Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση Α. Σκόνδρα με Δ. Παπαγιαννίδη για Απονιτροποίηση και Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Συνάντηση Α. Σκόνδρα με Δ. Παπαγιαννίδη για Απονιτροποίηση και Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Συνάντηση Α. Σκόνδρα με Δ. Παπαγιαννίδη για Απονιτροποίηση και Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Ρυθμίζεται το ζήτημα «κηπευτικών χαμηλής κάλυψης»

Συνάντηση εργασίας είχε η Βουλευτής του νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα με τον κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συζητήθηκαν αναλυτικά δύο αγροτικά θέματα, που αφορούν τα Προγράμματα Απονιτροποίησης και Νέων Αγροτών.

Το πρώτο αφορά στους όρους του νέου διετούς προγράμματος απονιτρορύπανσης. Ως γνωστόν, στο προηγούμενο πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι Καρδιτσιώτες αγρότες είχαν αδικηθεί και από τους 3.355 που είχαν καταθέσει φακέλους προς ένταξη, εντέλει εντάχθηκαν μόνο οι 1.015.

Η κ. Σκόνδρα, σε συνέχεια των έως τώρα παρεμβάσεων, και δεδομένης της πρόσκλησης συμμετοχής που αναμενόταν να εκδοθεί, ενημερώθηκε για τις διαφοροποιήσεις και τις νέες προοπτικές ένταξης, των Καρδιτσιωτών αγροτών στο εν λόγω πρόγραμμα.

Η δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής για το νέο πρόγραμμα, έγινε χθες, 16/2/2022 με καταληκτική ημερομηνία στις 14/3/2022.

Η διάρκεια του νέου κύκλου απονιτρορύπανσης είναι διετής και είναι σημαντικό, ότι το ανώτατο πλαφόν στρεμμάτων περιορίζεται στα 200 στρέμματα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων αγροτών.

Στην συνέχεια, το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η ένταξη ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», όσον αφορά αιτούντες με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, που κινδύνευαν να μείνουν εκτός προγράμματος.

Η κ. Σκόνδρα, είχε ενημερωθεί από τον Γεωπονικό Σύλλογο Καρδίτσας και το Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. και είχε θέσει το ζήτημα στον κ. Παπαγιαννίδη, ο οποίος με την σειρά του, είχε δεσμευτεί να ερευνήσει πιθανή λύση, ώστε να μην αποκλειστούν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πανελλαδικά αγγίζουν τους 1.000, εκ των οποίων 150 περίπου ανήκουν στο Νομό μας.

Στην τελευταία τους συνάντηση, ο κ. Παπαγιαννίδης ενημέρωσε την Βουλευτή, ότι λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προτάσεις του Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε., όσο και τις δικές της παρεμβάσεις, αλλά και για την ίση μεταχείριση των ενδιαφερομένων αγροτών, οι φάκελοι που αφορούν καλλιέργειες με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, δεν θα μείνουν εκτός προγράμματος και θα αξιολογηθούν ως θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη.

Τέλος, η κ. Σκόνδρα, στο πλαίσιο της συνάντησης, ενημερώθηκε για την εξέλιξη και την πορεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τον σχεδιασμό κατανομής των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διοχευτευθούν στους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μας.

 
Total
0
Shares