Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στις κορυφές των Τζουμέρκων

του Πέτρου Τόλια

Τα Αθαμανικά Όρη ή αλλιώς Τζουμέρκα  είναι ένας τεράστιος ορεινός όγκος της δυτικής Ελλάδας, τα όριά του απλώνονται στους Νομούς Άρτας Ιωαννίνων και Τρικάλων, ψηλότερο σημείο όλου του συμπλέγματος είναι η κορυφή Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2429 μέτρα. Για πολλούς όμως η Κακαρδίτσα θεωρείται ξεχωριστή οροσειρά ονοματίζοντας έτσι σαν Τζουμέρκα, το τμήμα που βρίσκεται βορειοανατολικά της Άρτας  και νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων.

Περιμετρικά στις πλαγιές των Τζουμέρκων και σε μεγάλο υψόμετρο βρίσκονται πολλά όμορφα και γραφικά χωριά, είναι γνωστά και σαν τα Τζουμερκοχώρια, με πιο γνωστά από αυτά να είναι τα Θεοδώριανα στην ανατολική πλευρά, το Αθαμάνιο το Βουργαρέλι και η Κυψέλη στα νότια, ο Καταρράκτης τα Άγναντα και η Μικροσπηλιά στα δυτικά, ενώ στα βόρεια πιο γνωστά είναι τα χωριά  Κτιστάδες, Μελισσουργοί και η Πράμαντα.

Στόχος της μικρής ορειβατικής ομάδας που ξεκίνησε απ το Μουζάκι ήταν η κορυφή Πλάκα 2364 μέτρων  που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα  και η ψηλότερη κορυφή Καταφίδι με υψόμετρο 2393 μέτρων που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του βουνού, ορμητήριο της ομάδας προς τις δύο κορυφές έγινε το χωριό Μελισσουργοί του Δήμου κεντρικών Τζουμέρκων του νομού Άρτας  οι Μελισσουργοί βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Για να φτάσουμε στο χωριό απ την πόλη του Μουζακίου  ακολουθούμε τον δρόμο για Περτούλι, στη συνέχεια στρίβουμε προς τα χωριά του Ασπροποτάμου  Ανθούσα και Χαλίκι, πριν την Ανθούσα θα στρίψουμε αριστερά και θα ανηφορίσουμε για τον εντυπωσιακό αυχένα του Μπάρου πέρασμα που φτάνει σχεδόν τα 2000 μέτρα, από εδώ συνεχίζουμε αριστερά και κατηφορίζουμε προς το χωριό Ματσούκι Ιωαννίνων, βγαίνοντας απ το χωριό θα κάνουμε υποχρεωτικά μια στάση στη σιδερένια γέφυρα να παρατηρήσουμε το εντυπωσιακό φαράγγι ενώ πιο κάτω και δεξιά απέναντί μας αξίζει να θαυμάσουμε τις μονές Βύλιζας και Κηπίνας. Καθώς πλησιάζουμε στον προορισμό μας ξεπροβάλουν εντυπωσιακά μπροστά μας τα κάθετα πελώρια βράχια του βόρειου τμήματος των Τζουμέρκων, αφού διασχίσουμε και το χωριό Πράμαντα φτάνουμε πλέον στον προορισμό μας στο χωριό Μελισσουργοί.

Στους Μελισσουργούς η βάση της ομάδας έγινε το ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών, το καταφύγιο βρίσκεται πάνω απ το χωριό σε υψόμετρο 1023 μέτρων, στο καταφύγιο φτάνουμε εύκολα καθώς μας βοηθάει η σήμανση εντός του χωριού, στον χώρο του καταφυγίου  η ομάδα διανυκτέρευσε  δύο βράδια.

