Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συγκέντρωση οργής του Ποντιακού Ελληνισμού για τις δηλώσεις “Φίλη”

Πάνω από τρεις χιλιάδες Έλληνες Ποντιακής καταγωγής Πόντιοι βρέθηκαν με τα λάβαρα τις σημαίες και τις παραδοσιακές τους φορεσιές, από νωρίς το μεσημέρι στο Σύνταγμα, με πανό και συνθήματα για να αποδοκιμάσουν έντονα τον υπουργό Παιδείας για τις τελευταίες ανιστόρητες δηλώσεις του.

Όλοι οι Πόντιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα εκεί έπειτα από το κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ζητώντας από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα επίσημη απάντηση για όσα είπε ο κ. Φίλης και ειδικά ενόψει του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία το προσεχές διάστημα.

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρέθηκαν αρκετοί βουλευτές όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Νίκος Νικολόπουλος, η Άννα Καραμανλή, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο Κώστας Γκιουλέκας.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες, αλλά και σημαίες του Πόντου, ενώ από τα ηχεία ακουγόταν ποντιακή μουσική.

«Ζητήστε μας συγγνώμη», φώναζαν, ζητώντας «να μείνει στα σχολεία του Πόντου η ιστορία να μάθει ο κόσμος όλος για τη γενοκτονία».

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και με πορεία έφτασε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος & Νήσων Γ. Βαρυθυμιάδη, την ομιλία του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστου Τοπαλίδη και το χαιρετισμό του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, Γρηγόρη Κεσαπίδη.

Ο Γ. Βαρυθυμιάδης με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με την κινητοποίηση είπε ότι με τον ορισμό της «εθνοκάθαρσης» που απέδωσε στο ιστορικό και διεθνώς αναγνωρισμένο γεγονός της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων ο υπουργός Παιδείας «ξεχείλισε το ποτήρι». Χαρακτήρισε «διαδοχικά και ουσιαστικά» τα χτυπήματα σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως είναι: Η κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης στους 42.000 ομογενείς Ποντίους και η αφαίρεση από την διδακτέα ύλη της Γ΄ Λυκείου του κεφαλαίου “Παρευξείνιος Ελληνισμός”.

Ο Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους». Ο πρόεδρος της Παμποντιακής έκλεισε την ομιλία του με την ανάγνωση του ψηφίσματος το επιδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής από της αντιπροσωπεία της Παμποντιακής.

Τη μεγάλη αυτή, για αρχή, εκδήλωση, αμαύρωσε η επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος από αγνώστους λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης.

Όλοι οι Πόντιοι ανανεώνουν το ραντεβού για τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πρόσφατες υβριστικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας αλλά και την γενικότερη στάση της Κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε φωτο και video στο http://epontos.blogspot.gr/2015/11/video_6.html




Total
0
Shares
Previous Article

Με αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών φορέων της χώρας συναντήθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Next Article

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου