Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σπύρος Λάππας: Ένα πολυνομοσχέδιο – πολυ-μνημόνιο, στο όνομα της «κανονικότητας» και της… «ανάπτυξης»!!!

spyroslappas

 Αποτύπωμα των 100 ημερών της διακυβέρνησης της Ν.Δ. αποτελεί το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά άσχετων μεταξύ τους  διατάξεων με υπογραφές 17 υπουργών. Νομοσχέδιο που διαλύει οποιαδήποτε περίπτωση περιβαλλοντικής προστασίας, εργασιακής νομοθεσίας, κριτηρίων και διαφάνειας. Στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών, χαϊδεύοντας τον ΣΕΒ αποτελεί ένα νομοθέτημα χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, σεβασμό στο περιβάλλον και με απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Αρχικά το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα και είναι σαν να έχουμε επαναφορά του δεύτερου μνημονίου στα εργασιακά και μάλιστα χωρίς τρόικα. Θεμελιώδεις ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταργούνται και δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων.

– Ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δέχεται συντριπτικά πλήγματα και στην ουσία καταργείται η δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν συλλογικά καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

– Οι επιχειρήσεις μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν τους μισθούς που αυτές προβλέπουν, ενώ και σε τοπικό επίπεδο οι μισθοί των εθνικών κλαδικών συμβάσεων θα μπορούν να μειώνονται με τοπικές συμβάσεις. Έτσι, οι αρχές της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, που επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταργούνται ξανά από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

– Παράλληλα, με τις προϋποθέσεις που τίθενται καταργείται ουσιαστικά και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Στην πράξη οι εργαζόμενοι θα ζητούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι εργοδότες θα αρνούνται και τα πράγματα θα τελειώνουν εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους.

– Το νομοσχέδιο, επίσης, μειώνει το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία και κλέβει τρεις μήνες ένσημα από κάθε εργαζόμενο που εντοπίζεται αδήλωτος. Παράλληλα, με τη μη υποβολή ΑΠΔ από τις επιχειρήσεις που έχουν ασφαλιστικές οφειλές, μεταφέρονται οι συνέπειες της εργοδοτικής ασυνέπειας στους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια ασφαλιστικού χρόνου και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρα εκδικητική για τους εργαζόμενους πολιτική. Το γεγονός, δε, ότι το σύνολο των αντεργατικών αυτών ρυθμίσεων περιλαμβάνεται σε «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης μαρτυρά με τον πλέον σαφή τρόπο την αντίληψη της Ν.Δ. για την ανάπτυξη: Μια παρωχημένη «αναπτυξιακή αντίληψη» οδοστρωτήρα για μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

Το ν/σ περιλαμβάνει, σειρά ευνοϊκών φωτογραφικών διατάξεων για τους καναλάρχες, όπου αποδεικνύει την άριστη σχέση τους με τη Ν.Δ., με τις οποίες ικανοποιούνται αιτήματα τους όπως:

 – η μη υποχρέωση ονομαστικών μετοχών από τα κανάλια,

–  η προκλητική  κατάργηση του «Πόθεν Έσχες» για τους ιδιοκτήτες και μετόχους  καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών, εταιριών διανομής και εκδοτών,

– η επιδότηση του πρακτορείου διανομής Τύπου, η οποία γίνεται από ένα και μοναδικό  πρακτορείο της χώρας, ιδιοκτησίας του κ. Μαρινάκη και η χρηματοδότηση παραγωγής δορυφορικών προγραμμάτων. Όλα αυτά βέβαια στο όνομα της ανάπτυξης, των επενδυτικών οργανισμών, και της κανονικότητας που έχουμε μπει τις τελευταίες 100 μέρες.

Κρίσιμες διατάξεις για την εκπαίδευση με διαδικασίες  fast track όπως:

  • αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας και επαγγελματικών προσόντων των ιδιωτικών κολλεγίων, εν μέσω της περιόδου εγγραφών στα ιδιωτικά κολέγια, με σκοπό την προσέλκυση μαθητικών ροών και σπουδαστικής πελατείας προς τους αετονύχηδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης,
  • απελευθέρωση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά,
  • κατάργηση τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης που είχε ως στόχο τη μείωση του άγχους των μαθητών, την ενίσχυση των περιφερειακών ιδρυμάτων, τη μείωση των οικογενειακών δαπανών σε φροντιστήρια. Όλα αυτά υπέρ του βωμού  της  εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών εκπαίδευσης, επιστρέφοντας σε ένα σύστημα που απέτυχε παταγωδώς.

Μεθοδεύει με διάταξη, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνοντας την  δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια κατά την κρίση τους να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για το ξεπούλημα των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού. Καταργεί παλιότερη διάταξη η οποία απαιτούσε αιτιολογημένη απόφαση που να τεκμηριώνει την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών και απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια πολιτική προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους τέτοια ώστε επί της ουσίας να απέτρεπε την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Αντίθετα η Ν.Δ. αντί να διαφυλάξει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, προς όφελος των δημοτών, προφανέστατα ξεπληρώνει γραμμάτια και στη Τ.Α. και βάζει επισήμως από την πόρτα τους εργολάβους και τα μεγάλα συμφέροντα.

Υποβαθμίζει την προστασία του περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας την αδιαφάνεια και την ασυδοσία, δίνοντας το δικαίωμα στον υπουργό Ανάπτυξης να υπογράφει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητα, παράδειγμα επενδυτής να φτιάξει χημική βιομηχανία σε κατοικημένη περιοχή ο οποίος θα λαμβάνει έγκριση εκ των υστέρων.

Μετά από όλα τα παραπάνω εννοείται ότι δεν πιστεύουμε ότι το πολυνομοσχέδιο της Ν.Δ. δεν είναι πολύ-μνημόνιο! Ότι δεν αποτελεί, σφαγή των εργαζομένων φτιαγμένο στα μέτρα του ΣΕΒ, πλήττοντας εργασιακά δικαιώματα! Ότι δεν αποτελεί  «χάδι» στα αυτιά των επενδυτών! Δεν προάγει συμφέροντα επιχειρηματικών κλάδων φιλικά προς τη Ν.Δ. (διανομή Τύπου, ταχυμεταφορές, delivery φαγητών…)! Ούτε μας πονηρεύει η επιδότηση προγραμμάτων στη δορυφορική τηλεόραση η οποία έρχεται τώρα που έκλεισε η εξαγορά της Forthnet/Nova από τον Μαρινάκη!

Δυστυχώς, η Ν.Δ. φαίνεται ότι ξεπληρώνει χάρες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και σε βάρος του λαού.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ε. ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ




Total
0
Shares
Previous Article
Tsiakos Dolopas

Συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας με εκπροσώπους του “Δόλοπα”

Next Article
dromos sintirisi

Συντηρεί με 900.000 ευρώ το οδικό δίκτυο Π.Ε. Καρδίτσας η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Related Posts