Το καταφύγιο Μελισσουργών είναι ένας όμορφος και φιλόξενος χώρος που λειτουργεί όλο τον χρόνο, η θέση του καταφυγίου είναι τέτοια που επιτρέπει εκτός των ορειβατών και του απλού κόσμου να το επισκεφτούν και να διανυκτερεύσουν εκεί ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά. Από το καταφύγιο  ξεκινούν πολύ εύκολες πεζοπορικές διαδρομές με καθαρισμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια, αξίζει πραγματικά να περπατήσει κάποιος μέχρι τον καταρράκτη Μελισσουργών (πελώριος κάθετος καταρράκτης) και την σπηλιά του Κατσαντώνη (κρησφύγετο του ήρωα στην περιοχή). Στον χώρο του καταφυγίου διοργανώνονται μουσικά φεστιβάλ και ενδιαφέροντα σεμινάρια ενώ οι επισκέπτες του  μπορούν εκτός του καφέ η ενός ποτού να απολαύσουν και τα πλούσια γεύματα του μάγειρα, το σίγουρο είναι πως οι υπεύθυνοι του καταφυγίου θα φροντίσουν ώστε να φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Την πρώτη ημέρα η ομάδα βρέθηκε στην κορυφή της Πλάκας σε υψόμετρο 2364 μέτρων, η διαδρομή ξεκινάει απ την θέση «αγκάθι» και το σημείο που βρίσκεται βρύση, η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη μέχρι και το τελευταίο πλάτωμα πριν το απότομο τμήμα του βουνού, εκεί τα σημάδια συνεχίζουν δεξιά προς την κορυφή της Στρογγούλας, εμείς συνεχίζουμε αριστερά και διασχίζοντας τον μεγάλο χαλιά  ανηφορίζουμε την απότομη πλαγιά μέχρι και την ράχη του βουνού, αφού βγούμε στην ράχη συνεχίζουμε αριστερά μέχρι και την κορυφή της Πλάκας, η διαδρομή είναι εντυπωσιακή με τους πελώριους κάθετους βράχους που μας περιβάλουν να κόβουν πραγματικά την ανάσα.

Την δεύτερη ημέρα η ομάδα κινήθηκε προς την δυτική πλευρά του βουνού και το χωριό Καταρράκτης, απ το ορεινό καταφύγιο του χωριού ξεκινάει η ανάβαση προς την κορυφή Καταφίδι την ψηλότερη των Τζουμέρκων με υψόμετρο 2393 μέτρων. Ξεκινάμε την ανάβαση παράλληλα με τον χωματόδρομο που ανηφορίζει προς την Κωστηλάτα, αφού βγούμε στον αυχένα συνεχίζουμε δεξιά στην ράχη μέχρι και την κορυφή. Βρισκόμενοι στην ψηλότερη κορυφή του βουνού μας δίνετε η δυνατότητα  να θαυμάσουμε την άγρια ομορφιά των Τζουμέρκων που απλώνεται μπροστά μας, στις ανατολικές πλαγιές ξεχωρίζει η περιοχή της Κωστηλάτας με τα τεράστια βοσκοτόπια ενώ απέναντί μας υψώνεται επιβλητικά ο τεράστιος όγκος της Κακαρδίτσας, ξεχωριστή ομορφιά δίνει ο Άραχθος ποταμός με την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και η θέα προς τις Πόλεις Ιωαννίνων και Άρτας  τέλος στο βάθος του ορίζοντα ανατολικά μας οι κορυφογραμμές των Αγράφων πάντα από όποια πλευρά κι αν τις δεις ξεχωρίζουν.

Η κατάβαση έγινε απ την ίδια διαδρομή, κατεβαίνοντας η ομάδα αναχώρησε κατευθείαν για το Μουζάκι, η επιστροφή έγινε από την νότια πλευρά των Τζουμέρκων και τα χωριά Βουργαρέλι και Αθαμάνιο, ο δρόμος μας βγάζει στις όχθες του Αχελώου ποταμού και  μέσω του φράγματος Μεσοχώρας και του αυχένα της Γκρόπας βρισκόμαστε ξανά στο Μουζάκι διαγράφοντας έτσι μια κυκλική πορεία πολλών χιλιομέτρων.

IMG_2303

IMG_2629

IMG_2607

IMG_2592

IMG_2580

IMG_2488

IMG_2481

IMG_2461

IMG_2381

IMG_2351

IMG_2343

IMG_2655

IMG_2654




Total
0
Shares
Previous Article

Νέος τεχνολογικός εξοπλισμός για το Περιφερειακό ιατρείο Μαυρομματίου

Next Article

Ερώτηση Βουλευτών της ΝΔ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών