Σπ. Ταλιαδούρος: Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης

Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης – Απαιτείται αλλαγή πορείας στην οικονομία

Βαρύτατες ευθύνες φέρει η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με τους ατυχείς χειρισμούς της οδήγησε την οικονομία σε βαθιά ύφεση και τεράστια αύξηση της ανεργίας με υπαρκτό ακόμη τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το Ευρώ και την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα:

Πρώτον: από το 2011 στήριξε τις προτάσεις της σε ένα μεγάλο ψεύδος. Ότι δήθεν υπάρχει συμφέρουσα και εύκολη λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας χωρίς επώδυνες προσαρμογές.

Δεύτερον: ότι αυτό που χρειάζεται για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων είναι μία «περήφανη» διαπραγμάτευση που θα έθετε άμεσα τέρμα στην λιτότητα. Αποδείχτηκε ότι με αυτού του είδους την ουσιαστικά ανύπαρκτη διαπραγμάτευση, όχι μόνο δεν οδηγηθήκαμε σε λύσεις, αλλά η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε επικίνδυνα. Αποδείχτηκε ότι οι καιροσκοπισμοί τελικά αποτυγχάνουν.

Τρίτον: καθοριστικό βήμα ήταν το δημοψήφισμα, μέσω του οποίου επιχειρήθηκε να καλυφθεί πολιτικά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείτο η χώρα.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν να βαθύνει το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Παράλληλα, χάθηκε πολύτιμος οικονομικός χρόνος που οδήγησε σε διάλυση την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας και τελικά η Ελλάδα ζήτησε και τρίτο μνημόνιο με επαχθέστερους όρους. Είναι ενδεικτικό ότι για την προληπτική γραμμή στήριξης που συζητείτο τον περασμένο Νοέμβριο χρειαζόμασταν 11 δις ευρώ και σήμερα 86 δις ευρώ.
Τα προεκλογικά ψεύδη της σημερινής Κυβέρνησης κατέρρευσαν πανηγυρικά. Το θέμα όμως είναι να μην καταρρεύσει η Ελλάδα.

Αποτέλεσμα αυτής της ανεπαρκούς και αδιέξοδης πολιτικής του τελευταίου εξαμήνου ήταν ότι οδηγηθήκαμε σε capital controls των τραπεζών με ιδιαίτερα βαρύ κόστος στην οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι απώλειες της οικονομίας θα είναι μεταξύ 1 και 3 δις ευρώ το μήνα. Το ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί το 2015 από 7 έως 18 δις ευρώ. Η ύφεση προβλέπεται να είναι της τάξης του 4%, ενώ το 2014 είχε ανάπτυξη της τάξης 1,5%. Οι τράπεζες για να σταθούν στα πόδια τους και να ανοίξουν πλήρως θα χρειαστούν νέα κεφάλαια έως 25 δις ευρώ. Το άνοιγμα των τραπεζών είναι καθοριστικό για την οικονομία. Η διακοπή της λειτουργίας τους, η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία εισαγωγών και η απόλυτη καθίζηση του τζίρου πολλών επιχειρήσεων έχουν για την οικονομία τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις. Η μη δυνατότητα δανεισμού και κίνησης των επιχειρήσεων θα τις οδηγήσει σε πτώχευση. Παράλληλα, το Δημόσιο συντελεί και σ’ αυτό, αφού ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Η αγορά δεν μπορεί να εξομαλυνθεί και να λειτουργήσει όταν δεν κινούνται χρήματα μέσω τραπεζών.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία. Χρειάζεται εξορθολογισμός στις κινήσεις της, αποφασιστικότητα και σοβαρό ρεαλιστικό σχέδιο, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή. Οφείλει η Κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφήσει πίσω τις κομματικές ιδεοληψίες της και να οδηγήσει τη χώρα μπροστά παραμένοντας στο ευρώ και στην Ευρώπη ανοίγοντας το δρόμο για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία προσελκύοντας επενδύσεις. Η χώρα και οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ο πολιτικός χρόνος πρέπει να τρέξει και να συναντήσει το χρόνο της οικονομίας.

ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ
τ. Βουλευτής Καρδίτσας
Καρδίτσα 27-07-15
Total
0
Shares