Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συμμετοχή της Π.Ο.Α.Σ. στην Ομάδα Εργασίας με θέμα: Ανάπτυξη της Αργιθέας

Με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου πραγματοποιήθηκαν, τόσο στις 26/02/2016 στο Μουζάκι, όσο και στις 31/3/2016 στην Καρδίτσα, διαδοχικές συναντήσεις εργασίας εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης Αργιθέας, της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, του Ε.Β.Ε. Καρδίτσας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων, τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (Ε.Ο.Σ.Κ.) και του Σπηλαιολογικού Ομίλου.

Η ΠΟΑΣ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μία τόσο αξιόλογη πρωτοβουλία που προωθεί τις δημιουργικές συνεργασίες και περιλαμβάνει ένα ευρύ πλαίσιο προτάσεων για την αντιμετώπιση των κρίσιμων χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή μας. Ανταποκρινόμενη λοιπόν στην ενδιαφέρουσα αυτή πρόσκληση, η Ομοσπονδία μας εκπροσωπήθηκε στις συναντήσεις από τα αρμόδια μέλη του Δ.Σ. κα. Έλλη Τσιρογιάννη και κ. Θανάση Κωφό, καθώς και τον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλη Θεοδωράκη.

Ειδικότερα, η ΠΟΑΣ συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας με θέμα: Ανάπτυξη της Αργιθέας. Σκοπός της ομάδας αυτής, είναι η προσέλκυση επισκεπτών που έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες στην Αργιθέα, ενώ συζητήθηκαν και οι παράγοντες που επηρεάζουν το συγκεκριμένο σκοπό.

Συμμετοχή της Π.Ο.Α.Σ. στην Ομάδα Εργασίας με θέμα: Ανάπτυξη της Αργιθέας

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα κάτωθι σημεία:

  • Έργα υποδομής. Η ομάδα επιλέγει να ασχοληθεί με τα μικρά έργα (όπως μονοπάτια), γιατί μπορούν να σχεδιαστούν τοπικά. Τα μονοπάτια που συνδέουν σημεία φυσικού κάλλους ή μνημεία (π.χ, μοναστήρια) έχουν προτεραιότητα.
  • Καταρτισμένοι επαγγελματίες. Αν δεν υπάρχουν, η εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα είναι πλημμελής. Η δικτύωση και συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων και αγροτικών – κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να επιδιωχθεί και να υποστηριχτεί. Επίσης η ύπαρξη επαγγελματιών ή φορέων άσκησης εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Η δημιουργία «πακέτων υπηρεσιών» που θα προτείνεται προς πώληση σε επισκέπτες αποτελεί προτεραιότητα.
  • Καταλύματα κατά μήκος διαδρομών (κυρίως στην αρχή και το τέλος αυτών). Επειδή η βιωσιμότητά τους είναι προβληματική, θα πρέπει να εξεταστεί η μετατροπή μη χρησιμοποιούμενων κτιρίων (π.χ. σχολεία) σε χώρους διαμονής. Επίσης οι χώροι όπου θα μπορούσαν να στηθούν σκηνές (camping) είναι μια καλή λύση.
  • Φυσικοί πόροι. Διατήρηση, ανανέωση και ορθολογική εκμετάλλευση των δασών που αποτελούν πηγή πλούτου και φυσικού κάλλους.
  • Σημεία ιδιαίτερου κάλλους (κυρίως δασικών περιοχών). Η προβολή μέσω καλαίσθητων εντύπων και social media(SMS) μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του σκοπού
  • Μνημεία. Η προβολή και η τεκμηρίωση, η συντήρηση και η βελτίωση της επισκεψιμότητας (πρόσβασης) θρησκευτικών (κυρίως) μνημείων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο
  • Συμμετοχή νέων στις τοπικές δραστηριότητες και κυρίως στην προβολή τους μέσω SMS.
  • Άλλα πολιτιστικά στοιχεία (πανηγύρια, γαστρονομία κλπ). Ανάδειξη, τεκμηρίωση, προβολή πολιτιστικών στοιχείων.
  • Τοπικά προϊόντα. Τυποποίηση, οργάνωση της επί τόπου πώλησης – διάθεσης σε επισκέπτες.

Σε όλα αυτά προτάθηκαν τρόποι και μέσα υλοποίησης, ενώ προγραμματίζεται επόμενη συνάντηση για μετά τις εορτές του Πάσχα. Όποιος επιθυμεί να συμβάλλει με ιδέες, προτάσεις, σκέψεις ή παρατηρήσεις πάνω σε αυτούς τους θεματικούς άξονες, μπορεί στο προσεχές χρονικό διάστημα να έρθει σε επικοινωνία με την κα. Έλλη Τσιρογιάννη, προκειμένου να συμπεριληφθούν εάν καθίσταται εφικτό στο σχεδιασμό της Ομάδας Εργασίας.

Για το ΔΣ της ΠΟΑΣ

Η πρόεδρος
Νανά Μαυραντζά
(2410252150,6978726353)
Ο Γεν.Γραμματέας
Ανδρέας Στεργίου
(6942703608)



Total
0
Shares
Previous Article

Συγχαρητήρια του Α.Σ.Κ. για την άνοδο του Σ.Π.Α.Κ.

Next Article

Εγγραφή στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…