Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τα 51α Καραϊσκάκεια

 

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την 51η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την 51η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει, από 20 έως 26 Ιουνίου 2018, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλου και ΕΡΤ Λάρισας.

Τα φετινά Καραϊσκάκεια θα είναι αφιερωμένα στην προσφυγιά και τη μετανάστευση, δύο θέματα ιδιαίτερα σοβαρά που αποτελούν μια σύγχρονη μάστιγα και επομένως οφείλουμε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα.

Καλεσμένες χώρες είναι η Αίγυπτος (με το συγκρότημα «Assouan»), το Μεξικό (με το «Ballet Folklorico Citlalcoatl Instituto de Torreon of Mexico», το Μαρόκο (με το «Association folklorique pour la danse folklorique du Maroc») και η Κορέα με ένα εξίσου αξιόλογο χορευτικό συγκρότημα.

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν ο Σύλλογος Αρκάδων Ηλιούπολης «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», ο Λαογραφικός  Όμιλος Χανίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμότειχου «Τα Δίδυμα Τείχη», η Αδελφότητα των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα», ο Χορευτικός Όμιλος Βαλσαμάτων Κεφαλονιάς «Ο Βάλσαμος», ο Χορευτικός Όμιλος Καβάλας, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Κω «Αρίων» και ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας. Πρόκειται για καταξιωμένα συγκροτήματα που θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από τις περιοχές τους, σε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το δικό τους χρώμα αναμένεται να δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζοντας τα δικά τους προγράμματα. Η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαϊου και όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν είτε στο mail της Ένωσης (enpolisk@gmail.com) είτε στο τηλ. 24410-72347.

Παράλληλα, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων απευθύνει έκκληση για εθελοντές καθώς οι ανάγκες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης είναι πολλές (δηλώσεις συμμετοχής επίσης μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή).

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21:00 στο χώρο της κεντρικής πλατείας της Καρδίτσας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιούνται παραστάσεις σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε Καρδιτσιώτη, και όχι μόνο, να συμμετάσχει ενεργά στο κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός.

Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει επίσης και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις όπως ο Καραϊσκάκειος Δρόμος που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Ιουνίου με οργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο Γ. Καραϊσκάκης» και οι Σκοπευτικοί Αγώνες που θα γίνουν την Κυριακή 24 Ιουνίου με οργανωτή τον Αθλητικό-Σκοπευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Η Άρτεμις».

Οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού, που γίνεται προς τιμήν του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη, ο οποίος κατάγονταν από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους με στόχο να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων αντάξιο του κύρους του θεσμού.

Άλλωστε, τα Καραϊσκάκεια αποτελούν τον μακροβιότερο θεσμό στο είδος τους, με διακριτή ταυτότητα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, και για άλλη μια φορά αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του πανελλαδικού – και όχι μόνο – ενδιαφέροντος.

Χίλιοι και πλέον χορευτές από 50 περίπου χορευτικά συγκροτήματα θα ανταμώσουν στη σκηνή των Καραϊσκακείων, παρουσιάζοντας ο καθένας τα δικά του τραγούδια και χορούς, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του, και θα στείλουν το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να ενώσει.

51karaiskakiaXOREFTIKOS OMILOS KAVALAS

51akaraiskakiaSYLLOGOS ARKADON HLIOUPOLIS

51akaraiskakiaAIGYPTOS

51akaraiskakiaKOREA

51akaraiskakiaLAOGRAFIKOS OMILOS XANION

51akaraiskakiaMAROKO

 

 




Total
0
Shares
Previous Article

Ξεκινούν 1.965 προσλήψεις στους δήμους (κριτήρια)

Next Article

Σάρωσε βαθμούς και μετάλλια ο Γ.Σ. Τρικάλων

Related Posts