Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στον Ίταμο των Αγράφων ο ΣΠΟΡΤ

Στον Ίταμο των Αγράφων ο ΣΠΟΡΤ

Στον Ίταμο των Αγράφων ο ΣΠΟΡΤ 

Πρώτη χειμωνιάτικη διαδρομή, πολλοστή φορά εφέτος μια συννεφιασμένη Κυριακή που προμηνύει τη βροχή. Χαμηλό το υψόμετρο του προορισμού μας, ο δασωμένος Ίταμος με τις χαρακτηριστικές δίδυμες κορφές του, που φαίνονται σαν καμπούρες καμήλας από μακριά. Τμήμα των ανατολικών Αγράφων, χαμηλών σχετικά σχηματισμών που καλύπτονται από πυκνή βλάστηση βελανιδιών κυρίως και ελάτων σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Η διαδρομή ξεκινάει από τη θέση «Βρύση Ιτάμου», ένα διάσελο σε υψόμετρο 1015 μ. όπου εκτός από τη βρύση με το άφθονο νερό υπάρχει κατασκηνωτικός χώρος και μικρός παραθεριστικός οικισμός με καμιά 15αριά σπίτια. Από εδώ περνούσαν τα παλιότερα χρόνια και διανυκτέρευαν οι νομάδες Σαρακατσαναίοι το φθινόπωρο, κατεβαίνοντας από τα ψηλώματα προς τον κάμπο έχοντας αφήσει πίσω τους τα ψηλώματα της Νιάλας. Η περιοχή είναι ιστορικά φορτισμένη, αφού εδώ έγινε στις 26/7/1944 το 2ο Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ.

Για να φτάσουμε μέχρι το διάσελο, υπάρχουν δυο δρόμοι. Ο πρώτος περνά από τη Ραχούλα και το Παλαιοζογλόπι και ο δεύτερος από τον δρόμο για Καροπλέσι, μετά την Καστανιά. Διαλέγουμε τον δεύτερο αφού η πυκνή ομίχλη θα εμπόδιζε την κίνησή μας στον συντομότερο αλλά στενό και γεμάτο στροφές πρώτο δρόμο.

Ακριβώς από το διάσελο ξεκινάει το μονοπάτι που αφήνοντας τον χωματόδρομο για τον οικισμό ανηφορίζει απότομα στο πυκνό ελατόδασος για να φτάσουμε σε μισή περίπου ώρα σε ένα μεγάλο ξέφωτο με φτέρες που έχουν πλέον πέσει. Από εδώ το μονοπάτι ξαναμπαίνει σε δάσος, ακόμα πιο πυκνό από το προηγούμενο και πιο ανηφορικό. Στα ανοίγματά του μπορούμε να διακρίνουμε τις μεγάλες κορυφές των κεντρικών Αγράφων, κατάφορτες με χιόνια. Μονάχα τις απολήξεις τους αφού οι πλαγιές τους σκεπάζονται από τις ομίχλες. Ομίχλες που σύντομα θα φτάσουν ως εδώ και θα μας συνοδεύσουν σε ολόκληρη την υπόλοιπη διαδρομή.

Στον Ίταμο των Αγράφων ο ΣΠΟΡΤ

Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού (υψ. 1436 μ) αφήνουμε τη συνέχειά του που κατηφορίζει για τον Αμάραντο και στρίβουμε αριστερά για την κορυφή Τσούκα (υψ. 1488 μ.) που απέχει από εδώ 200 μέτρα ανηφορικά, σπαρμένα με αραιούς κέδρους και φτέρες καφετιές.

Ο ορεινός όγκο του Ίτάμου χωρίζει τους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας.  Από εδώ διέρχονταν και τα πρώτα σύνορα Ελλάδας –Τουρκίας του 1832.

Σύντομη η παραμονή μας στην κορυφή, αφού τίποτα δεν διακρίνεται. Επιστρέφουμε από το ίδιο μονοπάτι, πνιγμένο στην ομίχλη. Ομίχλη που μας χάρισε εικόνες όμορφες στο δάσος των ελάτων, εικόνες βγαλμένες από παραμύθι. 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 11/12  προγραμματίζουμε ανάβαση στην κορυφή Μαρόσα (υψ. 2020 μ.)  καιρού επιτρέποντος. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.
Total
0
Shares
Previous Article
Από τη νέα χρονιά αναμένεται εκ νέου προκήρυξη καθεστώτος αναπτυξιακού νόμου για τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής

Από τη νέα χρονιά αναμένεται εκ νέου προκήρυξη καθεστώτος αναπτυξιακού νόμου για τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής

Next Article
Εκδήλωση – ομιλία στο Μουζάκι με θέμα «Εξάρτηση παιδιών και εφήβων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη μετά covid εποχή»  - Εκδήλωση με θέμα «Εξάρτηση παιδιών και εφήβων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη μετά covid εποχή» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου

Εκδήλωση με θέμα «Εξάρτηση παιδιών και εφήβων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη μετά covid εποχή» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου

Related Posts

Δ. Τρικκαίων - Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς
Διαβάστε περισσότερα

Δ. Τρικκαίων – Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς

Ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε και περιέγραψε αναλυτικά, ολόκληρο το φάσμα των ενεργειών, δράσεων, πρωτοβουλιών, συνεργασιών και έργων