Στους 90 οι νεκροί από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα

Την ώρα που η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στον κοροναϊό, η εποχική γρίπη συνεχίζει τη δράση της.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 90, καθώς την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν 6 νέα θύματα.

Το ίδιο διάστημα, δύο άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς εκδήλωσαν σοβαρές επιπλοκές.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, η χώρα μας παραμένουμε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, με πτωτική τάση.

Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1 – 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 – 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

πηγή: iatronet.grTotal
0
Shares