Σπύρος Λάππας: Για τη Δικαιοσύνη και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

 

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του Σύριζα κ. Σπύρος Λάππας τις προηγούμενες μέρες εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα συμμετείχε ως ομιλητής σε δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις. Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ για τους Whistleblowers, δηλαδή τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

lappas spyros enosi dikastonΣτην πρώτη ομιλία επισήμανε ότι «Έχουν περάσει περισσότερα από 230 χρόνια από τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και τη Γαλλική Επανάσταση, και η πραγματικότητα για μεγάλο αριθμό πολιτών στις Δυτικές Κοινωνίες, και στη χώρα μας, γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολη, και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη. Οι Κυβερνήσεις γίνονται ιδιαίτερα σκληρές και καταδυναστεύουν μεγάλα στρώματα των λαών και καταπατούν, σε πολλές περιπτώσεις, κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και ατομικής ελευθερίας. Παράλληλα νομοθετούν σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», όπως την όρισε ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν και παλιότερα ο Ερνστ Μπλοχ, αμφισβητώντας ανοιχτά πλέον τη διάκριση των εξουσιών. Και ενώ στο καθεστώς αυτό της «έκτακτης ανάγκης», που βίωσε και η χώρα μας στην εποχή των Μνημονίων, κυριαρχούσε το πελώριο και αμείλικτο ερώτημα «τι είναι δημοκρατία και πως κερδίζεται», σήμερα μετά την έξοδο από το καθεστώς τους, αναδύεται το ερώτημα «τι είναι στις συνθήκες αυτές η Δικαιοσύνη και πως απονέμεται».

Κορυφαίοι διανοητές της εποχής μας, όπως ο Τσόμσκι, ο Χάμπερμας, ο Καστοριάδης παλιότερα, ο Μπάουμαν, ο Μπαντιού, ο Μάρκ Ρος, ο Ζίζεκ, οι Νομπελίστες οικονομίας Στίγκλιτς και Κρούγκμαν, έχουν διατυπώσει την  ανησυχία τους ή και την βεβαιότητά τους ακόμα, ότι σήμερα έχουμε την απόλυτη κυριαρχία της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος επί της Πολιτικής, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες αν από την κυριαρχία αυτή διασώζεται το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, και ειδικότερα της ποινικής δικαιοσύνης. Έτσι αμέσως τίθεται το ζήτημα το ερώτημα «τι είναι και πως απονέμεται η δικαιοσύνη σήμερα». Και στη συνέχεια ανέλυσε πως θα «περισωθεί» η απονομή της δικαιοσύνης από τη λαίλαπα του «οικονομισμού» που την απειλεί ευθέως.

Στη δεύτερη πολύ σημαντική εκδήλωση επισήμανε: «το Whistleblowing (που σημαίνει «Καταγγελία δυσλειτουργιών») και οι Whistleblowers (που σημαίνει οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) είναι έννοιες της σύγχρονης νομικής σκέψης και αντεγκληματικής πολιτικής, και αντανακλούν την ανάγκη υιοθέτησής τους στις δικαιϊκές τάξεις, στα πλαίσια δράσεων για την αντιμετώπιση της μάστιγας της διαφθοράς με την προσήλωση στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι τα πρόσωπα που καταγγέλλουν, όταν τα διαπιστώνουν στο πλαίσιο της απασχόλησής τους, παραπτώματα που μπορούν να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον έχοντας, για παράδειγμα, αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς και τα δημόσια οικονομικά, όμως το πεδίο αναφοράς διευρύνεται συνεχώς και περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και διαστάσεις του φαινομένου της διαφθοράς.

spyros lappas synedrio diafaneiasΔιεθνώς, και στη χώρα μας οι Whistleblowers συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε αποκαλύψεις σοβαρών εγκληματικών πράξεων (τρομοκρατία, απάτες, πλαστογραφίες, φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος κλπ) και έτσι μπόρεσε η δικαιοσύνη να σχηματίσει δικογραφίες και στήσει στο «σκαμνί» τους δράστες που χωρίς τους Whistleblowers ούτε δικογραφίες θα είχαν σχηματιστεί, ούτε παραπομπές θα είχαμε, ούτε, φυσικά, καταδίκες (βλ.υποθέσεις 17 Νοέμβρη, Χρυσής Αυγής, εξοπλιστικά, τώρα Novartis κλπ.). Αλλά και διεθνώς δεν θα είχαμε κατακλυσμιαίες αποκαλύψεις για τους φορολογικούς παραδείσους, όπως τα Panama Papers, Paradise Papers, Whikiliks και τόσα άλλα, που θα είχαν μείνει στο σκοτάδι. Σήμερα διεθνώς αυξάνεται ταχύτατα η συμβολή και η αποτελεσματικότητα των Whistleblowers και βοηθούν αποφασιστικά τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Ας ελπίσουμε το ίδιο να γίνει και στη χώρα μας, όπου υβρίζονται, σπιλώνονται, συκοφαντούνται και απαξιώνονται. Θα έρθει όμως η ώρα των υβριστών και των συκοφαντών, γιατί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι άνθρωποι τολμηροί και αποφασισμένοι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ε. ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑTotal
0
Shares