Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών ν. Καρδίτσας «ΖΩΗ»: Γράμμα σε έναν υποψήφιο Εθελοντή Αιμοδότη…
Γράμμα σε έναν υποψήφιο Εθελοντή Αιμοδότη…
Δεν έχεις προσφέρει ποτέ αίμα, αλλά θέλεις οπωσδήποτε να το κάνεις, απλά το σκέφτεσαι, το αμελείς, προβληματίζεσαι…..
Είναι η ώρα λοιπόν να μάθεις την αλήθεια
Αρχικά πρέπει να ξέρεις ότι έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος και μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες. Δεν φαίνεται σωστό, έτσι δεν είναι;
Εάν είσαι υγιής, το πιθανότερο είναι ότι μπορείς να προσφέρεις αίμα και σκέψου και ότι με την δική σου προσφορά με μία μόνο αιμοδοσία μπορείς να σώσεις τρεις ζωές ή να εξασφαλίσεις ανάγκες της δικής σου οικογένειας χωρίς να σου κοστίσει τίποτα.
Δεν είναι φοβερό αυτό !!!!!! Αν δεν έχεις πεισθεί ακόμη, σου δίνουμε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα που μπορεί να έχεις.
Μήπως φοβάσαι τις βελόνες;
Εάν δεν το έχεις προσπαθήσει ποτέ, άκουσε αυτούς που είναι ήδη εθελοντές αιμοδότες. Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί άνθρωποι σαν εσένα ξεπέρασαν τους φόβους τους και ανακάλυψαν ότι η αιμοληψία είναι ανώδυνη. Πρόκειται για ένα μικρό και γρήγορο τσίμπημα και διαρκεί 10 λεπτά.
Είναι αυτό τόσο σημαντικό ώστε να μην σου επιτρέπει να σώσεις τρεις ανθρώπους;
Σου παραθέτουμε πιο κάτω απαντήσεις για τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν.
Γιατί πρέπει να συμπληρώνω το ερωτηματολόγιο κάθε φορά που δίνω αίμα;
Μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε εάν πληροίς τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να είσαι εσύ ασφαλής τη δεδομένη στιγμή, αλλά και προκειμένου το αίμα που προσφέρεις να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για αυτόν που θα το πάρει.
Επιτρέπεται να έχω φάει πριν την αιμοδοσία;
Βεβαίως. Στην ουσία επιβάλλεται, αφού δεν θα μπορέσεις να αιμοδοτήσεις εάν δεν έχεις φάει κάτι ελαφρύ τις προηγούμενες δυο ή τρεις ώρες. Επίσης θα ήταν καλό να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών, όπως χυμοί, νερό (όχι αλκοολούχων) τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.
Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;
Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι 4-5 μήνες, το οποίο αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα έως τρεις φορές ανά έτος. (σημαντικό να ελέγχεται ο αιματοκρίτης σου).
Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια συχνότερα.
Μπορώ να κολλήσω AIDS ή κάτι άλλο κατά την αιμοδοσία;
Με κανέναν τρόπο. Όλα τα σετ που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης, αποστειρωμένα και αχρηστεύονται μετά από κάθε χρήση.
Μπορώ να δώσω αίμα εάν είμαι έγκυος;
Όχι. Οι έγκυες καθώς και οι μητέρες που θηλάζουν, δεν πρέπει να δίνουν αίμα (ισχύει για όλη της περίοδο του θηλασμού). Μπορούν να αιμοδοτήσουν 6 μήνες μετά τον τοκετό.
Πόση ώρα διαρκεί η αιμοδοσία ως διαδικασία;
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, εάν υπολογίσει κανείς και το χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολόγιου και του ιατρικού ελέγχου. Η πράξη της αιμοδοσίας από μόνη της διαρκεί μόνο δέκα λεπτά.
