Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΣΠΟΡΤ – Ανάβαση στο Φλυτζάνι

sport flitzani

ΣΠΟΡΤ – Ανάβαση στο Φλυτζάνι

Φλυτζάνι και Πέντε Πύργοι λέγονται οι κορυφές μιας από τις ενότητες των Δυτικών Αγράφων. Είναι οι πιο απόκρημνες, οι πιο άγριες της περιοχής. Αδύνατη η πρόσβασή τους τον χειμώνα, δύσκολη τις άλλες εποχές.

Το συγκρότημα ξεκινά από το Ανθηρό Καρδίτσας με τον νοτιότερο από τους 5 πύργους, συνεχίζεται πάνω από τα νερά της λίμνης του Μέγδοβα με τους άλλους 4, χαμηλώνει σε ένα μικρό διάσελο και κορυφώνεται στον απόκρημνο κώνο του Φλυτζανιού (υψ. 2016 μ.). Στο διάσελο του Αγίου Νικολάου χωρίζεται από την Πλάκα και το Μπορλέρο βορειότερα.

Το Φλυτζάνι ήταν ο στόχος της πρόσφατης πορείας μας με εκκίνηση από το Δασικό χωριό Ιτάμου. Ερειπωμένο πλέον μετά από χρόνια εγκατάλειψης, είναι απτό παράδειγμα του πως η φύση παίρνει πίσω ότι της έχει αφαιρεθεί. Η βλάστηση έκλεισε τους δρόμους και τα πλακόστρωτα μονοπάτια που συνέδεαν τα ξύλινα σπιτάκια. Τα κρύα και οι βροχές έφαγαν τις σκεπές και τους τοίχους, οι άνθρωποι λεηλάτησαν ότι απέμεινε. Κρίμα για την περιοχή, όνειδος για την τοπική κοινότητα.

Μια μακριά πορεία μέσα από δασόδρομους και μονοπάτια μας οδηγεί στο πρώτο και τελευταίο νερό της διαδρομής. Μια ποτίστρα για τα κοπάδια που πλέον δεν υπάρχουν. Ένα λάστιχο στραγγίζει το ελάχιστο νερό της άγονης γης.

Από εδώ το μονοπάτι ανηφορίζει για το διάσελο δεξιά του πρώτου πύργου, πάνω ακριβώς από το φράγμα. Εμείς συνεχίζουμε ως το τέλος του δασόδρομου, μέχρι να δούμε τους δύο τελευταίους Πύργους. Απόκρημνοι και αποσαθρωμένοι, σαν δόντια αρχαίου δράκου. Στη βάση τους, βράχια και κοτρώνια, τα υλικά της αποσάθρωσης που πρέπει να διαβούμε, χωρίς μονοπάτι, απλά ισορροπώντας στα πέτρινα ποτάμια. Από τα δυσκολότερα κομμάτια της διαδρομής μας.

Φτάνοντας στη βάση του Φλυτζανιού, στα 1700 μέτρα, πρέπει να σηκώσουμε τα κεφάλια μας ψηλά για να διακρίνουμε το τέλος της. Είναι μια από τις πιο επίπονες αναβάσεις, με κλίσεις που φτάνουν τις 680. Η πέτρινη ράχη του γίγαντα καλύπτεται από ψηλό πράσινο χορτάρι που φαιδρύνει την όψη του αλλά δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ανάβαση. Κόκκινα σαν αίμα γαρύφαλλα σπάζουν την κυριαρχία του πράσινου, το άρωμα του ανθισμένου τσαγιού προηγείται της θέας των βλασταριών που κυματίζουν στο αεράκι.

Συννεφιάζει η κορυφή, μαυρίζει, και σύντομα φοράει πάλι τα γαλάζια. Γρήγορα που κινούνται τα σύννεφα εδώ ψηλά!

Μετά από 4.30’ σκληρής κατά το μεγαλύτερο μέρος της πορείας φτάνουμε στα πεσμένο κολωνάκι της απόκρημνης κορυφής. Τόπος μια σταλιά, ίσα που χωράει τη μικρή μας ομάδα. Σαν τη μύτη μιας βελόνας.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
karditsa polixoros dimou

Καρδίτσα: Στην τελική ευθεία για την δημοπράτηση του έργου του Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Next Article
covid anagnorisi nosokomeio trikala

Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων: Συμβολική αναγνώριση στους υπερασπιστές της ζωής