Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Κατά την υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Τράμπ στο Οβάλ Γραφείο και τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες ανέφεραν:

Ντόναλντ Τραμπ: Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Είναι τιμή να έχουμε κοντά μας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Τσίπρα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει. Και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των στόλων και συγκεκριμένα των αεροπλάνων F-16, ενός εξαιρετικού αεροσκάφους, όπου και θα υπάρξει μεγάλη αναβάθμιση.

Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνάντηση θα έχουμε συναντήσεις με τους συνεργάτες μας και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε  και για επιπλέον τρόπους, με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει καλοί και πιστοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι, και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ.

Αλέξης Τσίπρας:  Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος.

Ντόναλντ Τραμπ: Αυτό είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια.

Αλέξης Τσίπρας:  Επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν η Ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες όλοι μας μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, είναι τιμή για μένα. Σας ευχαριστώ!

Ντόναλντ Τραμπ: Η τιμή είναι δική μου. Σας ευχαριστώ!

Κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο ηγέτες ανέφεραν:

Ντόναλντ Τραμπ: Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι σπουδαίο που σας δεχόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρισκόμαστε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα πολύ γνωστός χώρος. Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας σχετικά με την Ελλάδα. Η σχέση που έχουμε είναι εξαιρετική, σχέση πολλών ετών. Έχετε περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μία πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε αριθμό ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις. Πρέπει να σας αποδώσουμε τα εύσημα για αυτό. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος. Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας και θέλω να σας ευχαριστήσω. Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα.

Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ καταρχάς για τη φιλοξενία σας και ελπίζω κάποια στιγμή να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την Ελλάδα. Είστε πάντοτε καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες αγαπούν τις ΗΠΑ, τη χώρα σας, αλλά έχετε και πολλούς Έλληνες στις ΗΠΑ, πράγμα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, την πολιτική. Και έχετε και πολλούς υποστηρικτές εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ πολύ.

Εισαγωγικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στο Λευκό Οίκο 

Ακολουθεί άτυπη μετάφραση των δηλώσεων του Προέδρου Τράμπ:

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Ευχαριστώ πολύ. Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να κάνω ένα αρχικό σχόλιο, το χρηματιστήριο σήμερα έπιασε ιστορικό υψηλό, ξεπέρασε για πρώτη τις 23.000 μονάδες. Επομένως είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Ελπίζουμε ότι και η Ελλάδα θα πράξει το ίδιο. Νομίζω ότι θα το κάνει.

Καλωσορίζω τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα.  Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρωθυπουργό, προς όλη την αντιπροσωπεία για την επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο.

Η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της Λογοτεχνίας, της Φιλοσοφίας, των Επιστημών και τόσων άλλων τομέων. Η Αμερική βλέπει αυτή την ένδοξη κληρονομιά με θαυμασμό και δέος. Έχετε πραγματικά τεράστια κληρονομιά κ. Πρωθυπουργέ. Ίσως για αυτό το λόγο  η φιλία της Αμερικής με τον ελληνικό λαό είναι μακρά και ανθεκτική. Ο Thomas Jefferson έγραψε: «Στην αυγή του νέου ελληνικού κράτους, κανένας λαός δεν συμπάσχει περισσότερο με τους Έλληνες πατριώτες και κανείς δεν προσέφερε πιο ειλικρινείς προσευχές προς το Θεό για την επιτυχία των Ελλήνων  από τον Αμερικανικό λαό. Τα λόγια του Jefferson ισχύουν μέχρι σήμερα.

Κύριε πρωθυπουργέ, με περηφάνια σας αναφέρω ότι τον περασμένο Μάρτιο γιορτάσαμε την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας ακριβώς σε αυτό το σημείο, στον Λευκό Οίκο. Και ήταν θαυμάσια.

Η Αμερική και η Ελλάδα  μοιράζονται αυτή την κοινή ιστορία και κληρονομιά και τη δέσμευση  των λαών μας για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία  και εργάζονται από κοινού   σε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες. Αυτή την περίοδο ανοίγονται μπροστά μας εξαιρετικά μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες με διαφορετικές μορφές. Ο πρωθυπουργός και εγώ μόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της Άμυνας, της Ενέργειας και του Εμπορίου.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό που ως υπέροχοι οικοδεσπότες  φιλοξενούν το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στη ναυτική βάση του κόλπου Σούδας. Θα ήθελα να επαινέσω την Ελλάδα γιατί είναι από τα ελάχιστα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τουλάχιστον το 2%  του ΑΕΠ τους στη Άμυνα. Επίσης, η κυβέρνησή μου ήδη ενημέρωσε το Κογκρέσο  για  μια πιθανή πώληση στην Ελλάδα ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη  F-16.  Αυτή η συμφωνία, που  θα ενδυναμώσει την ελληνική  Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε  2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Επίσης, κάνουμε μεγάλα βήματα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας. Ο αμερικανικός λαός στέκεται δίπλα στον ελληνικό καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια έπληξε τη χώρα. Ενθάρρυνα τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξή μας για ένα υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης χρέους. Μία ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και τις επενδύσεις  καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τους προκατόχους του και τον ελληνικό λαό για όλες τις προσπάθειές τους για επιστροφή στη σταθερότητα και την ευημερία στην Ελλάδα.

