Σταύρος Θεοδωράκης: Τρίκαλα, πόλη που αξίζει να αγαπήσεις

«Τρίκαλα, πόλη που αξίζει να αγαπήσεις». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του έδωσε το στίγμα της περιήγησής του στην πόλη. Την Μ. Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 ο κ. Θεοδωράκης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος τον ξενάγησε στην πόλη των Τρικάλων. Η επίσκεψη ήταν γεμάτη εκπλήξεις.

Αρχικώς στο Δημαρχείο, όπου τον περίμεναν μαθητές της εθελοντικής ομάδας του 8ου Λυκείου Τρικάλων. Μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ετοιμάζουν από αύριο συγκέντρωση φαρμάκων για τα παιδιά των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Βοιωτίας. Ζήτησαν, δε, να μάθουν στοιχεία για την κατάσταση στις φυλακές αυτές, καθώς ως «Πρωταγωνιστής» ο κ. Θεοδωράκης είχε πραγματοποιήσει σχετικό ρεπορτάζ.

Σταύρος Θεοδωράκης: Τρίκαλα, πόλη που αξίζει να αγαπήσεις

Στη συνέχεια, άρχισε η περιήγηση στην πόλη
Με τα πόδια, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του «Ποταμιού» πήγαν… στο ποτάμι, διασχίζοντας τον πεζόδρομο της Ασκληπιού. Στον Ληθαίο ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην κεντρική γέφυρα και ακολούθησε επίσκεψη στην απέναντι γέφυρα, αυτή του Ασκληπιού. Στον κ. Θεοδωράκη εξηγήθηκε η σημασία των θεραπευτικών βοτάνων του αρχαίου θεού της ιατρικής, τα οποία πλέον ο Δήμος αξιοποιεί μέσω ενός προγράμματος που συνδυάζει καλλιέργεια βοτάνων, διαδρομές στον Κόζιακα, εκθεσιακό κέντρο, εκπαιδευτικές δράσεις, σε συνδυασμό με τις ιαματικές πηγές σε κοντινό χωριό, το Ρίζωμα.

Η επόμενη επίσκεψη ήταν λίγα μέτρα πιο μακριά, στον χώρο στάθμευσης της οδού Κανούτα, από όπου οι επισκέπτες και οι τρικαλινοί προμηθεύονται δωρεάν ποδήλατο για τη βόλτα ή τις δουλειές τους. Με τα ποδήλατα αυτά και με τους αντιδημάρχους κ.κ. Μητσιάδη και Κωτούλα, καθώς και τα στελέχη του κόμματος κ.κ. Γιαβρούτα – Λούδα, Παπακώστας, Δήμου, έγινε μικρή βόλτα μέχρι απέναντι, την όχθη του Ληθαίου, από όπου ο καθένας μπορεί πλέον να απολαύσει βαρκάδα στον όμορφο ποταμό των Τρικάλων. Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Τρικκαίων βραβεύτηκε ως ένας από τους Δήμους της Ευρώπης για τη βιώσιμη κινητικότητα, αναλύοντας τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει στην πόλη, αλλα και την αξιοποίηση του Ληθαίου, ως πνεύμονα περιπάτου για τους πολίτες.

Η ποδηλατοβόλτα συνεχίστηκε στο υπό ολοκλήρωση Μουσείο Τσιτσάνη, στον χώρο των παλιών φυλακών, αλλά και στο χαμάμ που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των εργασιών. Εκεί, ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέλυσε τους στόχους του μουσείου για την πόλη και γενικότερα για το λαϊκό τραγούδι. Εγινε, επίσης, συζήτηση για την ουσία των αρχαιολογικών χώρων στα Τρίκαλα.

Χώροι, οι οποίοι έχουν πλέον και βιομηχανική σημασία, με το δημιουργηθέν Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς στον μύλο Ματσόπουλου. Οι μηχανές και οι στρόφαλοι που ήδη τέθηκαν σε λειτουργία, αναμένουν την ολοκλήρωση του έργου, για να καταστεί ο χώρος του Μύλου των Ξωτικών, και πόλος έλξης για τη βιομηχανική ιστορία του τόπου μας.

