Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σύλλογος των απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων: Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ.Παναγιωτόπουλο

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των απανταχού Καρδιτσιωτών - Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών

Σύλλογος των απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων: Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ.Παναγιωτόπουλο

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Κύριε Υπουργέ,           

Την περασμένη Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ο Σύλλογός μας τίμησε με την δέουσα επισημότητα και με ιδιαίτερη λαμπρότητα τον συμπατριώτη μας Πρωθυπουργό και Στρατηγό, Νικόλαο Πλαστήρα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, του εκπροσώπου του κ. Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και της εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων.

Μοναδική παραφωνία της εκδήλωσης ήταν η, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ηχηρή απουσία των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων για να τιμήσουν τον «Μαύρο Καβαλάρη», γεγονός που προξένησε σε όλους αλγεινή εντύπωση αλλά και ιδιαίτερη λύπη κι ένα αίσθημα πικρίας.

Δυστυχώς, μοναδικός υπεύθυνος γι’ αυτό το σοβαρό ατόπημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι από το 2020 το μόνο αρμόδιο για την διάθεση τιμητικών στρατιωτικών αγημάτων και αντιπροσωπειών, είστε εσείς προσωπικά, προς τον οποίον ο Σύλλογός μας απευθύνθηκε με την από 20-11-2021 διαμαρτυρία-αίτησή μας (την οποία κοινοποιήσαμε και στον κ. Υφυπουργό Άμυνας και στους κ.κ. Αρχηγούς Γ.Ε.ΕΘ.Α. και Γ.Ε.Σ.), ύστερα από την απορριπτική από 19-11-2021 απάντηση του Γραφείου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων του Υπουργείου σας («…το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί…») στο από 04-11-2021 αίτημά μας, να παραστεί ολιγομελής αντιπροσωπεία αξιωματικών και τιμητική φρουρά τεσσάρων ενόπλων οπλιτών στον τάφο (σεβόμενος ο Σύλλογός μας απόλυτα τις δυσμενείς συνθήκες με τον covid-19), στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Νικόλαο Πλαστήρα, πλην αγνοήσατε τον Σύλλογό μας και δεν μπήκατε καν στον κόπο να απαντήσετε ή να επικοινωνήσει κάποιος εκπρόσωπός σας μαζί μας.

Πιθανολογούμε ότι η πλήρης απαξίωση και εντεύθεν, η σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος του Συλλόγου μας εκ μέρους σας οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρείτε τον τελευταίο ως ένα «γραφικό» σωματείο που δεν διαθέτει τις «κατάλληλες διασυνδέσεις» για να διεκδικήσει την ικανοποίηση του εύλογου αυτού αιτήματος.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μόνον ο Σύλλογός μας, τα τελευταία σαράντα (40) χρόνια τιμά στην Αθήνα κάθε χρόνο τον τρεις φορές διατελέσαντα Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Στρατηγό, Νικόλαο Πλαστήρα, με αποκορύφωμα το έτος 2013, που πραγματοποίησε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών διημερίδα προς τιμή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από το θάνατό του (1953), με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και τιμώντας τον δεόντως ως Αρχηγό Κράτους, κάτι που έχει παραλείψει να πράξει αδικαιολόγητα η επίσημη Ελληνική Πολιτεία. Ο Σύλλογός μας είναι εκείνος που τιμά τον «Μαύρο Καβαλάρη» σε ετήσια βάση στον τάφο του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ο οποίος (τάφος του) είναι παρατημένος και εγκαταλελειμμένος από την Ελληνική Πολιτεία και τον φροντίζει ο Σύλλογός μας.

Προκαλεί, βεβαίως, εύλογη απορία, ειδικά αυτήν την, ομολογουμένως, δύσκολη περίοδο στις εξωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, πώς είναι δυνατόν το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην «…δύναται να ανταποκριθεί στο αίτημα…» του Συλλόγου μας συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην τιμητική εκδήλωση για τον Νικόλαο Πλαστήρα, όταν οι ίδιοι οι εχθροί του τελευταίου έχουν αναγνωρίσει την απαράμιλλη γενναιότητα και την καθοριστική συμβολή του στα πεδία των πολλαπλών μαχών που έδωσε, υπερασπιζόμενος την Πατρίδα μας και σώζοντας τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως και ο ομιλητής για τη ζωή και το έργο του «Μαύρου Καβαλάρη» στην προχθεσινή εκδήλωση, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, κ. Παναγιώτης Νάνος επεσήμανε, οι εκδηλώσεις τιμής για τον Νικόλαο Πλαστήρα είναι πλέον αναγκαίες, όχι για τον ίδιο τον τιμώμενο, που λόγω του ταπεινού χαρακτήρα του δεν θα τις επιζητούσε, αλλά για όλους τους Έλληνες, που πρέπει να εμπνέονται από τα ιδεώδη και τις αξίες που πρέσβευε ο «Άξιος της Πατρίδας» μας, άποψη που, μάλλον με την ηχηρή απουσία του το Υπουργείο σας, έδειξε, δυστυχώς κατά την άποψή μας, να μην συμμερίζεται.

Μοναδική έντιμη, σοβαρή και υπεύθυνη στάση σας θα πρέπει να είναι η αναγνώριση του ατοπήματος αυτού εκ μέρους του Υπουργείου σας, που αφενός, συνιστά ευθεία προσβολή και ασέβεια στη μνήμη ενός πραγματικού Γενναίου και Μεγάλου Έλληνα, του Νικολάου Πλαστήρα, αφετέρου δε, αμαυρώνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (το οποίο μέχρι και το 2019 που είχε την ευθύνη των τιμητικών αγημάτων αντιπροσωπειών, συμμετείχε ανελλιπώς στην ετήσια εκδήλωση) και η μη επανάληψή του στο μέλλον. Διότι, όπως και ο ίδιος ο Πλαστήρας είχε πει «Το πλανάσθαι ανθρώπινον αλλά το ομολογείν είναι ανώτερος πολιτισμός και ευγενέστερος ανδρισμός. Ένας λαός ούτω μόνο σκεπτόμενος αποτρέπει τας εκ της πλάνης συμφοράς και ευημερεί».

Ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε εσάς προσωπικά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τιμή,

Κων/νος Δ. Κουσαής 

Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου των απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων




Total
0
Shares
Previous Article
Επαρκές και ποιοτικό νερό σε 40 οικισμούς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Επαρκές και ποιοτικό νερό σε 40 οικισμούς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article
Αίολος/Γόμφοι: Κάλεσμα στους φιλάθλους για το Θεσσαλικό ντέρμπι της Κυριακής με την Νίκη Βόλου

Αίολος/Γόμφοι: Κάλεσμα στους φιλάθλους για το Θεσσαλικό ντέρμπι της Κυριακής με την Νίκη Βόλου

Related Posts