Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση Σκόνδρα – Λυκουρέντζου για την διαφορά μεταξύ εμπορικής τιμής και αποζημίωσης ΕΛΓΑ στο βαμβάκι.

Συνάντηση Σκόνδρα – Λυκουρέντζου για την διαφορά μεταξύ εμπορικής τιμής και αποζημίωσης ΕΛΓΑ στο βαμβάκι.

Συνάντηση Σκόνδρα – Λυκουρέντζου για την διαφορά μεταξύ εμπορικής τιμής και αποζημίωσης ΕΛΓΑ στο βαμβάκι.

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα, που αφορούν τις αποζημιώσεις των αγροτών, είχε η Βουλευτής μας, κ. Σκόνδρα, σε συνάντηση της με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Σε δήλωση της η κ. Σκόνδρα, αναφέρει:

«Στην εποικοδομητική συζήτηση, που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και αγαπητό φίλο, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, έθεσα σφαιρικά τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Καρδίτσας και τις ανησυχίες, από τις οποίες διακατέχονται.

Επισήμανα ότι ο Νομός μου, τον τελευταίο χρόνο χτυπήθηκε αλύπητα από έντονα καιρικά φαινόμενα, συνεχόμενα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, επηρεάζοντας τις καλλιέργειες σε όλες τις φάσεις τους.

Ξεκινήσαμε με τον «Ιανό», είχαμε εκτεταμένους παγετούς, ακολούθησε το φαινόμενο της κυτταρικής καταιγίδας, που προκάλεσε καταστροφές σε πολλές χιλιάδες στρέμματα, κυρίως σε καλλιέργειες βάμβακος και αραβοσίτου. Ακολούθησαν οι πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια καύσωνες και τέλος, είχαμε τις έντονες βροχοπτώσεις, που εμπόδισαν την ολοκλήρωση της συγκομιδής βάμβακος.

Βεβαίως, ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε ως όφειλε στις εκτιμήσεις και αποζημιώσεις των παραγωγών. Λόγω όμως της αύξησης της τιμής πώλησης του βαμβακιού φέτος, απασχολεί έντονα τους αγρότες, ότι το ύψος αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ θα παραμείνει στα 0.45 ευρώ/κιλό.

Γνωρίζοντας βέβαια, ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την τροποποίηση της τιμής αυτής, διότι ορίζεται με ΚΥΑ στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και δεν δύναται να αλλάξει εκ των υστέρων, συζήτησα με τον κ. Πρόεδρο, πώς; θα μπορούσε να αντισταθμιστεί αυτή η διαφορά.

Τόνισα δε, ότι με δεδομένο το μεγάλο κόστος καλλιέργειας, οι αγρότες μέσα από την φετινή καλή τιμή, θα μπορούσαν να αναπληρώσουν χαμένα έσοδα και να πάρουν μια βαθιά οικονομική ανάσα.

Ο κ. Λυκουρέντζος, κατανοώντας πλήρως, τον προβληματισμό και την απογοήτευση των αγροτών, λόγω της χαμένης ευκαιρίας, με διαβεβαίωσε, ότι αφού μελετήσει τα οικονομικά στοιχεία, θα επεξεργαστεί ενδεχόμενο πρόσθετης αποζημίωσης στους πληγέντες αγρότες.

Θεωρώ πολύ θετική την προσέγγιση του Προέδρου του ΕΛΓΑ και γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης, για την πρωτογενή παραγωγή, είμαι αισιόδοξη ότι θα προκύψει ικανοποιητική λύση.

Τέλος, στο ζήτημα που του έθεσα, ότι δεν έγιναν ακόμη εκτιμήσεις στις δενδροκαλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό τον Απρίλιο στο Νομό μου, μου εξήγησε ότι πράγματι καθυστέρησαν καθώς δεν επαρκούσαν οι εκτιμητές στο υποκατάστημα Λάρισας, λόγω αυξημένων αναγκών, ωστόσο και αυτές θα προχωρήσουν τώρα πια άμεσα.»




Total
0
Shares
Previous Article
elliniki astynomia

Καλαμπάκα: Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση

Next Article
argithea dromoi 5

Δημήτρης Παπακώστας: Η ....'απροσπέλαστη' Αργιθέα ....ασφαλτοστρώνει δρόμους με εθνικούς πόρους!

Related Posts

Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…
mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…
Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…