Στήριξη με 277 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους στους παιδικούς σταθμούς

 

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η στήριξη των παιδικών σταθμών όπως φαίνεται από τα χρήματα που δίνονται φέτος. Η συνολική δαπάνη θα φτάσει τα 277 εκατ. ευρώ με κάλυψη όλων των προσφερόμενων θέσεων με voucher σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης κατανομής των επιταγών τοποθέτησης. Συγκριτικά με το 2014-2015 οι προσφερόμενες θέσεις voucher αυξήθηκαν κατά 50% και δόθηκαν 30% περισσότερα κονδύλια.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε συνολική αναμόρφωση των κριτηρίων για την πρόσβαση των παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς  σταθμούς. Με το νέο σύστημα συνεπάγονται σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς είναι κοινωνικά πιο δίκαιο και σε πρακτικό επίπεδο πιο αποδοτικό. Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται η υιοθέτηση συστήματος μοριοδότησης που ευνοεί την περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών οικογενειών, κυρίως οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και οικογενειών με παιδιά με αναπηρία, η παροχή δικαιώματος ελεύθερης επιλογής στους γονείς μεταξύ των διαθέσιμων δομών χωρίς απώλεια του voucher σε περίπτωση αλλαγής δομής, καθώς, επίσης, και η θέσπιση ενός λιγότερου γραφειοκρατικού και απλοποιημένου συστήματος.

Φέτος, βάσει αυτού του νέου τρόπου λειτουργίας του προγράμματος, ενενήντα τέσσερις χιλιάδες (94.000) είναι ο αριθμός των voucher τα οποία δόθηκαν. Αυτά, όμως, αφορούν την πρώτη κατανομή. Όπως γίνεται κάθε χρόνο ακολουθεί δεύτερη κατανομή, η οποία, φέτος επιταχύνεται και θα γίνει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να γίνει κατανομή και των υπολοίπων voucher. Μέσω ήδη της πρώτης κατανομής καλύφθηκαν όλα τα παιδιά οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και το σύνολο των αιτούντων για ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ανεξάρτητα από εισόδημα ή ηλικία.

Με τη δεύτερη κατανομή, η οποία, θα ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα, θα χορηγηθούν voucher σε όλες τις οικογένειες που θα βρουν θέση σε βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέτος θα διατεθούν συνολικά εκατόν είκοσι πέντε με εκατόν είκοσι έξι χιλιάδες voucher. Δηλαδή, θα έχουμε μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 2017-2018, κατά 6,5% περίπου. Μην ξεχνάμε ότι τα voucher, που δόθηκαν επι Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ 2014-2015 ήταν περίπου 80.000 (79.157 ακριβώς).

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση, το 2014 οι εθνικοί πόροι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέρχονταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής φέτος έχουμε φτάσει τα 138 εκατομμύρια ευρώ ενώ με τη δεύτερη κατανομή εκτιμάται ότι το ποσό θα ανέλθει στα 167 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος, δηλαδή εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Από το σχολικό έτος 2014-2015, που ανερχόταν στα 173 εκατομμύρια ευρώ, φέτος θα φτάσει στα 235 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης θα διατεθούν 95 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή των παιδικών σταθμών στις νέες τεχνικές προδιαγραφές και 15 εκατ. ευρώ στους Δήμους για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Και ενώ έχουμε αύξηση φέτος σε σχέση με το 2014-2015 για τις θέσεις κατά 50% και κατά τουλάχιστον 30% σε ότι αφορά την χρηματοδότηση, κάθε Αύγουστο, ενώ δεν έχουν τελειώσει οι δυο φάσεις του προγράμματος, και είναι γνωστό, γίνεται αυτή η τεράστια κοινωνική αναταραχή και η τεράστια τρομοκράτηση των μητέρων, που δεν τους φτάνουν τα προβλήματα που έχουν, έχουν κι αυτό το βάσανο. Δυστυχώς, υπάρχει επαναλαμβανόμενος πολιτικός δόλος που δημιουργεί αγωνία στις μητέρες. Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα και το ξέρουν οι μητέρες, για να  ανταποκριθεί  σ’ αυτό που είναι το Α και το Ω της παιδικής προστασίας, δηλαδή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αντωνίου Ηλίας

ΣυντονιστήςTotal
0
Shares