Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΣΠΟΡΤ: Από την Αχελινάδα στο Μετερίζι

ΣΠΟΡΤ: Από την Αχελινάδα στο Μετερίζι

ΣΠΟΡΤ: Από την Αχελινάδα στο Μετερίζι

Πολλές οι συμμετοχές στην πρώτη ουσιαστικά πορεία της νέας χρονιάς, πολύ και και το χιόνι που συναντήσαμε ανεβαίνοντας στο Μετερίζι, μια από τις ψηλότερες κορφές των Αντιχασίων. Τα Αντιχάσια (ένας μάλλον αδόκητος όρος που επικράτησε αντί του σωστότερου Ανατολικά Χάσια) είναι μια ορεινή περιοχή στο βορειανατολικό τμήμα του νομού μας με αγροτοκτηνοτροφική παράδοση και περιζήτητα στην τοπική αγορά προϊόντα όπως το κρέας, οι πατάτες, τα φασόλια. Επιπλέον είναι και μια ζώνη με σπουδαίο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον αφού έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 μαζί με την παρακείμενη περιοχή των Μετεώρων.

Από τη Θεόπετρα ξεκινά ο δρόμος που αφήνοντας πίσω τα χωριά του κάμπου σκαρφαλώνει στην Καλλιθέα και από εκεί στον Κονισκό. Εδώ βρίσκεται η αρχή ενός οροπεδίου που έχει υψόμετρο από 800 έως 1100 μέτρα. Διάσπαρτα χωριά και οικισμοί κρατούν αρκετό κόσμο ακόμα και το χειμώνα. Συνεχίζοντας με κατεύθυνση το Μαυρέλι, περνάμε το Γερακάρι για να φτάσουμε στην Αχελινάδα. Αυτό το μικρό χωριό, χτισμένο σε πλαγιά των Αντιχασίων σε υψόμετρο 1100 μέτρων θεωρείται οικισμός του Μαυρελίου. Το όνομα Αχελινάδα προέρχεται από τον μυθικό Αχιλλέα. Η ίδρυση του χωριού τοποθετείται στα 1400 μ.Χ. Ανάμεσα στα κτίσματά του μπορεί κανείς να δει μερικά όμορφα δείγματα παλιών πέτρινων αρχοντόσπιτων, δυστυχώς σε όχι καλή κατάσταση σήμερα.

Ξεκινώντας πρωί από την παγωμένη Αχελινάδα ανηφορίζουμε την πλαγιά πάνω από το χωριό με την όμορφη θέα στον κάμπο και τις λευκές κορυφές της Πίνδου. Ήδη το χιόνι είναι αρκετό και βουλιάζει δυσκολεύοντας την πορεία μας. Μετά από αρκετές στάσεις για ανασυγκρότηση της μεγάλης ομάδας μας φτάνουμε στον ψηλότερο από τους πολλούς χωματόδρομους που τριγυρίζουν την περιοχή όπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έδρασαν οι λήσταρχοι Γκαντάρας και Γιαγκούλας τα ονόματα των οποίων ακόμα μνημονεύονται.

Συνεχίζοντας ανατολικότερα φτάνουμε στην κορυφή Μετερίζι (1381 μέτρα). Εδώ το χιόνι φτάνει και το μισό μέτρο κατά τόπους. Γύρω μας ήπιοι ορεινοί όγκοι και δάση φυλλοβόλων που έχουν απολέσει το φύλλωμά τους. Απέναντι, τόσο κοντά και πολύ-πολύ ψηλότερα, σε μια αποθέωση του λευκού, οι ανατολικές κορυφές του Ολύμπου. Αν και σχετικά χαμηλή κορυφή, η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι σχεδόν απεριόριστη.

Επιστρέφουμε στην Αχελινάδα το μεσημέρι, ολοκληρώνοντας μια όμορφη κυκλική διαδρομή και με τα αυτοκίνητά μας ανεβαίνουμε στο Μαυρέλι στην πλατεία του οποίου προγραμματίσαμε το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ήταν μια όμορφη εκδήλωση στην οποία μοιράστηκε το νέο πρόγραμμα δράσεων του συλλόγου. Οι τυχεροί της χρονιάς κέρδισαν τα δώρα που προμήθευσε ο σύλλογος και το κατάστημα Woodland του κυρίου Α. Τζιώρα τον οποίον θερμά ευχαριστούμε.

ΣΠΟΡΤ: Από την Αχελινάδα στο Μετερίζι

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 23/1 θα ανεβούμε στην κορυφή Προφήτης Ηλίας (1431 μ.) ξεκινώντας από τη σήραγγα της Γκρόπας. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, θα κάνουμε μια άλλη διαδρομή σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
astynomika sillipseis

Τέσσερις συλλήψεις σε Λάρισα και Μαγνησία την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου

Next Article
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα - Κώστας Τσιάρας

Κώστας Τσιάρας: 250 υπάλληλοι στη Δικαιοσύνη μέσω κινητικότητας

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…