Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συλλυπητήριο μήνυμα Θάνου Σκάρλου για το θάνατο της Μαίρης Θεολόγη

SKARLOS THANOS

Συλλυπητήριο μήνυμα Θάνου Σκάρλου για το θάνατο της Μαίρης Θεολόγη

Μια αυθεντική μορφή της καραγκούνικης παράδοσης και συνολικά του πολιτισμού έφυγε από κοντά μας. Η Σοφαδίτισσα Μαίρη Θεολόγη – Πώποτα, πρόεδρος και ψυχή του Λαογραφικού Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ, υπηρέτησε ακούραστα, αλλά κυρίως με μεράκι και πάθος τον πολιτισμό, δείχνοντας τι σημαίνει προσφορά και συλλογικότητα.

Η Μαίρη Θεολόγη, κόρη του παιδιάτρου Χρήστου Πώποτα και της Χρυσής Πώποτα συνέδεσε γρήγορα το όνομά της με την παράδοση της περιοχής, όπου με τα χορευτικά συγκροτήματα και τις δράσεις της, προέβαλε και διαφήμιζε σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Σε όλη αυτή την μακρόχρονη  πορεία της χαρακτηριζόταν για το ήθος, τον δυναμικό της χαρακτήρα και την αγάπη της για την «Καραγκούνικη» τέχνη και έτσι θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας.

Ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση και διατήρηση της παράδοσης, αλλά και στο «μπόλιασμα» του πολιτισμού μέσα από τη συνεργασία και τη συλλογικότητα. Με χαμόγελο, διάθεση για προσφορά και πάθος για ότι καταπιανόταν, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στον τοπικό μας πολιτισμό.

Αναμφίβολα αποτέλεσε μια κορυφαία προσωπικότητα και αισθανόμαστε ευγνώμονες καθώς άφησε πίσω της ένα πολύ πλούσιο έργο, ένα ισχυρό πνευματικό αποτύπωμα ενώ ταυτόχρονα στη μακρά πορεία της στο χώρο του πολιτισμού μετέδωσε αυτά τα αισθήματα αγάπης για την παράδοσή μας και σε εκατοντάδες νέα παιδιά

Στο πρόσωπο της Μαίρης Θεολόγη αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο, μια πραγματική φίλη,που με τη σοφία της, τη διεθνή παρουσία της, τη διεισδυτική έρευνα και την προσήλωση της στην καραγκούνικη παράδοση, παρέδωσε μαθήματα πολιτισμού σε γενιές συντοπιτών μας.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό έφυγε από τη ζωή αφήνοντας όχι μόνο ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια μοναδική και πολύτιμη κληρονομιά,μια σημαντική παρακαταθήκη στον τομέα του πολιτισμού , αλλά και μοναδικές μαρτυρίες για την λαογραφική κληρονομιά και παράδοση. Κληρονομιά στάσης ζωής, υποδειγματικού έργου, μεθοδικής και ακάματης ερευνητικής δουλειάς, ισχυρού αξιακού φορτίου, κοινωνικής ευαισθησίας.

Η εκλιπούσα ως Πρόεδρος του ιστορικού Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ με έτος ίδρυσης το 1960 , γαλούχησε γενιές στην καραγκούνικη παράδοση και με τη δική της μοναδική συμβολή  ο πολιτισμός μας έγινε αναγνωρίσιμος στο πανελλήνιο και παράλληλα έγινε το όχημα για να διαφημιστεί και να αγαπηθεί ο τόπος μας, και να ταξιδέψει  η πλούσια ιστορία μας  σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η Μαίρη Θεολόγη, με αναρίθμητες τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναρίθμητες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας  περήφανος άνθρωπος, που εργάστηκε με πάθος για το ιδεώδες της καρακούνικης παράδοσης, ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι και να διατηρείται στο ακέραιο η  επαφή με τις ρίζες και την ταυτότητά μας.

Η ποιότητα του χαρακτήρα της, το ήθος της και η διάθεση προσφοράς στον τόπο μας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της.




Total
0
Shares
Previous Article
sxoleia photo pagetos

Κλειστά όλα τα σχολεία στο Δήμο Σοφάδων την Τετάρτη 17/2

Next Article
sxoleia pagetos xionia

Κλειστά την Τετάρτη τα σχολεία – Κανονικά οι παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Καρδίτσας