Σπύρος Λάππας: Προϋπολογισμός 2022 – Τα ψέματα για την επανεκκίνηση

Share

Σπύρος Λάππας: Προϋπολογισμός 2022 – Τα ψέματα για την επανεκκίνηση

Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να ελέγξει τα μεγέθη που αφορούν την πανδημία, όταν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, όταν η αποτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του εμβολιασμού συνεχίζονται, ΟΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΣΙΟΔΡΑ-ΛΥΤΡΑ, όταν οι απώλειες της ύφεσης θα είναι μόνιμες στους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας πληθωριστικών πιέσεων, τότε,  είναι τουλάχιστον αστείο, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να κάνει προβλέψεις για δημοσιονομικά μεγέθη, ανάπτυξη και φούμαρα …, όταν η ελληνική κοινωνία στενάζει, μέρα με τη μέρα, και βυθίζεται  στο σκοτάδι και την απόγνωση.

Και επειδή όλες οι κυβερνητικές προβλέψεις για την πανδημία, με τα τείχη ανοσίας και τα τελευταία μίλια, για τα ψέματα στον ελληνικό λαό και για την θνητότητα εκτός ΜΕΘ έπεσαν στο κενό, κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για τις προβλέψεις τους στον προϋπολογισμό, όπου το μόνο στο οποίο δεν προβλέπεται να πέσουν έξω είναι η μείωση των δαπανών για την Υγεία. Την ώρα που συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, επιμένουν στην κυβέρνηση σε βαθμό παραλογισμού, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει στηριχθεί επαρκώς. Πώς μπορεί να τα πιστεύει κανείς αυτά, όταν τα ίδια τα νούμερα του προϋπολογισμού δείχνουν ότι :

– Κόβει 820 εκατ.€ από τη δημόσια υγεία.

– Αφαιρεί 280 εκατ.€ από τα δημόσια νοσοκομεία.

– Περικόπτει κατά 600 εκατ.€ τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν προβλέπει καμία παρέμβαση για το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι τιμές σε βασικά είδη διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί, όχι μόνο σε σύγκριση με το 2020 αλλά και σε σχέση με το 2019, και όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την ακρίβεια, δεν αφορούν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αδράνεια της κυβέρνησης, τα ψέματα και η εξαπάτηση δεν έχουν τελειωμό. Αφήνει απροστάτευτους το σύνολο των πολιτών και λαμβάνει μέτρα μόνο για κάποιους λίγους που θα έχουν αύξηση κερδών, δημιουργώντας δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά και έκρηξη των ανισοτήτων, που είναι η μήτρα της βίας.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τις κοινωνικές παροχές σπάει όλα τα κοντέρ κοροϊδίας. Αφού πρώτα έκοψε το κοινωνικό μέρισμα και αφού κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη (ολόκληρη για χαμηλοσυνταξιούχους και μισή για τις υψηλότερες συντάξεις) που ο ίδιος την χαρακτήριζε ψίχουλα, δίνει τώρα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και αφού άφησε τους υγειονομικούς στο έλεός τους να παλεύουν μόνοι τους στην πανδημία, χωρίς προσλήψεις και χωρίς καν να τους έχει πληρώσει τις εφημερίες, τώρα πάει να τους εξευμενίσει με μισό μισθό.

Ας αφήσει τους πανηγυρισμούς η ΝΔ και ας θυμηθούμε τα εξής:

Κοινωνικά μέρισμα ΣΥΡΙΖΑ (με μνημόνια)

Δεκ. 2016: 629 εκατ. €

Δεκ. 2017: 750 εκατ. €

Δεκ. 2018: 780 εκατ. €

Κοινωνικό Μέρισμα ΝΔ (χωρίς μνημόνια)

Δεκ. 2019: 175 εκατ. €

Δεκ. 2020: 54 εκατ. €

Δεκ. 2021: 330 εκατ. €

Στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν υπάρχει η μείωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, δεν υπάρχει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο, καύσιμα, δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης για τις ανατιμήσεις, δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς. Προβλέπει αυξήσεις στους φόρους, οι οποίοι όπως λένε θα προέλθουν από την ανάπτυξη και ανάκαμψη, και ότι όλα θα πάνε τέλεια. Αντί όμως να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια του ποσοστού ανάπτυξης, όπως υπόσχονταν η ΝΔ με τα προεκλογικά της ψέματα, αυξάνονται για το 2022 τα φορολογικά έσοδα, τα οποία προέρχονται από έμμεσους φόρους επιβαρύνοντας τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, και όχι τους «έχοντες και κατέχοντες». Αναρωτιούνται αν τα νοικοκυριά μπορούν να πληρώσουν αυτόν τον όγκο των φόρων, μετά από μία περίοδο αναστολών εργασίας, κλειστών επιχειρήσεων, μείωσης μισθών και σώρευσης χρεών, με την ακρίβεια να καλπάζει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατέθεσε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων:

– Νέο ΕΣΥ, με ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και πρωτοβάθμια υγεία.

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

– Διαγραφή σημαντικού μέρους των χρεών της πανδημίας.

– Μείωση ειδικών φορών κατανάλωσης καυσίμων για όσο διαρκεί το κύμα της ακρίβειας.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Εργαλεία ρευστότητας στις ΜμΕ μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε άλλες επιλογές: μείωση φορολογίας κερδών επιχειρήσεων για τις λίγες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, μείωση φόρου στις γονικές παροχές για ανώτατα εισοδήματα και περιουσίες.

Σαφείς οι προτεραιότητές της. Πάντοτε υπέρ των λίγων και πλούσιων, πάντοτε εναντίον της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Όλα στο πολιτικό ταμείο θα εξαργυρωθούν, να είναι όλοι βέβαιοι.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δείτε επίσης