Στον τομέα της Ενέργειας, εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Δι-Αδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου(IGB) που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών  εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που όπως γνωρίζετε  αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές.

Αυτές οι πρωτοβουλίες καθιστούν και τους δυο λαούς πιο ασφαλείς και δημιουργούν πολλές και ικανοποιητικές θέσεις εργασίας για  τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες μας. Τέλος, είμαι ιδιαίτερα περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Σε αυτή την διεθνή εμπορική έκθεση οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν την αμερικανική τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή. Ανυπομονούμε να στείλουμε μια ανώτατου επιπέδου αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσει αυτή την υπέροχη εκδήλωση.

Κύριε πρωθυπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω πάλι για την παρουσία σας σήμερα εδώ και για τη συμμετοχή σας στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Ανυπομονώ να έχουμε πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις στο μέλλον και στενή και θερμή συνεργασία σε πάρα πολλούς κοινούς στόχους. Θα χτίσουμε πάνω στα θεμέλια της κοινής ιστορίας και των ιδεωδών μας για να επιδιώξουμε ένα μέλλον ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης και για τα δύο κράτη μας.

Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φιλοξενία του και για τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα. Η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές μας, στις αξίες που από κοινού μοιραζόμαστε οι δύο λαοί.

Είναι ορθό ότι οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα, όπως και το γεγονός ότι η ελληνική Επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αμερικανικό αγώνα για ανεξαρτησία.

Την ίδια στιγμή, η σχέση μας στηρίζεται και σε μια εξαιρετικά δυναμική ομογένεια, ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες.

Όπως τονίσαμε πριν από λίγο, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι λαοί μας αγωνίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον  κατά του φασισμού. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι γι΄ αυτό. Σήμερα, η στρατηγική μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τροφοδοτείται, δε, από τη σημαντική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα μας και ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τη στήριξη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να σταθώ λίγο. Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους, που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά θα έλεγα ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο:

  • Πρώτον, εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αρχίζει και προσελκύει επενδύσεις και αυξάνει τις εξαγωγές της, όπως βλέπουμε, άλλωστε, και από το ελληνοαμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο. Αφήνοντας πίσω, όχι μόνον την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή.
  • Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται σήμερα, ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές, αλλά και ταυτόχρονα, ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Μια χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μια χώρα αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ που εκπληρώνει τις ΝΑΤΟϊκές της υποχρεώσεις και συνεργάζεται στενά, στον αμυντικό τομέα, με τις ΗΠΑ. Μια χώρα που διατηρεί ταυτόχρονα τον διάλογο με την Τουρκία, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε –και τις προκλήσεις πολλές φορές- γνωρίζοντας, όμως, τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Μια χώρα, επίσης, που προωθεί σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
  • Τρίτον, η Ελλάδα, όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του αγωγού TAΡ και την προώθηση του αγωγού East med, τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Να αναφέρω την ανάπτυξη των σημαντικών μας λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και την προώθηση ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ.

Πρώτον, διότι προσβλέπουμε –και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα της επίσκεψής μου εδώ και της συνάντησής μου και με οικονομικούς παράγοντες- σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων. Και στην ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθειά μας να βγούμε από αυτή την τρομακτική κρίση. Το γεγονός, δε, ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα το 2018 στη Δ.Ε.Θ. θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Δεύτερον, διότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας μόνο εάν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό, τόσο στον διπλωματικό, όσο και στον αμυντικό τομέα. Προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα δώσει μια νέα προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, όμως, τονίζουμε ότι η επικίνδυνη, παραβατική, αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής, θα προστατεύει και πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Τραμπ για τις εξαιρετικές συνομιλίες που είχαμε, οι οποίες πιστεύω θα δώσουν μια ουσιαστική ώθηση στην ήδη σημαντική δυναμική της συνεργασίας μας. Και να πω ότι αποφασίσαμε και τη δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας, ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας για να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία αλλά και σε όλους τους τομείς.

Ευχαριστώ θερμά.

A508247

A508269

A508329

A508798

L1260873

L1270036 2




Total
0
Shares
Previous Article

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Κων/νος Μπαλατσούκας

Next Article

Συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Τραμπ

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…