Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στις πανέμορφες πλαγιές των Ανατολικών Αγράφων ο ΣΠΟΡΤ

Στις πανέμορφες πλαγιές της Μορφοράχης, της Κοκκαλίνας, της Φιδόσκαλας

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΑΓΡΑΦΑ

Στις πανέμορφες πλαγιές της Μορφοράχης, της Κοκκαλίνας, της Φιδόσκαλας και πιο ψηλά στα διάσελα της όμορφης κορφής του Προσηλιακού με τη γεμάτη ιστορία και πρωταγωνιστή τον αετό των Αγράφων τον Κατσαντώνη. Εκεί στις ψηλές κορφές και στα ψηλά περάσματα βρέθηκε ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων μαζί με φίλους και μέλη. Αυτά είναι τα περίφημα Άγραφα, που περιβάλλονται από σπουδαία βουνά και είναι συνδεδεμένα με την ιστορία και τις μάχες κατά των Τουρκαλβανών, με θρύλους, παραμύθια και παροιμίες και τα λημέρια των κλεφταρματωλών και ιδιαίτερα του ξακουστού θρυλικού ήρωα και εθνομάρτυρα Αντώνη Κατσαντώνη.

Μετά από διαδρομή δύο ωρών και με λίγα ανηφορικά χωμάτινα χιλιόμετρα βρεθήκαμε στον μεγάλο αυχένα πάνω από τον οικισμό Καμάρια, που κατοικείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες από κτηνοτρόφους. Σε αυτό το σημείο το χαρακτηριστικό είναι το μικρό εικονοστάσι και κοντά του ξεκινούν χωματόδρομοι στις τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζοντα, ανατολικά προς τον κάμπο της Θεσσαλίας, δυτικά προς το ομώνυμο χωριό Άγραφα, βόρεια προς τα περάσματα της Νιάλας και νότια προς τα χωριά Μαυρομάτα και Χρύσω.

Από κει η ανάβασή μας ξεκινά προς την όμορφη πλαγιά της Μορφοράχης, και σύντομα βρισκόμαστε στο τριγωνομετρικό με υψόμετρο 1.782μ. Προχωράμε στη μικρή της ράχη για να κατεβούμε μερικές δεκάδες μέτρα και να ανηφορίσουμε τη χορταριασμένη πλαγιά της Κοκκαλίνας που σύντομα μας βγάζει στην πέτρινη ράχη με τους πέτρινους χαρακτηριστικούς κούκους.

Λίγο πιο κάτω βρισκόμαστε στη Φιδόσκαλα με τη χαρακτηριστική δύσκολη σκάλα να ελίσσεται στα δυτικά της απότομης κάθετης πλαγιάς από όπου ξεκινά βαθιά ρεματιά με κατεύθυνση δυτικά προς τον Αγραφιώτη ποταμό.  Η σκάλα σύντομα γυρίζει ανατολικά και με τις δυσκολίες της βρίσκεται σε απότομη πλαγιά ελατοδάσους, που χαμηλότερα σχηματίζεται ρεματιά και καταλήγει στον Ταυρωπό ποταμό.

Σύντομα βρισκόμαστε στο σημείο της πέτρινης καλύβας, που υπέκυψε στα θυελλώδη ρεύματα των Αγράφων. Συνεχίζουμε για λίγο στη ράχη και συναντάμε εγκαταλειμμένο δρόμο που χάνεται στην πλευρά του Προσηλιακού. Εμείς τον περνάμε και ανηφορίζουμε στην ομαλή ράχη με την μικρότερη κλίση και σύντομα περνάμε στην ανατολική πλευρά του ιστορικού βουνού με μικρή εποχική λούτσα στα αριστερά μας.

Το καταμεσήμερο μας βρίσκει να ανηφορίζουμε προς την κορυφή με μεγάλη δυσκολίες λόγω της αφόρητης ζέστης. Στην κορυφή εμφανίζονται κάποιες σιλουέτες, δείχνοντας να μας καλωσορίζουν. Δεν είναι ορειβάτες, όπως υποθέσαμε.  Είναι ένα κοπάδι γίδια που με περιέργεια κάθονται έως ότου πλησιάσουμε και μετά χάνονται στο μεγάλο στεφάνι της νότιας άγριας και απότομης πλευράς.

Σύντομα όλοι μας βγαίνουμε στην κορφή με το διαλυμένο τριγωνομετρικό στα 1.861μ. Η ανάταση όλων μας είναι ολοφάνερη. Τα Άγραφα από άκρη σε άκρη μπροστά μας. Η Λιάκουρα, η Φτέρη, το Μπαλντενίσι, το Ντεληδίμι, ο Καταραχιάς, τα όμορφα χωριά στις πλαγιές τους με τα Επινιανά, τα Άγραφα και νότια κάτω από τα πόδια μας το όμορφο χωριό ο Μάραθος.

Εδώ κάτω σε αυτόν τον τόπο, γεννήθηκε το 1775 ο Αντώνης Κατσαντώνης και σε αυτήν την εκκλησία που ξεχωρίζει σαν ασήμι στις λαμπρές ακτίνες του ήλιου βαφτίστηκε από τον φημισμένο κλέφτη Βασίλη Δίπλα. Και εδώ πάνω που θαυμάζουμε τα πάντα, το 1807 έγινε η μεγάλη μάχη του Προσηλιακού με τον θάνατο του Βελιγκέκα, ενός από τους στρατηγούς του Αλή Πασά που είχε εκστρατεύσει κατά της κλεφτουριάς και πίστευε πως θα έφερνε το κεφάλι του Κατσαντώνη στα Γιάννενα. Στις απέναντι πλευρές της Λιάκουρας, που φιδογυρίζει ανηφορικά ο δρόμος από το Μοναστηράκι προς το Λημέρι και τη Βούλπη, περνά κοντά από τη σπηλιά που ο Κατσαντώνης το 1808 αποσύρθηκε άρρωστος και προδωμένος. Οδηγήθηκε στον Αλή Πασά μαζί με τον αδερφό του Χασιώτη και στον ιστορικό πλάτανο υπέστη τον μαρτυρικό θάνατο δια της συντριβής των οστών του. Αυτό ήταν το τέλος του!

Η πορεία της επιστροφής μας αρχίζει κάθετα χάνοντας το υψόμετρο και διασχίζοντας το οριζόντιο μονοπάτι επιστρέφουμε στα Καμάρια.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 23-24/9 ο σύλλογός μας θα συμμετάσχει στην 6η Θεσσαλική Συνάντηση που θα γίνει στα Χάνια του Πηλίου.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10. 

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

Kamaria4

Kamaria9




Total
0
Shares
Previous Article

Δήμος Τρικκαίων: Κατάθεση προσφυγής για την επιχειρούμενη κατασκευή μονάδας στο Βαλτινό

Next Article

Δήμος Πύλης: Υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ορεινών περιοχών