Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σπύρος Λάππας: Προϋπολογισμός (κοροϊδία) για την δημόσια υγεία

lappas spyros

 Μέσα στη τρικυμία της πανδημίας, η ακατάλληλη κυβέρνηση της ΝΔ ενώ έχασε τη μπάλα για στη διαχείριση της πανδημίας οι υπουργοί της συνεχίζουν τους πανηγυρισμούς. Μπορεί ο υιός να είναι επικίνδυνος,  αλλά περισσότερο επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, που πέρασε μήνες τεμπελιάζοντας. Με μια κοινωνία φοβισμένη και τρομοκρατημένη, η κυβέρνηση με τίποτα δεν  μπορεί να δώσει ελπίδα. Στο Μαξίμου ο ένας καρφώνει στο άλλον κι  εμείς καρφώνουμε την ανίκανη κυβέρνηση.

Κανείς δεν παίρνει την ευθύνη της επιτελικής κυβέρνησης, ούτε καν οι υπουργοί της δεν θυσιάζονται για τον Μωυσή τους.  Καμία ευθύνη για το ότι χάθηκε ο έλεγχος της πανδημίας. Καμιά ευθύνη για το ελληνικό Μπέργκαμο, για το μπάχαλο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, στο νοσοκομείο της πόλη μας. Οι καταγγελίες για το Γ.Ν.Κ. φτάνουν από παντού. Γιατροί, νοσηλευτές, συνδικαλιστικά όργανα εκπέμπουν αγωνιώδη μηνύματα και δηλώνουν την απελπισία τους για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Η ΜΕΘ του Γ.Ν. Καρδίτσα φράκαρε νωρίς, υγειονομικοί έχουν αποδεκατιστεί, οι κλινικές γεμίζουν η μια πίσω από την άλλη, ενώ υπάρχουν διασωληνωμένοι σε κλινικές γιατί δεν έχουν βρεθεί ΜΕΘ στη νότια Ελλάδα. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, χαιρόμαστε που δεν είμαστε σαν το Βέλγιο.

Που είναι οι 1200 ΜΕΘ που διαφημίζουν ότι δημιούργησαν? Αν υπήρχαν τόσες γιατί πιέζεται το σύστημα υγείας  και με 600 διασωληνώσεις έχει καλυφθεί το 100%;  Πρέπει να πουν στον ελληνικό λαό  την αλήθεια.  Στον συνολικό αριθμό συμπεριλαμβάνονται οι ιδιωτικές ΜΕΘ, οι οποίες είναι απούσες και ακάλυπτες,  και των στρατιωτικών νοσοκομείων, που ακόμα δεν έχουν μπει στη μάχη. Και ενώ τα μεγάλα λόγια γίνονται μεγαλύτερα, η άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει  τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ζητάει από καιρό, δείχνει την αναξιοπιστία τόσο της Κράτους όσο και της επιστημονικής κοινότητας στη μάχη κατά του Covid.

Αντί να στηριχτεί  το σημερινό ΕΣΥ που καταρρέει από την εγκληματική τους  αδράνεια, δεν έχουν  κάνει μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, δεν έχουν  επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, δεν έχουν  συνταγογραφήσει δωρεάν τεστ (θυμήθηκαν  να βάλoyn πλαφόν μετά από μήνες) προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, δεν έχουν  προβεί σε καμία μισθολογική αναβάθμιση του υγειονομικού προσωπικού (αντίθετα  χρωστούν  εφημερίες και υπερωρίες), δεν προτίθενται να ολοκληρώσουν  τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν τους  ενδιαφέρει να ενισχύσουν  την υγειονομική φροντίδα σε πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας. Και την ίδια ώρα  ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ανανεωμένο το «νέο ΕΣΥ».  Τόση ψευτιά, τόση κοροϊδία, τόση ανευθυνότητα.

Η κυβέρνηση της Δεξιάς δεν προετοίμασε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για το νέο κύμα της πανδημίας, θα προετοιμάσει το νέο ΕΣΥ; Δεν το έκανε ούτε θα το κάνει ποτέ, γιατί δεν  πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, γι’ αυτούς οι ιδιώτες είναι υπέρ πάντων, όλα θα τα ρυθμίσει η Αγορά, όπως  όμορφα ρύθμισε και τα ζητήματα της χρεοκοπίας της χώρας την περίοδο 2010-2014. Οραματίζεται ο κ.Μητσοτάκης το «Νέο ΕΣΥ» την ώρα, που στον προϋπολογισμό που τώρα συζητείται στη Βουλή,  έχει κάνει περικοπές στη δημόσια υγεία 572 εκατ. ευρώ  το 2021. Πως να κρυφτούν οι κυβερνητικές προθέσεις στο τομέα της δημόσιας υγείας όταν στο προϋπολογισμό για το 2021 ο κ. Σταικούρας μείωσε τις δαπάνες του ΕΟΠΠΥ κατά 242 εκατ. ευρώ, μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 130 εκατ. ευρώ, τις λοιπές παροχές ασθένειας κατά 96 εκατ. ευρώ και οι μεταβιβάσεις προς νοσοκομεία μειώθηκαν κατά  22 εκατ. ευρώ; Ο προϋπολογισμός του 2021 για την υγεία σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με προϋπολογισμό χώρας που αντιμετωπίζει μια υγειονομική κρίση, η οποία αντιμετωπίζεται βασιζόμενη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  στις δυνάμεις του ΕΣΥ  και ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ (ΓΙΑΤΡΟΥΣ και ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ).

Η κυβερνητική απροθυμία για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ είναι φανερή. Δεν έγινε μάθημα η κρίση της πανδημίας και δεν διδάχτηκε από την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν κατανόησε ότι μόνο η δημόσια αξία και παρέμβαση μπορεί να προστατέψει την υγεία και κατά επέκταση τη κοινωνία. Μειώνονται το 2021 οι δαπάνες του υπουργείου υγείας κατά 572 εκατ. ευρώ, όταν  σε άλλες χώρες αυξάνονται.  Αντί να τα πάρουν οι ήρωες που χειροκροτήθηκαν το Μάρτιο όσα πρέπει να πάρουν,  αυξάνουν κατά 4 εκατ. ευρώ την προεδρία της κυβέρνησης μεγαλώνοντας τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων στο προεδρικό γραφείο και  τροφοδοτώντας τα ΜΜΕ με άλλα 3 εκατ, ευρώ για την ψήφο των αποδήμων, παρότι δεν είναι εκλογικό έτος.

Πρόκειται για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης των «αρίστων» να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της Δεξιάς στραμμένη στην ιδιωτική πρωτοβουλία μεγάλων επιχειρηματικών ιατρικών ομίλων, οι οποίοι γύρισαν τη πλάτη τους όταν τους ζητήθηκε βοήθεια, και ταυτόχρονα ταΐζει τα παπαγαλάκια της, ώστε να αφήνουν την κοινωνία τυφλή και κουφή σε κάθε βρόντο  αναισθησία τους. Όμως επαναλαμβάνουμε:  Όλα εδώ πληρώνονται, και όταν πρόκειται για την υγεία και τις ζωές των ελλήνων πολιτών πληρώνονται σκληρότατα.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Asimina Skondra 656

Ασημίνα Σκόνδρα: Ημέρα ΑμεΑ – Αφύπνιση για Ισοτιμία και Αξιοπρέπεια

Next Article
kentro koinonikis pronoias Thessalias

3η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για άτομα με αναπηρία