Σταύρος Θεοδωράκης: Τρίκαλα, πόλη που αξίζει να αγαπήσεις

Η δεύτερη έκπληξη στην περιήγηση του κ. Θεοδωράκη, προήλθε πάλι από παιδιά. Και συγκεκριμένα, από μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Τρικκαίων, που εκείνη την ώρα πρόβαραν στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου,  το έργο τους για τους πρόσφυγες. Μαζί τους ο κ. Θεοδωράκης ξαναθυμήθηκε τη δημοσιογραφία, και τους ρωτούσε για όλα όσα σχετίζονται με το έργο και τις επιθυμίες των παιδιών.

Στο τέλος της περιήγησης, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: Είμαι εντυπωσιασμένος από τη μικρή αυτή βόλτα που κάναμε με τον Δήμαρχο. Ηξερα βέβαια ότι γίνονται ενδιαφέροντα; πράγματα στα Τρίκαλα, αλλά αυτά που είδα, είναι περισσότερα από όσα πίστευα ότι θα δω. Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη που αξίζει να αγαπήσεις».

Πριν την ποδηλατάδα στα μουσεία και τα αξιοθέτα των Τρικάλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Συγεκριμένα, ανέφερε από το Δημαρχείο Τρικκαίων:

«Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή είπε πως ένα πολύ μεγάλο βάρος της ανόρθωσης της χώρας είναι στις πλάτες των Δημάρχων. Εάν δεν καταφέρουν οι Δήμαρχοι να δώσουν μια ζωή στις πόλεις, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει στην Αθήνα. Θα πρέπει να αναπτυχθεί η περιφέρεια. Επιμένω πως αυτό είναι έργο των δημοτικών αρχών, των συμβουλίων, των αντιδημάρχων, των δημάρχων». Και συνέχισε: «πιστεύω στους Δήμους και τολμηρά προτείνουμε να ενισχυθούν οι Δήμοι της χώρας. Μιλώ για τους Δήμους συγκεκριμένα. Οι Περιφέρειες έχουν άλλο ρόλο. Οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να ενισχυθούν, αν θέλουμε κάποια στιγμή να υπάρξει μια χώρα σε ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσόρισε τον κ. Θεοδωράκη και σημείωσε ότι είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που επισκέπτεται τον Δήμο και τα Τρίκαλα. Και συνέχισε: «Τον Σταύρο τον παρακολουθώ πάρα πολλά χρόνια και δύσκολα θα βρω πράγματα στα οποία διαφωνώ μαζί του. Σήμερα, θέλω να του δείξω τα Τρίκαλα, μια πόλη στην οποία προσπαθούμε για πολλά πράγματα. Για την προσπάθεια αυτή βραβευτήκαμε πρόσφατα, για την εβδομάδα κινητικότητας. Προφανώς δεν τα έχουμε φτιάξει όλα τέλεια και έχουμε δρόμο μπροστά μας, σε θέματα προσβασιμότητας, προσπελασιμότητας για το ποδήλατο. Ωστόσο, η διάθεσή μας να αλλάξουμε τα πράγματα φαίνεται. Θα περπατήσουμε στα Τρίκαλα μαζί, θα του δείξουμε τις προσπάθειες που κάνουμε, θα πάμε στο ποτάμι, «το Ποτάμι στο ποτάμι», στο Ληθαίο, όπου πριν δυο μέρες βάλαμε και τις πρώτες βάρκες. Λιμεναρχείο Τρικάλων θα κάνουμε! Θα πάμε και στο έργο των παλιών φυλακών, εκεί που φτιάχνουμε πλέον το Μουσείο Τσιτσάνη». Κατέληξε, δε, τονίζοντας: Θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κ. Θεοδωράκη το πλάνο μας για την ανάπτυξη στην περιοχή. Διότι, καλά είναι όλα αυτά τα μικρά έργα, αλλά, έχουμε ένα σκοπό. Να φέρουμε κόσμο πίσω στην επαρχία. Το θέμα είναι πως μπορεί αυτός ο κόσμος να απασχοληθεί με καινούρια πράγματα. Αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
Total
0
Shares
Previous Article

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος στις εορταστικές εκδηλώσεις «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2016»

Next Article

Η e-trikala ΑΕ δημιούργησε και λειτουργεί ήδη το δίκτυο e-trikala WIFI-MAX


Total
0
Share