Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση Πέτσα – Σακελλαρίου για τα προβλήματα των Δήμων από την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Συνάντηση Πέτσα – Σακελλαρίου για τα προβλήματα των Δήμων από την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Συνάντηση Πέτσα – Σακελλαρίου για τα προβλήματα των Δήμων από την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Σημαντικά ζητήματα που ανέκυψαν από την ενεργειακή κρίση, έθεσε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, παρουσία και της βουλευτού Καρδίτσας της ΝΔ κ. Ασημίνας Σκόνδρα.

Ο κ. Σακελλαρίου, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων, ενημέρωσε τον υπουργό ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ελάφρυνσης των Δήμων και κατ’  επέκταση των Δημοτών, που τελικά αυτοί θα κληθούν να επωμισθούν το επιπλέον κόστος.

Ειδικά για τον Δήμο Παλαμά τόνισε ότι είναι από τους ελάχιστους, μαζί με τον γειτονικό Δήμο Σοφάδων, που στις αρμοδιότητές του έχει την άρδευση. Διαθέτει 550 και πλέον  παρόχθια αντλιοστάσια και γεωτρήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών άρδευσης του πληθυσμού που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα. Πρόσθεσε, δε, πως με την συμβολή τόσο των προγενέστερων Δημοτικών Αρχών, όσο και της σημερινής  ο τομέας του αγροτικού εξηλεκτρισμού στον Δήμο έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό έρχεται σήμερα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, να λειτουργήσει “τιμωρητικά” λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου και ενημέρωσε τον κ. Πέτσα ότι, λόγω της ρήτρας, οι λογαριασμοί ρεύματος που καλείται να πληρώσει ο Δήμος είναι επιβαρυμένοι με ποσό που πλησιάζει τις 400.000 ευρώ.  Ποσό,, που λόγω της ανταποδοτικότητας της άρδευσης, θα μετακυλήσει στους αγρότες. Έχουν γίνει εξαγγελίες, συνέχισε  μείωσης λογαριασμών των ΔΕΥΑ και των ΤΟΕΒ των αγροτών που έχουν γεωτρήσεις και ορθώς συνέβη αυτό, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για Δήμους όπως ο δικός μας που πληρώνει ετησίως πάνω από 1 εκ ευρώ για ρεύμα άρδευσης  και πλέον αυτό το ποσό το αυξάνει δραματικά η ρήτρα.

Επίσης ο δήμαρχος Παλαμά εξέφρασε προς τον κ Πέτσα τον προβληματισμό του για την μη εφαρμογή ακόμα της απόφασης για μείωση κατά 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ΔΕΥΑ Παλαμά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον υπουργό, η ΔΕΥΑ Παλαμά πλήρωνε μηνιαίως ρεύμα περίπου 15.000 ευρώ. Ο λογαριασμός του Ιανουαρίου ήταν υπερδιπλάσιος και συγκεκριμένα 33.000 ευρώ, ενώ η μείωση δεν ξεπέρασε τις 4.000 ευρώ. Τον δε Φεβρουάριο ο λογαριασμός ήταν 29.000 ευρώ και η μείωση 6.000 ευρώ. Ποσά που απέχουν σημαντικά από το 50% της κυβερνητικής εξαγγελίας.

Ο κ. Πέτσας έδειξε κατανόηση και ενδιαφέρον για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την άρδευση και υποσχέθηκε ότι θα επιχειρηθεί η καταγραφή των Δήμων που ασχολούνται με αυτή, προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι  για το δεύτερο μέρος της προκαταβολής της έκτακτης ΚΑΠ, που αφορά στην κάλυψη αναγκών από την ενεργειακή κρίση και  αναμένεται να δοθεί τον Μάιο στους Δήμους, πέραν του πληθυσμιακού κριτηρίου θα ληφθούν υπόψιν και ιδιαιτερότητες όπως η άρδευση.

Διευκρινίζεται πως επειδή αυτό το διάστημα βγαίνουν οι βεβαιωτικοί κατάλογοι των παρόχθιων ο Δήμος Παλαμά θα καταλογίσει υποχρεωτικά όλο το επιπλέον ποσό και εφόσον υπάρξει μείωση θα επιχειρηθεί να συμψηφιστεί την επόμενη χρονιά.

Συνάντηση Πέτσα – Σακελλαρίου για τα προβλήματα των Δήμων από την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Εντάξεις έργων στο «Αντώνης Τρίτσης»

Δύο σημαντικά έργα για τον Δήμο Παλαμά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ένα ακόμη βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα.

Ειδικότερα πρόκειται για:

-Το έργο “Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου κατανάλωσης και μείωσης διαρροών στα εσωτερικά δίκτυα νερού του Δήμου Παλαμά”. Το έργο εντάσσεται στην ΑΤΟ1 (υποδομές ύδρευσης) και έχει προϋπολογισμό 2.297.909 ευρώ

-Το έργο “Ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης στα πλαίσια της Βιώσιμης Κινητικότητας και της ενεργειακής εξοικονόμησης στον Δήμο Παλαμά”. Το έργο εντάσσεται στην ΑΤ12 (Δράσεις ηλεκτροκίνησης στους Δήμους). Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι 1.500.000 ευρώ ενώ ο αρχικός ήταν 2.419.000 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Παράλληλα ενημέρωσε ότι πριν το Πάσχα θα υπογραφεί η ένταξη άλλου ενός πολύ σημαντικού έργου για τον Δήμο Παλαμά. Πρόκειται για την “Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας” προϋπολογισμού 3.450.000 ευρώ, που θα ενταχθεί στην ΑΤ05 (Ανάπτυξη υπαίθρου – Αγροτική οδοποιία).

Ο κ. Σακελλαρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συγκεκριμένες  εξελίξεις, που έχουν άμεση συνάρτηση με την ετοιμότητα του μηχανισμού του Δήμου για την υποβολή άρτιων προτάσεων, επαναλαμβάνοντας παράλληλα το αίτημα για να ληφθεί μέριμνα για στήριξη στο θέμα της ενεργειακής κρίσης.




Total
0
Shares
Previous Article
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας: Βήμα – βήμα προς τον τίτλο - Το Σάββατο με Χ.Τρικούπη

Δοκιμασία στην -αήττητη στην έδρα της- Ελευθερούπολη για τον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας το Σάββατο

Next Article
Δήμος Μουζακίου: Αρχίζει η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου - Κατάθεση δικαιολογητικών για ένταξη - Δήμος Μουζακίου: Ενημέρωση για τη διακοπή υδροδότησης σε Τοπικές Κοινότητες της ΔΕ Παμίσου - Δήμος Μουζακίου - Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου

Ακίνητο για στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου αναζητεί ο Δήμος Μουζακίου

Related Posts