Στο Μαυρομμάτι η γνωστή αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη

Στο Μαυρομμάτι η γνωστή αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη

 

Μεγάλη τιμή όχι μόνο για το ιστορικό χωριό μας αλλά και για όλη την περιοχή της Καρδίτσας αποτέλεσε ο ερχομός της αξιόλογης αρχαιολόγου.

Η κ. Περιστέρη ήταν καλεσμένη από την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών και παρουσίασε τα γεγονότα και το ιστορικό της αποκάλυψης του τύμβου – μνημείου Καστά της Αμφίπολης στο χώρο του Παυσίλυπου, στην πόλη της Καρδίτσας, μέσα σε μία κατάμεστη από φίλους της Ελληνικής Ιστορίας αίθουσα, όπου είχαν τη ευκαιρία να ακούσουν από την γνωστή αρχαιολόγο πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα για το μνημείο της Αμφίπολης.

Την ίδια μέρα το απόγευμα η κ. Περιστέρη με την συνοδεία του προέδρου της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών κ Β. Τσαντίλα και τον καταξιωμένο για το τεράστιο ανασκαφικό και όχι μόνο έργο που επιτέλεσε στον Νομό μας, τον αρχαιολόγο κ. Λεωνίδα Χαντζιαγγελάκη, επισκέφτηκαν το ιστορικό χωριό μας μετά και από επιθυμία που εξέφρασε η ίδια κ. Περιστέρη να επισκεφτεί την γενέτειρα του μεγάλου ήρωα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Την κ. Περιστέρη και τους άλλους συνοδούς της υποδέχτηκε και ξενάγησε στο Ιστορικό –Λαογραφικό Μουσείο “Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ” Μαυρομματίου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου “Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ” κ. Δ. Γιώτης. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην τεράστια ιστορία του χωριού μας και φυσικά στην τεράστια φυσιογνωμία του ήρωα της Ελληνικής επανάστασης του ’21.

Στην αρχαιολόγο κ. Περιστέρη αφού πρώτα υπέγραψε με ένα αφιέρωμα για το Μουσείο μας στο βιβλίο επισκεπτών προσφέρθηκαν σαν αναμνηστικά δώρα για την εδώ παρουσία της μερικά ιστορικά βιβλία που αφορούν τον ήρωα και ένα Μετάλλιο με την μορφή του Γ. Καραϊσκάκη. Κατά την δίωρη περίπου παραμονή της στο Μαυρομμάτι και τις «απαραίτητες» φωτογραφίσεις συζητήθηκαν διάφορα θέματα σχετικά με την τεράστιας σημασίας της αποκάλυψης του μνημείου στον λόφο «Καστά» της Αμφίπολης για όλη την ανθρωπότητα εκφράζοντας συνάμα και την μεγάλη της αγωνία για την παραπέρα συνέχιση της ανασκαφής ώστε να καταστεί σύντομα επισκέψιμη  στον κόσμο. Αποχωρώντας αργά το απόγευμα της προτείναμε μέσα στο καλοκαίρι να γίνει και στο ιστορικό χωριό μας μία παρουσίαση με αρχαιολογικό ενδιαφέρον μαζί με τον αξιόλογο συνάδελφό της κ. Λ. Χαντζιαγγελάκη που θα αφορά τις τοπικές αρχαιολογικές ανασκαφές των αρχαίων Γόμφων, της Ιθώμης κ.λ.π. την οποία πρόταση έκανε αμέσως δεκτή με ευχαρίστηση ο κ. Χαντζιαγγελάκης.

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου “Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ”

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Δ. ΓΙΩΤΗΣ

e0e0d5b672df6bacee8a2bd6229de0cb

a916cb0412cce5b7928f846127620aa7

5b2187bd7858b288bf6d623eb4b7df0f

ca932d1fe4aa85c1bb90ad8e423d0010

5ef229c278eb20a327dfa9efce06a34fTotal
0
Shares