Τι γίνεται εάν έχω χαμηλό σίδηρο;
Εάν έχεις σιδηροπενία, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να διερευνηθεί η αιτία. Μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν παράλληλα έχεις και αναιμία τότε δεν μπορείς να δώσεις αίμα. Συχνές αιμοδοσίες μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα σιδηροπενία.
Πονάει εάν κανείς δίνει αίμα;
Όχι. Το απλό τρύπημα του δακτύλου για τον έλεγχο της αιμοσφαιρίνης και η είσοδος της βελόνης κατά την αιμοδοσία μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη στιγμή μια ελαφρά ενόχληση, η οποία δεν παραμένει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Σε πόσο χρόνο ο οργανισμός μου θα αναπληρώσει το αίμα που έδωσα;
Ο ανθρώπινος οργανισμός αναπληρώνει τον όγκο αίματος (πλάσμα) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αναπληρώνονται από τον μυελό των οστών μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, ενώ ο σίδηρος αναπληρώνεται περίπου μετά από έξι με οκτώ εβδομάδες.
Πως θα αισθάνομαι μετά την αιμοδοσία;
Οι συστηματικοί αιμοδότες συνήθως αισθάνονται καλά. Οι περισσότεροι αιμοδότες δεν αναφέρουν καμία ενόχληση εάν τις επόμενες τέσσερις ώρες καταναλώσουν αρκετά υγρά. Λίγοι άνθρωποι αισθάνονται μία μικρή αδυναμία και λιγότεροι αναφέρουν τάση προς λιποθυμία. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να σε ανησυχεί..
Σε πόσο χρόνο μετά την αιμοδοσία μπορώ να αρχίσω τις συνήθεις δραστηριότητες μου;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες αμέσως μετά την αιμοδοσία. Παρόλα αυτά είναι καλύτερα να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να φας τη φρυγανιά που σου προσφέρουμε και να πιεις την πορτοκαλάδα. Καλό είναι επίσης τις επόμενες τέσσερις ώρες να καταναλώσεις άφθονα υγρά όπως επίσης και να αποφύγεις βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
Για πόσο χρόνο μπορεί να αποθηκευτεί το αίμα;
Τα συμπυκνωμένα ερυθρά μπορούν να αποθηκευτούν για χρονικό διάστημα μέχρι 35 ή 42 ημέρες. Όταν είμαι μέλος σε ένα Σύλλογο αυτός καταγράφει τις αιμοληψίες μου για όποτε εγώ τις χρειαστώ!!!
Τι έλεγχοι γίνονται στο αίμα μου;
HIV 1, 2, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C καθώς και για τον ιό HTLV. Επίσης προσδιορίζεται η ομάδα αίματος σου, ενώ από το 2009 όλες οι μονάδες ελέγχονται και με μοριακές τεχνικές για την ηπατίτιδα Β,C και τον HIV.
Πότε μπορώ να μάθω την ομάδα αίματος μου;
Δύο με τρεις ημέρες μετά την αιμοδοσία μπορείς να απευθυνθείς στην υπηρεσία που έδωσες αίμα και να μάθεις την ομάδα σου. Εάν έχεις ζητήσει να βγει κάρτα αιμοδότη τότε θα πάρεις την κάρτα όπου θα αναγράφεται και η ομάδα αίματος σου.
Εάν είμαι αιμοδότης και χρειαστώ αίμα, θα βρώ αμέσως;
Τις περισσότερες φορές ναι. Εάν χρειάζονται πολλές μονάδες ή ανήκεις σε σπάνια ομάδα αίματος η αιμοδοσία και ο Σύλλογος που ανήκεις θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Δεν είναι αυτό κίνητρο για να γίνεις αιμοδότης; Μην περιμένεις μόνο όταν το χρειαστείς.
Αυτός ο μήνας είναι αυτός που μπορείς να κάνεις το πρώτο σου βήμα.
ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ. ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙΣ !!!
(πηγές..Ε.ΚΕ.Α)
ΕΚ ΤΟΥ Σ.Ε.Α.Καρδίτσας