Συνεχίζεται η 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών σήμερα Παρασκευή στο Μουζάκι – Τιμάται ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Χρήστος Σαμαράς

Share

Συνεχίζεται η 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών σήμερα Παρασκευή στο Μουζάκι

Τιμάται ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Χρήστος Σαμαράς

Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στο Μουζάκι η 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ με εκλεκτές χορωδίες

ΤΙΜΑΤΑΙ Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ!

Τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στις 8 το βράδυ παράλληλα με τις εμφανίσεις των χορωδιών στην επιβλητική μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου Mouzaki Palace Hotel, όπου το  Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και ο Νίκος Ευθυμιάδης θα τιμήσουν τον διακεκριμένο Πανεπιστημιακό καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην έδρα της Σύνθεσης κ. Χρήστο Σαμαρά για την σημαντική προσφορά του στην Εκπαίδευση και τη Σύνθεση, στον Ελληνικό Πολιτισμό και την Τέχνη.

Συνεχίζεται η 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών σήμερα Παρασκευή στο Μουζάκι - Τιμάται ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Χρήστος Σαμαράς

Παράλληλα συνεχίζεται η 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ με εκλεκτές χορωδίες στις 8 το βράδυ στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Mouzaki Palace Hotel , που θα κλείσει αύριο Σάββατο 8 Απριλίου 2023 με τη συμμετοχή τριών (3) Χορωδιών από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τις «Ευάρμονες» Χορωδία Γυναικών με αναπηρία όρασης .

Από σήμερα η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας μεταφέρεται στη μεγάλη αίθουσα του Mouzaki Palace Hotel και θα κλείσει το Σάββατο 8 Απριλίου με την Χορωδία Γυναικών με αναπηρία όρασης “Ευάρμονες” , που διευθύνει η συνθέτρια Εύα Λουκάτου με την άμεση συνεργασία της μουσικοθεραπεύτριας Πελίνας Ευαγγέλου.

Η συμμετοχή της Χορωδίας “Ευάρμονες” στην 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας αποτελεί την πρώτη της εμφάνιση και αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον .

Με την ουσιαστική συμβολή και συμπαράσταση του Δήμου Μουζακίου ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο 8 Απριλίου

2023 στις 8 το βράδυ στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Mouzaki Palace Hotel , η 15 η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών

Χορωδιών του 41 ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας .

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι κλπ. υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, και τώρα στο Μουζάκι.

Για δέκα μέρες η καρδιά της Σχολικής Χορωδιακής Μουσικής χτυπά στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι σε μια μοναδική Χορωδιακή πανδαισία , που έχει καθηλώσει το πυκνότατο ακροατήριο , που κάθε βράδυ γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες του ξενοδοχείου Κιέριον .

 

Οι Χορωδίες και οι Ορχήστρες , παιδικές και μικτές , μπάντες και κλασσικές, ενηλίκων και ανηλίκων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία και Κύπρος)  εναλλάσσονται δημιουργώντας ένα πολύχρωμο παζλ ηχοχρωμάτων , που συνεπαίρνει τους εκατοντάδες ακροατές.

Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στις 8 το βράδυ στην μεγάλη αίθουσα του Μouzaki Palace Hotel με τη συμμετοχή δύο (2) μουσικών συνόλων εκ των οποίων η μια είναι η σχολική Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μηχανιώνας υπό τη διεύθυνση του Σάββα Βρεττού καθώς και  η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέρκυρας «Θωμάς Παλαιολόγος» υπό τη διεύθυνση της Μαριλένας Ελούλ .

Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Κύπρο, Ν. Κορέα, Ρωσία κλπ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερβαίνουν κατ’ έτος τους εφτά χιλιάδες (7000) μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές. Φέτος μάλιστα το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας πραγματοποίησε την πρώτη του εκδήλωση-αφιέρωμα στην παγκόσμια Μαρία Κάλλας , που τιμά φέτος όλος ο κόσμος, με τη συμμετοχή τεσσάρων (4 ) διακεκριμένων Ιταλίδων σολίστ.

Την 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, παρουσιάζει μια από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, ο Αλέξης Κωστάλας.

Στον κορυφαίο θεσμό του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος χορωδίες από Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λάρισα (Ελασσόνα, Φαλάνη), Πάτρα , Αθήνα, Πειραιάς, Γιαννιτσά, Στυλίδα, Καρδίτσα, Κόρινθος, Νεμέα, Άργος, Χαλκιδική (Νέα Μουδανιά, Νέα Τρίγλια) ,Κρήτη (Αρκαλοχώρι, Ηράκλειο), Δράμα, Ιταλία, Κύπρο (Λεμεσός, Πάφος) κ.α.
Ειδικά φέτος , με την μοναδική παρουσία και εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του “Kalimera” από τα Ελληνόφωνα της “Μεγάλης Ελλάδας”, τις ξεχασμένες πατρίδες της Απουλίας της Νοτίου Ιταλίας , που με την εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας το περασμένο Σάββατο 1 Απριλίου 2023 σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στο κατάμεστο από πλήθος κόσμο Κιέριον.

