Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σπάνιο εύρημα στην Αίγυπτο. Βρέθηκε μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα

Σπάνιο εύρημα στην Αίγυπτο. Βρέθηκε μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα

Σπάνιο εύρημα στην Αίγυπτο. Βρέθηκε μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα 

Αρχαιολόγοι, που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στα προάστια της αιγυπτιακής πόλης της Αλεξάνδρειας, ανακάλυψαν εκεί 16 τάφους, φέρνοντας μεταξύ άλλων στο φως και μια μούμια με χρυσή γλώσσα.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η γλώσσα, η οποία είναι φτιαγμένη από φύλλο χρυσού, τοποθετήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νεκρός θα μπορεί «να μιλάει και μετά θάνατον». Η μούμια ανακαλύφθηκε σε ναό της αρχαίας Αιγυπτιακής τοποθεσίας Ταπόσιρις Μάγκνα, στα νοτιοδυτικά προάστια της Αλεξάνδρειας. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης και άλλα χρυσά αντικείμενα, ανάμεσά τους ένα νεκρικό προσωπείο με κομμάτια χρυσού διαταγμένα στο σχήμα στεφανιού και μερικά επιχρυσωμένα διακοσμητικά που απεικονίζουν τον Όσιρι, τον θεό του Κάτω Κόσμου.

Σπάνιο εύρημα στην Αίγυπτο. Βρέθηκε μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα

Στην εποχή των φαραώ, ο χρυσός χρησιμοποιείτο συχνά στη διακόσμηση νεκρικών προσωπείων από ηγέτες όπως ο βασιλιάς Τουταγχαμών, αλλά και ως καλούπι στα δάχτυλα ποδιών και χεριών των νεκρών. Χρυσές γλώσσες έχουν ανακαλυφθεί ξανά το παρελθόν σε αιγυπτιακά ερείπια, σχολίασε η Jennifer Houser Wegner, επιμελήτρια αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Penn Museum της Φιλαδέλφεια, όπου φιλοξενούνται πολλές τέτοιες γλώσσες. «Για τους Αιγύπτιους, ο χρυσός ήταν υλικό με ιδιότητες ανθεκτικότητας», σημείωσε η Dr. Wegner. «Ποτέ δεν μαύριζε. Πάντα έλαμπε μεγαλοπρεπώς». Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η γλώσσα που βρέθηκε στην Ταπόσιρις Μάγκνα προοριζόταν να βοηθήσει τους νεκρούς να συνομιλούν με τον Όσιρι στη μετά θάνατον ζωή.

Σπάνιο εύρημα στην Αίγυπτο. Βρέθηκε μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα

Οι μούμιες που ανακαλύφθηκαν ήταν «σε κατάσταση κακής συντήρησης», χαρακτηριστικό της μουμιοποίησης κατά τη διάρκεια των ελληνικών και ρωμαϊκών εποχών, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, όταν την Αίγυπτο διοικούσαν Έλληνες Μακεδόνες και αργότερα Ρωμαίοι. Ο ναός, σύμφωνα με το υπουργείο, φαίνεται να χτίστηκε στη διάρκεια της ηγεμονίας του Βασιλιά Πτολεμαίου Δ’, ενός Μακεδόνα βασιλιά που κυβερνούσε στον 3ο αιώνα π.Χ. Η Βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ’ της Αιγύπτου, που κυβερνούσε για περίπου δυο δεκαετίες πριν τον θάνατό της το 30 π.Χ., ήταν η τελευταία ηγεμόνας της Δυναστείας των Πτολεμαίων πριν αναλάβουν την εξουσία οι Ρωμαίοι, και στο ναό βρέθηκαν επίσης νομίσματα που απεικονίζουν το πρόσωπο της. Η χρυσή γλώσσα ήταν συνηθισμένη στις ταφές επιφανών κατά τη διάρκεια της περιόδου των Πτολεμαίων αλλά και των Ρωμαϊκών χρόνων, σχολίασε η Lorelei H. Corcoran, διευθύντρια του Ινστιτούτου Αιγυπτιακής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις. «Υπάρχει αναφορά στην Αιγυπτιακή Βίβλος των Νεκρών. [Η χρυσή γλώσσα] διασφάλιζε πως ο νεκρός θα μπορεί να αναπνεύσει και να μιλήσει, καθώς επίσης να τρώει και να πίνει, στη μετά θάνατον ζωή», λέει η Dr. Corcoran. «Ενδεχομένως συνδυάζεται με το ελληνικό ταφικό έθιμο της τοποθέτησης νομισμάτων πάνω ή μέσα στο στόμα ως πληρωμή για τον Χάρο, που μετέφερε του νεκρούς στον Κάτω Κόσμο», προσθέτει.

aigyptos moumia 1

Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την Kathleen Martinez, δικηγόρο από τη Δομινικανή Δημοκρατία που έγινε αρχαιολόγος, εργαζόταν για χρόνια στην τάφο της Κλεοπάτρας και είχε επικεντρωθεί στην Ταπόσιρις Μάγκνα. Ωστόσο το σημείο ταφής της διάσημης βασίλισσας, που λέγεται ότι πέθανε στην Αλεξάνδρεια, δεν βρέθηκε ούτε εκεί. «Βασικός στόχος της αποστολής είναι η εύρεση του τάφου της Κλεοπάτρας στην Ταπόσιρις Μάγκνα», σημείωσε η Dr. Corcoran. «Πολλοί ακαδημαϊκοί πιστεύουν, όμως, ότι ο τάφος της Κλεοπάτρας βρισκόταν σε ένα βασιλικό ταφικό συγκρότημα, ενδεχομένως συνδεδεμένο με την περιοχή του παλατιού, που τώρα είναι θαμμένο κάτω από το νερό στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας». Οι δυο χρυσές γλώσσες που βρέθηκαν θα δοθούν για μελέτη από το Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας πριν διατεθούν προς έκθεση σε μουσεία όλης της Αιγύπτου.

 

πηγή: lifo




Total
0
Shares
Previous Article
Συνάντηση Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

Συνάντηση Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

Next Article
ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

1,2 εκατομμύριο ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για τον εξοπλισμό της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Related Posts

vroxi kakokairia
Διαβάστε περισσότερα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24)…
Dimarxos Dimotiko Symvoulio foto arxeiou
Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για τους πλημμυροπαθείς…