Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στήριξη στους πλημμυροπαθείς εδώ και τώρα…όχι άλλος εμπαιγμός!

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Στήριξη στους πλημμυροπαθείς εδώ και τώρα…όχι άλλος εμπαιγμός! 

Καρδίτσα 25 μέρες μετά…

Σε μια πόλη, που μέσα σε ένα βράδυ έχασε σχεδόν τα πάντα, η κατάσταση παραμένει τραγική. Η καταστροφική πλημμύρα, άφησε την πόλη και το νομό στη δίνη μιας πολλαπλής κρίσης σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τεράστιες οι ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες, οικοσυσκευές, αυτοκίνητα, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή.

25 μέρες μετά…

Αβοήθητοι οι δημότες της Καρδίτσας, παλεύουν ολομόναχοι να διώξουν τον βούρκο που έφεραν το ποτάμι και τα ακαθάριστα κανάλια, από τα καταστήματα, τα σπίτια και τις αυλές τους. Τρέμουν στην ιδέα του λογαριασμού της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Θρηνούν, βλέποντας πεταμένους στους κάδους των σκουπιδιών, τους κόπους  που με πολύ δουλειά έχτισαν μια ζωή. Κάποιοι έχουν χάσει επιχείρηση, σπίτι, οικοσκευή και αυτοκίνητο. Χιλιάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν, κανένας λόγος για αποζημίωση. Δεκάδες σπίτια έχουν γκρεμιστεί ή κριθεί ακατάλληλα. Μούχλα, υγρασία και δυσωδία παντού.

Το κράτος έπρεπε ήδη να έχει εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Τι γίνεται με το επίδομα ενοικίου; Έρχεται χειμώνας. Το έκτακτο επίδομα των 600 € αποδεικνύεται πολύ λίγο μπροστά στα έξοδα που έχουν να πληρώσουν.

Ένα νέο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστεί και να δοθεί ως εισόδημα έκτακτης ανάγκης, σε κάθε οικογένεια που έχει πληγεί, για να στηριχτεί η  κοινωνία και η αγορά. 

Το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και η πολιτική προστασία, δοκιμάστηκαν και επέτυχαν. Η συμβολή του, εξαντλήθηκε στην προβολή της πτήσης με ελικόπτερο στην Αργιθέα.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας και η δημοτική αρχή της Καρδίτσας, αποδείχτηκαν αισθητά κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών ώστε να αντιμετωπίσουν  την κατάσταση, να μικρύνουν έστω το πρόβλημα. Δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με κοινωνικό πρόσημο τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πληγέντες κάτοικοι της Καρδίτσας.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν γίνεται με μπόλικη επικοινωνία αλλά με πράξεις. Εκκωφαντική η απουσία ενιαίου σχεδιασμού και μηχανισμού  συνδρομής των δημοτών στην απομάκρυνση των σκουπιδιών και της λάσπης από τα σπίτια και τα καταστήματα, στον έγκαιρο καθαρισμό των δρόμων και της πόλης.

Κανένας λόγος δεν γίνεται για τον καθαρισμό και την ανακατασκευή εκτάσεων γης που μπαζώθηκαν από άμμο και πέτρες. Βεβαίως είναι φυσικό να μην  μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει… Θεώρησαν καλύτερο να παρακολουθούν εξ αποστάσεως την εφιαλτική καθημερινότητα των δημοτών τους…

Γιατί δε βγήκαν στις πλημμυρισμένες γειτονιές, από την πρώτη μέρα, πόρτα – πόρτα, να δουν την κατάσταση, να ακούσουν τα προβλήματα, να καταγράψουν έγκαιρα τις ανάγκες, να διαχειριστούν ορθολογικά και δίκαια τους τόνους βοήθειας που απλόχερα δέχτηκε η Καρδίτσα από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό;

Η κοινωνική διαμαρτυρία εδράζεται στην πραγματικότητα.

Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και καχύποπτη. Πως θα αντικρίσουν τους δημότες που στην ουρά, όλες τις δύσκολες μέρες, εξουθενωμένοι και                         καταλασπωμένοι, περίμεναν να πάρουν λίγο νερό και μια λειψή σακούλα με λίγα όσπρια και ζυμαρικά;

Η δημοτική αρχή με τις κοινωνικές υπηρεσίες της έπρεπε να σηκώσει ουσιαστικά, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, το βάρος της συνδρομής των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας, δεν είδε τίποτα, δεν άκουσε ότι στο Παυσίλυπο αλλά και στο Ρούσσο, τον Πρόδρομο, τον Αγ. Θεόδωρο η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» ετοίμαζε και συνεχίζει να ετοιμάζει και να μοιράζει, επί τρεις συνεχόμενες βδομάδες, καθημερινά 3000 μερίδες ζεστό φαγητό αγάπης και συνδράμει όπου  έχουν ανάγκη; Δεν θα έπρεπε συστηματικά να φροντίζει ο Δήμος ώστε να τροφοδοτείται αυτή η προσπάθεια με τα υλικά που ξεχείλισαν τους αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιεί το κοινωνικό παντοπωλείο;

Οι δημότες στις δυο περισσότερο πληγωμένες συνοικίες της πόλης, Αλιάκ Μαχαλά και Καμινάδες, ανάμεσά τους άνθρωποι φτωχοί, άνεργοι και μεροκαματιάρηδες, χωρίς σπίτια, οικοσυσκευές και τρόφιμα, διαμαρτύρονται για την  αδράνεια  της δημοτικής αρχής και δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει την οποιαδήποτε υποστήριξη υλική και ηθική. Λενε ψέματα; Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες; Γιατί τόση αδιαφορία και εγκατάλειψη; Γιατί δεν αξιοποιείται, στην πράξη, το Μητρώο Πλημμυροπαθών; 

Χρειάστηκε να περάσουν 20 μέρες για να εμφανιστεί εκεί ο δήμαρχος, να αρχίσει η καθαριότητα των δρόμων και οι ψεκασμοί;

Γιατί δεν Υπάρχει σύμπνοια στη διαχείριση των προβλημάτων και συντονισμός των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών, Δήμου, Περιφέρειας και αξιοποίηση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και των εθελοντών;

Καμία πρόνοια για την ψυχική υγεία και ψυχολογική υποστήριξη με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των ανθρώπων που δοκιμάστηκαν σκληρά (ιδιαίτερα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ). Ευάλωτων συνανθρώπων μας που η πλημμύρα – μέσα στη φρίκη εκείνης της εφιαλτικής νύχτας – σάρωσε όποιο περίσσευμα αντοχής ίσως είχαν.

Ζητάμε να ενισχυθούν οι δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες στην κοινότητα, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», τα Κέντρα Κοινότητας, το Κέντρο Γυναικών, το Κέντρο Ορίζοντες, το Κέντρο Πρόληψης, οι Βιβλιοθήκες, τα ΚΔΑΠ. Αυτή τη φορά απαιτείται ισχυρή παρέμβαση του κράτους για την υποστήριξη του νομού Καρδίτσας και την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Χρήματα να κατευθυνθούν στο χώρο της παιδείας, υγείας, πρόνοιας, στις υποδομές, στην αναδιάταξη της αγοράς και της εργασίας. Ο Δήμος πρέπει να πάρει συγκεκριμένες  πρωτοβουλίες, να προστατέψει την τοπική οικονομία και την κοινωνία.

Μια κοινωνία πληγωμένη που είκοσι πέντε μέρες τώρα απέδειξε πως είναι ικανή να αλλάξει. Μέσα στη κρίση αυτή, το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης στους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας είναι το αεράκι που μπορεί να διώξει τα μαύρα σύννεφα που απλώθηκαν πάνω από την πόλη, τα χωριά και τις ζωές μας.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Στήριξη στους πλημμυροπαθείς εδώ και τώρα...όχι άλλος εμπαιγμός!

Στήριξη στους πλημμυροπαθείς εδώ και τώρα...όχι άλλος εμπαιγμός!

Στήριξη στους πλημμυροπαθείς εδώ και τώρα...όχι άλλος εμπαιγμός!




Total
0
Shares
Previous Article
Στο πλευρό των πληγέντων της ΠΕ Καρδίτσας η «VILEDA»

Στο πλευρό των πληγέντων της ΠΕ Καρδίτσας η «VILEDA»

Next Article
synyparksi epikoinonia mytilini karditsa

Η «Συνύπαρξη» βοηθά τους πληγέντες στην Καρδίτσα

Related Posts