Ακόμη φέτος με την παρουσία των αδελφών μας Κυπρίων της Μικτής Χορωδίας Πάφου και της Σχολικής Χορωδίας του Λυκείου Αγίου Νικολάου Λεμεσού , τιμήθηκε στην Καρδίτσα με εμφατικό τρόπο ο Απελευθερωτικός Αγώνας των Ελληνοκυπρίων κατά των Άγγλων, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 1955.

Για 41 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς. Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας , πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι αφιερωμένη στην κορυφαία Μαρία Κάλλας(1923-1977) για τα 100 χρόνια από την γέννηση της, στον Ιταλό Αναγεννησιακό συνθέτη Antonio Cesti (1623-1669) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, στον κορυφαίο Άγγλο συνθέτη William Byrd(1543-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον Αναγεννησιακό Άγγλο συνθέτη Thomas Weelkes(1576-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον σημαντικό Ιταλό συνθέτη της Σχολής της Ρώμης Giovanni Bernardino Nanino(1560-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του και στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Χρήστο Σαμαρά καθηγητή σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για σαράντα ένα (41) χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλει ουσιαστικά ως συνδιοργανωτής η Περιφερειακή

Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το ΕΒΕ Καρδίτσας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και διευθυντών Χορωδίας.

Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας.

Τα κοινά χορωδιακά έργα του συνθέτη Χρήστου Σαμαρά που ερμηνεύουν στο τέλος της βραδιάς όλες οι χορωδίες μαζί, πρωτοπαρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΟΡΩΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΡΑΣΗΣ «ΕΥΑΡΜΟΝΕΣ»
Οι «Ευάρμονες» είναι μια χορωδία νέων γυναικών με και χωρίς αναπηρία όρασης, που ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2022 από τη μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου και τη συνθέτρια Εύα Λουκάτου  με όραμα τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής χορωδίας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και βασίζεται σε αξίες όπως ο σεβασμός, η ισότητα, η συνεργασία, η αποδοχή, η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση, η αγάπη. Η μουσική μας φέρνει πιο κοντά και οι Ευάρμονες μας προσκαλούν να δούμε και να νιώσουμε πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πως ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δυσκολία και αν αντιμετωπίζει, ο ψυχικός του κόσμος, τα χαρίσματα και οι ιδιαίτερες ικανότητές του τον κάνουν ξεχωριστό και σημαντικό. Την διεύθυνση και τη διδασκαλία της χορωδίας πραγματοποιεί η Εύα Λουκάτου. Οι Ευάρμονες συνεργάζονται στενά με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, με πρόεδρο τον μαέστρο κ. Νίκο Ευθυμιάδη, το έργο του οποίου διέπεται από αντίστοιχες αξίες. Η συμμετοχή της χορωδίας Ευάρμονες στο 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας 2023 αποτελεί την πρώτη της εμφάνιση στο ευρύ κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 9ης ΗΜΕΡΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 Απριλιου 2023-
MOYZAKI Mouzaki Palace Hotel 8:00 μ.μ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
1. Η Σχολική Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μηχανιώνας υπό τη διεύθυνση του Σάββα Βρεττού
2.  Η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέρκυρας «Θωμάς Παλαιολόγος» υπό τη διεύθυνση της Μαριλένας Ελούλ .

Κοινό έργο : «Φιλοξενία» και «Ήλιε που βρέχεις» από την καντάτα «Μνήμες» του Χρήστου Σαμαρά σε ποίηση Ηλία Βενέζη, αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΧΟΡΗΓΟΙ

MOUZAKI PALACE ,KIERION HOTEL , HOTEL ARNI

DOMOTEL, HOTEL ASTRON, HOTEL AYRA, TRAVEL

ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΤΑΒΕΡΝΑ 18ΓΡΑΔΑ, ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΜΙΛΑΝΕΖΑ,

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ, ΟΥΖΕΡΙ ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ,

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟ «ΦΑΓΟΤΟΠΙ» ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ,

COMPULAND, ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «LA FIAMMA” ,

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΙΑΝΟΥ «ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ», PRITSAS

ENERGY, ACS, VIDEO ΚΟΛΟΒΟΣ ,ΤΑΒΕΡΝΑ

ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, ΤΑΒΕΡΝΑ

«ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ», ΤΑΒΕΡΝΑ «ΣΤΟΥ ΣΦΑΚΙΑ»ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

 

Δείτε επίσης