Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΣΠΟΡΤ – από το Κατούσι στο Σουφλί

Ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (ΣΠΟΡΤ) από το Κατούσι στο Σουφλί

ΣΠΟΡΤ – από το Κατούσι στο Σουφλί

Όποιος θα ήθελε να αποτυπώσει σε εικόνα τη φυσιογνωμία των Αγράφων, δεν είχε παρά να βρεθεί εδώ την περασμένη Κυριακή. Στο διάσελο που ενώνει την Γκρόπα με την Αργιθέα, στα όρια των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Υψόμετρο 1500 μέτρων, τυλιγμένοι στα σύννεφα και η ορατότητα μηδενική. Με δυσκολία οδηγούμε τα αυτοκίνητά μας χαμηλότερα κατευθυνόμενοι προς τη Μεταμόρφωση Ανθηρού. Στο χωριό, ομίχλη, κρύο και ψιλόβροχο.

Η Μεταμόρφωση Ανθηρού (ή Αργιθέας) βρίσκεται στα βορειοδυτικά όρια του νομού Καρδίτσας με το νομό Τρικάλων σε υψόμετρο 930 μέτρων. Απέχει 5 χλμ. από το Ανθηρό που είναι η έδρα του δήμου. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Κατούσι και είναι κτισμένο μέσα σε ήρεμο και όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Σημαντικό αξιοθέατο είναι η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται ανάμεσα στη Μεταμόρφωση και τον οικισμό Λαγκάδι και από το 1983 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η μονή έχει ανακαινιστεί και από το παλιό μοναστήρι, που υπολογίζεται ότι κτίστηκε γύρω στα 1600, διασώζεται το καθολικό, τμήματα των κελιών και του περιβόλου. Στο εσωτερικό του υπήρχε περίτεχνο τέμπλο του φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό – Ιστορικό – Λαογραφικό μουσείο του χωριού.

Tο καθολικό αποτελείται από δύο τμήματα: το κάτω τμήμα που είναι ναός αθωνιτικού τύπου αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου διακοσμημένος με τοιχογραφίες των μέσων του 17ου αιώνα και το επάνω τμήμα το οποίο είναι δίδυμος ναός με το βόρειο μέρος του αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή το δε νότιο στους Αγίους Αναργύρους.

Το χωριό με το παλιό του όνομα Κατούσι αναφέρεται επίσημα το 1951 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Ανθηρού. Μετονομάστηκε σε Μεταμόρφωση το 1957. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στην τοπική κοινότητα Ανθηρού που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αργιθέας του δήμου Αργιθέας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 105 κατοίκους.

Από εδώ ξεκινά η πορεία μας προς την κορυφή Σουφλί (υψ. 1810 μ.) στα πόδια του οποίου είναι κτισμένο το χωριό. Ελάχιστη η ανθρώπινη παρουσία, καμία σόμπα δεν καπνίζει. Σαν εισαγωγή στην πορεία μας, ένα ψιλόβροχο που μας αναγκάζει να βάλουμε τα αδιάβροχα. Προσωρινά, αφού λίγο πιο πάνω η βροχή σταματά.

Ο χωματόδρομος δίνει τη θέση του στην ανηφορική πλαγιά. Πετρώδης και γλιστερή από την υγρασία, και η κορφή χαμένη στα σύννεφα. Σύννεφα που κατά περιόδους αποτραβιένται για να αποκαλύψουν δάση, γυμνές βραχώδεις απολήξεις και γκρεμούς.

Ανεβαίνουμε και ανεβαίνουμε στη γυμνή τη ράχη. Βγήκε ο ήλιος, κάπου αλλού βρέχει, ένα ουράνιο τόξο στεφανώνει τις οξιές. Λίγο πιο πάνω ο ήλιος ξαναχάνει το παιχνίδι, όλα σκοτεινιάζουν. Αέρας παγωμένος προαναγγέλει τον χειμώνα. Εδώ είναι τα Άγραφα, δεν είναι παίξε γέλασε.

Η κορυφή στα σύννεφα, μόνο σιμώνοντας καταλαβαίνουμε ότι φτάσαμε. Απάγκιο αναζητάμε για λίγες στιγμές ξεκούρασης. Πάνω ακριβώς από τον γκρεμό που και αυτός χάνεται στη σκοτεινιά.

Ένας μετά τον άλλο βαδίζουμε στην κόψη κατηφορίζοντας ανάμεσα στα βράχια. Τίποτα άλλο εκτός από βράχια στον τόπο τον σκληρό που δρόμος δεν στεριώνει.

Χρειαστήκαμε 6 ολόκληρες ώρες για να διανύσουμε τα 10 χλμ της προγραμματισμένης πορείας μας και να ξαναβρεθούμε στο Κατούσι που τώρα είναι πλέον έρημο, προχωρημένο μεσημέρι.

Πηγή Πληροφοριών: https://el.wikipedia.org


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 7/11 προγραμματίζουμε ανάβαση στην κορυφή Αυτιάς (υψ. 2085 μ.) του Μαυροβουνίου, πάνω από τη Βάλια Κάλντα, ξεκινώντας από τη λίμνη Πηγών Αώου.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) και στο τηλέφωνο 2431072077 κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
dimos Karditsas with logo

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πει όχι σε έργα που αλλάζουν το Δήμο Καρδίτσας

Next Article
Συνάντηση Τσιάκου – Αυγενάκη: Προχωρούν τα έργα του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Καρδίτσας και του στεγασμένου προπονητηρίου

Συνάντηση Τσιάκου – Αυγενάκη: Προχωρούν τα έργα του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Καρδίτσας και του στεγασμένου προπονητηρίου