Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δικτύου με τον αναπληρωτή ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς

Συνάντηση με τον αναπληρωτή ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς κ. Ηλία Τσέλιγκα είχε πενταμελής αντιπροσωπεία του Δικτύου φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων.

Μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις της επαπειλούμενης μαζικής αδειοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικές εγκαταστάσεις και υδροηλεκτρικά) χωρίς την ενημέρωση των κατοίκων και με ελλιπέστατες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Επισημάνθηκε η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού καθώς και η χρήση από τους μελετητές των εταιρειών αναχρονιστικών και  αμφιβόλου πιστότητας στοιχείων, που  μπορούν να οδηγήσουν σε μια άναρχη ανάπτυξη τέτοιων επιζήμιων εγκαταστάσεων. Μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι δήθεν επενδυτές που χωρίς να έχουν καταβάλει το παραμικρό ποσό, θα βρεθούν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις που συγκεντρώνονται μέσω των λογαριασμών από τους καταναλωτές.

Αμφίβολο είναι και το τελικό ενεργειακό όφελος αφού παρότι θα πληρώνεται στο ακέραιο η ονομαστική απόδοση τέτοιων συστημάτων, στο δίκτυο το ωφέλιμο ενεργειακό ισοζύγιο αναμένεται να είναι της τάξης του 2%! της ονομαστικής. Αν σε όλα αυτά προστεθούν η μόνιμη αλλοίωση και οι βαριές επιπτώσεις στα ορεινά οικοσυστήματα τότε τα περισσότερα εξ αυτών των σχεδίων δεν θα λειτουργήσουν ούτε στο ελάχιστο στην κατεύθυνση της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης.

Πεποίθηση του Δικτύου είναι ότι αυτοί οι οικονομικοί πόροι μπορούν και πρέπει να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των μειονεκτικών ορεινών περιοχών δίνοντας έμφαση σε φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία, η αγροτική οικονομία και ο αγροτουρισμός και κάθε άλλου είδους υγιής επιχειρηματικότητα.

Σαν επίκαιρα και πρόσφατα παραδείγματα αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις των ΜΥΗΕ στην Οξυά Μουζακίου και στον Μπεσιώτη Νεράιδας και στις αιολικές εγκαταστάσεις στον Ίταμο Καρδίτσας.

 Ως διέξοδο στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας το Δίκτυο προκρίνει αφενός τα μικρά υδροηλεκτρικά μικρής ισχύος (ανάλογης μ’  αυτή που εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη και σίγουρα μικρότερης κατά πολύ απ’  αυτή που επιδιώκουν οι σημερινοί επενδυτές στην Ελλάδα), τα οποία θα χωροθετούνται σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες και τη σημερινή φέρουσα ικανότητα των ρεμάτων και ποταμών μας, θα εξασφαλίζεται πραγματική και ουσιαστική οικολογική παροχή για κάθε εποχή του χρόνου, δε θα απαιτούνται εκτροπές νερού σε μήκος πολλών χιλιομέτρων από τις κοίτες,  κ.λ.π.,  και αφετέρου την ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας, σε μικρά υψόμετρα.

Και στις δύο περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η προηγούμενη πραγματική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και η σύμφωνη γνώμη τους, ενώ για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των συγκεκριμένων μορφών παραγωγής ενέργειας εκτιμάται πως πρέπει να προκριθεί, ει δυνατόν, η δημιουργία εταιρειών λαϊκής βάσης.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου ζήτησαν και είχαν την διαβεβαίωση ότι οι υπηρεσίες στα πλαίσια των υποχρεώσεών τους προβαίνουν στις ενδεδειγμένες από το νόμο ενέργειες για τον έλεγχο των διαδικασιών αδειοδότησης και είναι στην διάθεση των πολιτών για παροχή.

Diktio-agrafon




Total
0
Shares
Previous Article

Το Πανηγύρι στο Μοσχόφυτο -Τιμήθηκε η Μνήμη του Προφήτη Ηλία

Next Article

Ανοιχτή πρόσκληση σε σύσκεψη για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση TOUR NATUR

Related Posts