και της κατάστασης διατήρησής τους, καθώς και την ανάπτυξη νέων υλικών για τη συντήρηση.

Συνεχίζεται με επιτυχία το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Βασιλική Αργυροπούλου είναι Καθηγήτρια στη Συντήρηση Μεταλλικών Αντικειμένων στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης (Σ.Α.Ε.Τ.), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Συντήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Σ.Α.Ε.Τ. Είναι εκπρόσωπος του Τμήματος Σ.Α.Ε.Τ. στο E.N.Co.R.E. (European Network for Conservation-Restoration Education). Έχει συντονίσει πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη συντήρηση των αρχαιοτήτων. Έχει επιβλέψει πολλές πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες και έχει οργανώσει πολλά διεθνή workshops και συνέδρια σχετικά με τη συντήρηση. Έχει επιβλέψει πολλά έργα συντήρησης για ιστορικές/αρχαιολογικές θέσεις και μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και Δήμους στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας καινοτόμες προσεγγίσεις για αντικείμενα/μνημεία που είναι μοναδικά και δύσκολο να συντηρηθούν με κοινές πρακτικές. Τέλος, έχει πάνω από 70 δημοσιεύσεις με κριτές και πρωτότυπες εργασίες δημοσιευμένες σε επιμελημένα βιβλία και περιοδικά, καθώς και πρακτικά διεθνών συνεδρίων που σχετίζονται με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Συνεχίζεται με επιτυχία το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας

ΜΑΛΕΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Η Αικατερίνη Μαλέα, αδειοδοτημένη Συντηρήτρια από το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι Λέκτορας Συντήρησης Πρωτεϊνικών Υλικών στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι μέλος ως εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προτυποποίησης σε θέματα Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CEN TC 346 Conservation of Cultural Property) και στην αντικατοπτρική της στον ΕΛΟΤ. Έχει συμμετάσχει ως κύρια ερευνήτρια σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, τα οποία ασχολούνται με θέματα καταγραφής, τεκμηρίωσης και συντήρησης αρχαιολογικών και ιστορικών συλλογών, με έμφαση στη συντήρηση δέρματος και άλλων οργανικών υλικών. Διαθέτει πλήθος επιστημονικών παρουσιάσεων και δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών.

Συνεχίζεται με επιτυχία το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΡΑΠΤΗ

Η Σταυρούλα Ράπτη είναι αδειοδοτημένη Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα ΣΑΕΤ του ΠΑΔΑ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος (MA) στη Συντήρηση Υφάσματος, Πανεπιστήμιο Southampton και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου UAL στο Λονδίνο. Διδάσκει σε εργαστηριακά μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Συντήρηση Υφάσματος, Λαογραφικών Συλλογών και Ανασκαφικών Αντικειμένων, καθώς στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος ΣΑΕΤ. Διαθέτει πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή συνέδρια συντήρησης με κριτές και επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα σχετικά με τη διάγνωση φθοράς με φυσικοχημικές τεχνικές και τη μελέτη εναλλακτικών υλικών και μεθόδων συντήρησης σε οργανικά υποστρώματα, όπως ύφασμα, ψαθί, σχοινί, καθώς και σύνθετα αντικείμενα κατασκευασμένα από οργανικά υλικά και μεταλλικά στοιχεία. Είναι μέλος της επιτροπής του CEN/TC346 για τη δημιουργία προτύπων στο πεδίο της Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εμπειρογνώμονας της αντίστοιχης κατοπτρικής επιτροπής του ΕΛΟΤ/ΤΕ96.

Συνεχίζεται με επιτυχία το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΣ

Ο Ανδρέας Σαμπατάκος είναι αδειοδοτημένος Συντηρητής Έργων Τέχνης, με εικοσιπενταετή εργασιακή εμπειρία σε σημαντικά Ελληνικά Μουσεία και συλλογές. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MA) στη Συντήρηση ξύλινων τεχνουργημάτων και εξειδικεύεται στη συντήρηση ζωγραφικών έργων τέχνης και ιστορικών αντικειμένων σε ξύλο. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και το αντικείμενο της διατριβής του αφορά την τεχνολογία κατασκευής των ξύλινων φορέων φορητών εικόνων του Ελλαδικού χώρου. Αντικείμενο της έρευνας, των δημοσιεύσεων και της διδασκαλίας του αποτελούν η τεχνολογία κατασκευής και η αποκατάσταση των έργων τέχνης και τεχνουργημάτων σε ξύλο, καθώς και οι βιογραφίες και οι αξίες των έργων αυτών. Από το 2003 υπήρξε εργαστηριακός συνεργάτης του τμήματος ΣΑΕΤ του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ από το 2016 υπηρετεί μόνιμα στο ΠΑΔΑ. Διδάσκει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τμήματος ΣΑΕΤ και στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσειακών σπουδών του ΕΚΠΑ και ΠΑΔΑ.
Total
0
Shares
Previous Article
ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να κατασκευάσει γρήγορα νέα ασφαλή γέφυρα Αργύρη - Βατσουνιάς Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Σταματήστε τις διαρκείς παρατάσεις των έργων και δώστε λύσεις στα προβλήματα των ορεινών χωριών της Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών επιχειρηματικού ομίλου σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στη δομή προσφύγων και μεταναστών του Κουτσόχερου - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του λαού και της περιουσίας του από τον κίνδυνο νέων πλημμυρών - Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Ο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε Λάρισας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στις νέες αυξήσεις στα διόδια - Να καταργηθούν σε όλους τους δρόμους - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας στην Π.Ε Καρδίτσας - Η Λαική Συσπείρωση για το «γάμο» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κουρέτα - Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία - Παρεμβάσεις και Ανακοινώσεις της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Π.Ε Καρδίτσας Η Λαική Συσπείρωση δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη διαδικασία της κατεπείγουσας και διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΣ Θεσσαλίας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να διοριστεί άμεσα μόνιμος γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους καλλιτέχνες - Λαική Συσπείρωση: Όχι στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό - Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ - Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία - Επερώτηση για τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης και την παράκαμψη Ελασσόνας - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

Σταματήστε τον εμπαιγμό και πάρτε ουσιαστικά μέτρα για τους πλημμυροπαθείς

Next Article
Χρ. Τριαντόπουλος με Δήμαρχο Κιλελέρ: Καταβλήθηκαν από το Δήμο 387.000 ευρώ σε δικαιούχους για την κάλυψη της οικοσκευής από την πλημμύρα ‘Elias’

Χρ. Τριαντόπουλος με Δήμαρχο Κιλελέρ: Καταβλήθηκαν από το Δήμο 387.000 ευρώ σε δικαιούχους για την κάλυψη της οικοσκευής από την πλημμύρα ‘Elias’

Related Posts

Δ. Τρικκαίων - Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς
Διαβάστε περισσότερα

Δ. Τρικκαίων – Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς

Ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε και περιέγραψε αναλυτικά, ολόκληρο το φάσμα των ενεργειών, δράσεων, πρωτοβουλιών, συνεργασιών και έργων